www.soL.org.tr
Gül Barzani'ye Saddam Hüseyin'i hatırlattı
1 Mart 2007, Perşembe

Afganistan dönüşü açıklamalarda bulunan Gül, Barzani’nin “Bağımsız Kürdistan’a alışın” sözlerine Irak’ın ABD tarafından asılan Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i hatırlatarak yanıt verdi.

resimsoL Abdullah Gül, Pakistan ve Afganistan ziyaretleri sonrası dün Türkiye'ye dönerken uçakta yaptığı açıklamalarda, Barzani'nin "Bağımsız Kürdistan'a alışın" sözlerine ilişkin konuştu.

Gül, Kuzey Irak'ta ki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin lideri ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani'nin "irrasyonel liderlik, maksimalist hayalperestlik" yaptığını ifade ederken, "Bu bölgenin önderleri, liderleri eğer rasyonel politikalar takip etmezlerse kendi halklarının başını belaya sokarlar" dedi. Sözlerine "Bunun en iyi örneği Saddam Hüseyin'dir. Irak dünyanın en zengin toplumu, refah ülkesi olabilirdi. Ama halkı yıllardır sefalet ve acı içerisindedir" şeklinde devam eden Gül'ün, açıklamalarında ABD'nin Irak'ta ki kanlı işgalinin gerekçesini Saddam Hüseyin'in rasyonel olmayan liderliği ve hayalperestliği ile açıklamaya çalışması dikkat çekti.

Açıklamalarında ABD'yi hiç bir şekilde karşıya almamaya ve ABD'nin son dönem Irak politikasıyla uyumlu bir çizgi çizmeye dikkat eden Gül, Barzani'yi ve Talabani'yi kastederek "Ben onlarla böyle polemik, karşılıklı şeye girmek istemem, muhatap da olmak istemem" dedi. Irak'ın kritik bir dönemden geçtiğini belirten Gül, "Türkiye'nin bu kadar kucaklayıcı, bu kadar yapıcı, Türkmeni, Kürdü, Arabı akraba ilan edici bir politika takip edip, Irak'ın bütünlüğüne verdiği önem ve ‘Iraklılar Irak'ın geleceğine karar verir' deyişimiz karşısında bu tip demeçleri ya kasıtlıdır ya da çok hayalperest ve sorumsuzluktur" şeklinde konuştu.

AKP hükümetinin bir taraftan Irak'taki Kürt siyasetçilerle masaya oturabiliriz açıklamaları yapması, bir taraftan da bunlarla "muhatap olmak istemiyoruz" sözleri, yaklaşan seçimlerin AKP'yi sıkıştırmasına bağlanıyor.

Gül açıklamalarında ayrıca "Türkiye'nin bu kardeşçe yaklaşımı, açılımı takdir edilmezse, o zaman onlar bilir. Herkesin bu bölgede son 10-15 yıldır olup bitenlerden çok iyi ders alması lazım. Eğer kendi halklarına iyilik yapmak istiyorlarsa, gerçekçi olmaları lazım. Yoksa halkının başını belaya sokmaktan başka bir şeye yaramaz" ifadelerine yer verdi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de NTV'de Barzani'nin açıklamaları üzerine soruları yanıtladı.

Barzani'ye kırmızı, Rice'a yeşil çizgi!
Çiçek, kendisine Rice'ın, PKK'nin, "Türkiye ile Kürdistan sınırı arasında faaliyet gösterdiği" sözlerindeki Kürdistan vurgusunun hatırlatılması üzerine, bu tür sözlerin bazen tercüme hatası veya sürçü lisan olabildiğini belirtirken, "Türkiye'nin oradaki sınırı Irak sınırıdır. Onun dışındaki hiç bir beyanın söylenmesi ve kabulü mümkün değildir. Bizim komşumuz Irak'tır. Onun dışında kimseyi tanımıyoruz. Herhalde bunun bir açıklaması yapılacaktır" dedi. Çiçek Barzani'nin yaptığı açıklamalara ilişkin olarak da, "Barzani'nin ne üslubu ne yaklaşımı ne de tutumu kabul edilebilir bir tutum değildir. Bu tutum, bölge ve dünya gerçeğinden uzak, uluslararası hukukla alakası olmayan Irak'ın bugün içine düştüğü durumu iyi analiz edemeyen, kendisinin de bir süre sonra başını belaya sokturacak olan bir konuşmadır" dedi. Rice'ın ve Barzani'nin yaptığı vurgular aynı anlamı taşımasına rağmen Çiçek'in Rice'a yönelik açıklamalarında kullanamadığı tehditkar üslubu Barzani'ye karşı kullanması dikkat çekti.

Malı kim götürüyor?
Çiçek, açıklamalarında Ortadoğu toplumlarının emperyal güçler tarafından en çok kullanılan güçler olduğunu belirtirken, Türkiye'nin Irak'a insani açıdan baktığını belirtti.
Çiçek "Ölen de öldüren de Irak'lı, birbirlerini boğazlıyorlar. Malı götüren başkası" şeklinde konuşurken, "Böylesine bir dönemde sorumluluk taşıyan, işin önünde olan insanların daha fazla bu oyunları fark etmesi, onun bunun oyununa gelmemesi lazım" dedi.

Dün yapılan açıklamalarda, Gül'ün ve Çiçek'in çok benzer ifadeler kullanması, AKP'nin Kuzey Irak başlığında "ağız birliği" oluşturmaya dikkat ettiğini gösteriyor. Seçim sürecinde bu bölgeye yaklaşımda yaşanacak taraflaşmanın önemli bir etken olması ve tartışmaların gündemde yer tutmaya devam etmesi bekleniyor.


yazici   mail