www.soL.org.tr
BBP Genel Başkanı’ndan Kenan Evren eleştirisi
1 Mart 2007, Perşembe
resimHABER MERKEZİ BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Kenan Evren'in "Kürtlere kardeş muamelesi yapmalıyız. Kaç senesi var bilmem ama Türkiye ileride eyalet sistemine geçebilir" şeklinde yorumlarda bulunması üzerine, "Anlaşılıyor ki, Sayın Evren, yeni bir taşeronluk görevi üstlendi" diyerek Evren'i eleştirdi.

Yazıcıoğlu, Kenan Evren'in "Türkiye'nin ileride eyalet sistemine geçebileceğine" ilişkin sözlerini eleştirerek şöyle konuştu: "Anlaşılıyor ki, Sayın Evren, yeni bir taşeronluk görevi üstlendi. Birileri adına mikrofon görevi üstlendi. Türkiye Cumhuriyeti'ne savaş açmış, binlerce Türk gencinin kanına girmiş olan terör örgütünü besleyenlere, onlara ağababalık yapanlara, hamilik görevine soyunmuştur." Irak'ın kuzeyinde yeni bir İsrail devleti kurulmaya çalışıldığını savunan Yazıcıoğlu, bölgede yaşanan gelişmelerin en fazla Türkiye Cumhuriyeti'ni tehdit ettiğini iddia etti. Yazıcıoğlu, son günlerde Kuzey Irak'ta Kürt Devleti'nin kurulabileceğine ilişkin yapılan değerlendirmeleri de eleştirerek, Kuzey Irak'ta kurulması planlanan bir Kürt Devleti'nin Kürtlere mutluluk getirmek için hazırlanan bir devlet olmadığını ve bu yöndeki çabaların Büyük Orta Doğu Projesi'nin bir parçası olduğunu söyledi.

Evren: Kürtlere kardeş muamelesi yapmalıyız
Kenan Evren, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin "Türkiye'nin, bağımsız Kürt devleti fikrine alışması gerektiği" sözleri için "İstediğimiz kadar hayır diyelim, Kürt devleti kuruldu artık" yorumunu yapmıştı. Türkiye'nin ileride eyalet sistemine geçebileceğini ifade eden Evren, "Bundan korkmamak lazım. Diyorlar ki, Kürtler bağımsızlığını ilan eder. Edemez! Aynı haklar tanınırsa niye ayrılmaya kalksınlar? Kürtlere kardeş muamelesi yapmalıyız" demişti. Kenan Evren, basına yansıyan yorumlarında, Türkiye'nin Kerkük bölgesinde hak sahibi olduğunu ancak Kerkük'e girmesi durumunda bütün dünyayı karşısına alacağı için böyle bir müdahaleyi doğru bulmadığını söylemişti. Evren bu konuda izlenecek yolu ise "Kürtlere kardeş muamelesi yapmalıyız" diyerek özetlemişti.

DTP Meclis'e girsin
Meclis'e komünistlerin de islamcıların da girdiğini savunan Evren, 1982 senesinde yürürlüğe soktukları darbe anayasasında yer alan seçim barajına ilişkin maddeyi, DTP gibi partilerin Meclis'e girememesi için çıkarmadıklarını söylemiş ve DTP'nin Meclis içerisinde yer alması gerektiğini ifade etmişti.

Yaptıkları açıklamalarda, Kenan Evren'in Kuzey Irak'ta kurulması olası kürt devleti'ne karşı çıkarken, kürtlere "kardeş muamelesi" yapmak suretiyle ikiyüzlü politikaların sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdiği, Yazıcıoğlu'nun da, yaklaşan seçim gündemiyle birlikte dozunu artırdığı milliyetçi söylemle bu alanda daha fazla söz sahibi olmaya çalıştığı görülüyor.


yazici   mail