www.soL.org.tr
Piyonluğun adı oyunculuk oldu
12 Ocak 2008, Cumartesi

ABD’de yaptığı temasların heyecanıyla açıklama yapan Enerji Bakanı Güler, ABD ile başta Irak petrol-doğalgazı olmak üzere işbirliği yapılacağını söyledi. Bölgede tamamıyla ABD’nin çizdiği hatta yürüneceğini, Türkiye’deki enerji yatırımlarını ABD’nin yönlendireceğini söyleyen Güler’in bunların ardından “enerji satrancında oyuncu olduk” diyebilmesi şaşırttı.

resim

HABER MERKEZİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ABD ile ortak enerji projelerinde işbirliği yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.
CnnTürk’te Taha Akyol’un sorularını yanıtlayan Bakan Güler, enerji konusunda ABD ile işbirliği yapılacağının altını çizerek “Yoğun olarak Irak petrol-doğalgazı başta olmak üzere bu konularda ortak çalışmalar yürüteceğiz. Irak petrolleri konusunda ABD ve Irak ile stratejik işbirliği yapabiliriz. Belki ABD'nin dışında İngiltere de girebilir. Çünkü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) o bölgenin jeolojisini en iyi bilen kurum. Biz de Irak'ın sosyolojik yapısını en iyi bilen komşu ülkeyiz. Çözüm arayışlarının faydasını bekleyen Türkiye ile ABD'nin iyi bir birlikteliği olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“Önümüzdeki günlerde enerji çok daha fazla konuşulacak” diyen Bakan Güler, “Türkiye daha önemli bir aktör olacak. Eskiden enerjide satrancı izleyenlerden biriydik şimdi satrancı oynayanlardan olacağız” ifadesini kullandı.

“Mart ayında önemli bir toplantı olacak”
“Türkiye ile ABD'nin iyi bir birlikteliği olabileceğini düşünüyoruz” diyen Güler, “Takımlar oluşturarak ilerde burada çalışabiliriz. Nabucco projesinde çok detaylı çalışmalar sergiledik. Şimdi bunun detaylarına gireceğiz. ABD bir partner olarak projelerde bulunacak Türkiye. Mart ayında bakanlar seviyesinde çok önemli bir toplantı yapılacak. Somut projeler üzerinde çalışacağız. Türkiye güneş, rüzgar ülkesi. Onların çok dikkatini çekmiş vaziyette. Türbinlerin üretimi konusu de dahil işadamları ekipler oluşturacak. Biyoyakıt üzerinde çalışılacak. Bilhassa güneş enerjisinin elektrik üretiminde bir köprü görevi görebilir Türkiye. Sayın ABD'li meslektaşımla, enerji grubuyla da görüştük” dedi.

“ABD'ye izah ettik”
Bakan Güler, Akyol'un, “ABD İran'dan gelecek boru hattına karşı. Ancak bu engelleyici ölçüde mi?” sorusuna ise, “Biz ABD'ye ihtiyacımızı çok iyi şekilde izah ettik. Türkiye İran'dan zaten doğalgaz alıyordu” yanıtını verdi.

“Artık burada gazın güvenliği ve kendisi önemli” diyen Bakan Güler, “Bugün itibarıyla kimsenin fazla gazı yok. Aynı zamanda da kendi kaynaklarının kapasitesini artırmaya çalışıyorlar. Bizim de şu olsun bu olmasın diyecek fazla lüksümüz yok” açıklamasında bulundu.

Kerkük Yumurtalık boru hattı
Türkiye'nin özellikle doğalgaz kaynaklarını çeşitlendirme yönünde çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Bakan Güler, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattına paralel doğalgaz boru hattı döşenmesini görüştüklerini söyledi.

BTC'den günde 1 milyon varil petrol aktığını, bunun 1 milyon 600 bine çıkması konusunda görüşmeler yaptıklarını, buna paralel döşenen Şahdeniz doğalgaz boru hattının da çalıştığını anlattı.

Güler, “İran'dan gaz kesilince Şahdeniz'in çok büyük faydası oldu. Yeraltı deposu yapmıştık. Onu devamlı kullanıyoruz. 100 günlük gaz çekiş hacmi var. Marmara LNG terminalinin çıkışını artırmıştık. Özel sektöre ait EGE Gaz'a ait LNG terminalini de devreye altık. Bu çalışmalarla çok şükür çoğu ülkenin sıkıntı çektiği bu dönemde gaz dengesini yönetiyoruz. İran ile düşündüğümüz üç ayrı kuyudan çıkacak gazın taşınmasını öngörüyoruz. Pars sahasından alınacak gaz var. Mısır'dan alınacak gaz var. Nabucco projesi var. 6'ncı ortağın alınması çalışmalarını sürdürüyoruz. Alman RWE'yi dahil etmeyi düşünüyoruz. Şahdeniz projesine Türkmen ve Kazak bağlantıları üzerinde duruyoruz” dedi.

“Sondaj çalışmaları sürüyor”
Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına ağırlık verildiğini hatırlatan Güler, “Bilhassa Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'da umutluyuz. Saros'da da sondaj çalışması yapacağız. Sismik araştırmalar o umudu veriyor ama bunun gerçekleşmesi için sondajların mutlaka yapılması lazım. Petrol fiyatları arttığı için sondaj makinalarını kiralamakta da güçlük çekiyoruz” şeklinde konuştu.

yazici   mail