www.soL.org.tr
İlaç tekelleri Türkiye’den memnun
7 Şubat 2008, Perşembe

Sağlıkta özelleştirme ve yerli ilaç üretiminin karşısındaki adımlar sonuçlarını veriyor. Türkiye ilaç pazarı, 10 milyar doları aşan büyüklüğü ile en hızlı büyüyen pazarlar arasında yer aldı.

resim

HABER MERKEZİ Türkiye ilaç sektörü, giderek artan ithal ağırlıklı yapısı ve kontrolsüz büyümesiyle uluslararası ilaç tekellerinin yüzünü güldürüyor.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, dün Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türk ilaç sektörünün son yıllarda atılan olumlu adımlarla ciddi bir ivme kazandığını ve büyüme süreci içine girdiğini" belirtti.

Özel sağlık kuruluşlarında muayene olabilen SSK'lıların ve yeşil kartlıların, bu kuruluşlarda kontrolsüzce yazılan ilaçları eczanelerden alabilmelerini olumlu olarak niteleyen Güner, uygulamaların "Ülkede ilaca erişimi kolaylaştırdığını" söyledi. Güner, ucuz eşdeğer ilaç üretimine darbe vuran veri koruma uygulaması hakkında da "1 Ocak 2005 tarihi itibariyle veri koruma uygulamasının başlatılmasının da bütün eksiklerine rağmen fikri mülkiyet hakları konusunda sektörü uluslararası standartlara yaklaştırdığını" kaydetti.

"Uluslararası ilaç sektörünün ülkemize ilgisi arttı"
AKP hükümeti döneminde hayata geçen söz konusu uygulamalar sonucunda, ilaç tüketiminde yaşanan kontrolsüz genişlemeyi olumlayan Güner, şöyle konuştu:

"2007'de sektörümüzdeki yatırımlarda belirgin bir artışla birlikte, birleşmelere ve konsolidasyon sürecine de tanık olduk. Uluslararası ilaç sektörünün ülkemize ilgisi arttı. (…) 2007 sonu itibariyle 10 milyar doları aşması beklenen ilaç piyasasıyla Türkiye, dünyanın sayılı ilaç pazarlarından biri durumuna gelmiştir. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ilaç pazarları arasında yer alıyor. Henüz kesin rakamlar belirlenmemiş olmakla birlikte geride bıraktığımız 2007 yılında pazarın yaklaşık yüzde 14-15'lik bir büyüme ile 10 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. 2008 için de yaklaşık yüzde 12'lik bir büyüme beklentisi bulunmaktadır. Ülkemizin 2010 yılı itibarı ile dünyanın onuncu büyük ilaç pazarı olacağı tahmin edilmektedir."

AKP hükümetinin performansından memnun olduklarını ve yakalanan bu ivmenin korunması ve 2008 yılında da sürdürülmesinin, Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Güner, bunun için sağlık ve ilaç alanındaki reformlara devam edilmesi, sektörde uluslararası standartların hakim kılınması gerektiğini vurguladı.
 
Ar-Ge yatırımından yoksullara deneklik düşecek
Türkiye'nin ilaç alanında yeniliğe odaklanıp Ar-Ge'yi teşvik etmesi gerektiğini söyleyen Güner, "Türk ilaç sektörünün yıllık 70 milyar doları bulan ilaç şirketlerinin Ar-Ge yatırımlarının yüzde 1'ini çekse yılda 700 milyon dolar yeni yatırımın gerçekleşeceği"ni savundu. Uluslararası ilaç tekellerinin Ar-Ge yatırımı adı altında Türkiye'de insanlar üzerinde ilaç deneyleri yapmasını kolaylaştıracak yönetmelik hazırlıkları halen sürdürülüyor. Sözkonusu yönetmelik sadece üniversitelerde değil özel hastanelerde de bu tür deneylerin yapılabilmesini getirirken, dünyada klinik araştırmaların yoksullar üzerinde para karşılığı yapıldığı biliniyor.
yazici   mail