www.soL.org.tr
Yerli tohumdan tamamen vazgeçtiler
7 Şubat 2008, Perşembe

Tohum Islah ve Deneme İstasyonlarının kapatılmasıyla büyük yara alan yerli tohumculuğa hükümet tarafından ikici bir darbe daha vuruldu. Yabancı tohumların ithalat vergilerinde büyük bir indirim yapan hükümetin bu kararı yerli tohumculuğu tamamen bitirmek için alınmış izlenimi veriyor.

resimHABER MERKEZİ Tohum ithalatında uygulanan gümrük vergisi, Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararının ardından yüzde 19,3’ten yüzde 1’e düşürüldü.

AB ve EFTA ülkeleri
Dün Resmi Gazete’de yayınlanan karar uyarınca tohum ithalatındaki gümrük vergisi oranları, AB ve Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu (EFTA) üyesi ülkeler ile Makedonya için yüzde 19,3’ten yüzde 1’e indirildi. Bosna Hersek’ten yapılan tohum ithalatından ise herhangi bir vergi alınmıyor.

Hükümet, geçtiğimiz Aralık ayında aldığı kararla, 1993’ten bu yana ithal tohuma uygulanan gümrük vergisi muafiyetini kaldıracağını ve yerli üretimi teşvik edeceğini açıklamıştı. Ancak ülkeyi dışa bağımlı hale getirme konusunda usta olan AKP, bu kararından çabuk caydı.

Vergi oranlarında gerçekleştirilen kısa süreli artırımın, belirli kişilere yarar sağlamak amacıyla yapılmış olabileceği de konuşulanlar arasında.

TİGEM yok ediliyor
Tohumda yaşanan gelişmeler, tarım sektöründe yaşanan tasfiye sürecinin bir parçası olarak yorumlanıyor.

2001 krizinin ardından Kemal Derviş tarafından uygulamaya konulan IMF reçetesinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı işletmelerin önemli bir bölümünün kapatılması salık verilmiş, bu kapsamda birçok Tohum Islah ve Deneme İstasyonu kapatılmıştı.

DSP-ANAP-MHP hükümeti döneminde başlayan tohum istasyonu tasfiyeleri, birinci AKP hükümeti döneminde de sürmüş, ayrıca AKP, Tohumculuk Kanunu'nu çıkartarak bu alanın nasıl yabancı tohum tekellerine teslim edileceğinin yol haritasını çizmişti.

AKP şimdi, TİGEM’e bağlı arazileri satış ve kira yoluyla sermayeye peşkeş çekiyor. Hükümet, son olarak Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan ve ilçeyle özdeşleşmiş 850 dönümlük TİGEM arazisini, “kavun karpuz yetiştirilmek üzere” kiraya vereceğini açıkladı.

Kiraya verme amacı “masum” görünmekle birlikte bu karar, araziyi farklı yollardan tasarruf etmeye yönelik bir ilk girişim olarak yorumlanıyor. Hükümet daha önce araziyi turizm arazisi ilan ederek turizm şirketlerine vermek istemiş; hükümetin kararı, Ziraat Mühendisleri Odası’nın yürüttüğü hukuk mücadelesiyle engellenmişti.

yazici   mail