www.soL.org.tr
OECD daha fazla sömürü öneriyor
6 Mart 2008, Perşembe

Dün TİSK toplantısında konuşan OECD Türkiye Masası Başkanı Rauf Gönenç, piyasada patronların ikibinli yıllarda “hukuk dışı” yollara “mecburen” başvurduğunu iddia ederken, OECD’nin “hukuk düzeni içinde” emekçilerin daha fazla sömürülmesine neden olacak önerilerini dile getirdi.

resim

HABER MERKEZİ Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından “Sosyal Politika Gündemi Toplantılarında” konuşan OECD Türkiye Masası Başkanı Rauf Gönenç, “Türk iş gücü piyasasının performansı içeride gözüktüğü kadar parlak görünmüyor” değerlendirmesinde bulundu. Gönenç ikibinli yılların başında yaşanan krizden bu yana, iş piyasasının hukukdışı mekanizmalara kayacak bir yapılanma içersinde olduğunu ifade ederken, toplantıda OECD’nin iş piyasasına ilişkin emekçilerin daha fazla sömürüsü anlamına gelen önerilerini dile getirdi.

Kurallara tabi olmayan iş piyasası
OECD Türkiye Masası Başkanı Gönenç, “Rekabetçi Bir İş Gücü Piyasasını Hukuk Düzeni İçinde Sağlamak: OECD Deneyimleri ve Türkiye” başlıklı sunumunda, ikibinli yıllarda hızla büyüyen fakat oldukça az istihdam yaratabilen iş gücü piyasasının resmi kurallarına tabi modern sektörün, etrafında iş gücü piyasasının resmi mevzuatı ve kurallarına tam tabi olarak çalışmayan yeni bir iş dünyası yarattığını ifade etti. Gönenç modern sektörün mevcut iş gücü piyasası mevzuatı ile çalışmasının zor olduğu koşullarda ya giderek artan oranda girdi ithalatına başvurduğunu ya da taşeron şirketlerle çalışma yoluna gittiğini belirtti.

Gönenç sunumunda, iş gücü piyasalarında yapılması gerekenler konusunda OECD’nin görüşlerine de yer verirken, “OECD’nin asgari ücret, iş güvencesi, işsizlik sigortası gibi kamu politikalarının global rekabete açık, mali dengeleri baskı altında ve rekabet gücü ihtiyaçları çok artan ekonomilerde üretici sektöre yük değil, destek olmaları için sürekli yeniden değerlendirmelere, revizyonlara ve reformlara tabi tutulmalarını savunduğunu” söyledi.

Gönenç yaptığı sunumda, OECD analizlerine göre Türkiye’nin şu anda OECD’nin “en katı ve en yüksek maliyetli iş gücü piyasası” mevzuatlarından birine sahip olduğunu öne sürerken, bu çerçevenin altından kalkılmaz bir maliyet yarattığını, ayakta kalmak için bu çerçevenin dışına çıkılmasının bir nevi meşruiyet kazandığını iddia etti.

Bu asgari ücret OECD’ye fazla geliyor
Gönenç’in çok düşük miktarlarda seyreden ve çok düşük orandaki zamlarla artan asgari ücret için, OECD tarafından, “asgari ücret artış hızının enflasyonla sınırlı tutulması ve düşük verimli bölgelerle genç çalışanlar için daha düşük bir asgari ücret uygulanmasının önerildiğini” söylemesi ise dikkat çekti. Gönenç emekçileri daha yoğun bir sömürü ve yoksulluk altına sokacak geçici ve sınırlı çalışmanın önünün açılması, istihdam vergilerinin önemli ölçüde azaltılması, eğitim sisteminin tamamlayamadığı vasıf kazandırma çabasının yeni aktif iş gücü piyasası reformlarıyla gerçekleştirilmesi gibi önerileri de sunumunda ifade etti.

yazici   mail