www.soL.org.tr
Yakın, yıkın, yok edin... Size bu yakışır
28 Mart 2008, Cuma

AKP, Muhsin Ertuğrul Sahnesi gibi mekanlarda somutlanan sanata dönük yıkıcılığı ile tarih boyunca ilerlemeyi engellemenin yolu olarak sanat saldırmayı seçmiş kesimlerin bugünkü uzantısı olarak değerlendiriliyor.

resimsoL Yağmacı ve piyasacı düzenin insanlara ve topluma verdiği tahribatı anlatmanın, insanlara bu akıldışı sistemin onları nasıl körleştirdiğini, çürüttüğünü, yok ettiğini hatırlatmanın en etkili yollarından biri sanat oldu. Sanat ve edebiyat ideolojik olarak da sömürü düzenini sürdüren egemen sınıflar için hep baş düşman olmaya devam etti. Sanat bu yüzden gereksiz bulundu, bu yüzden değersiz kılınmaya çalışıldı.

AKP önceki iktidarlardan devraldığı mirası sürdürerek sanatı ve kültürel mirası yakıp yıkmaya devam ediyor. Emek düşmanlığını ve rant sevdasını, yıkılan ve yeniden yapıl(a)mayan kültür sanat mekanlarını ticarethanelere dönüştürerek gösteren AKP, kendisi için beş para etmeyen “sanatın” ve “sanatçının”, “tiyatrocunun” ve “tiyatro salonlarının” yerine kâr getirecek, sermaye sınıfını zengin edecek alışveriş merkezleri ve kongre sarayları kuruyor. Sanatçıların deyimiyle “raydan çıkan” AKP, yakmaya, yıkmaya ve satmaya devam ediyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise bir konuşmasında AKP hükümetinin yağmacı zihniyetinin gidebileceği son noktaya işaret ediyor: “babamı bile satarım”... Yeter ki para etsin...

Sanatın devrilen kaleleri
ABD’nin projelendirdiği politikaların yaşaması için her şeyi yapabilecek bir hırçınlık haliyle saldıran AKP, sağı solu yakıp yıkmaktadır. Görünen o ki bu saldırganlığın önüne geçilmediği takdirde pek çok değer daha ortadan kaldırılacak.

Sanata ve tiyatroya yapılan saldırılar yalnızca AKP hükümetine özgü bir gerçeklik değil. Daha önce de pek çok örneği yaşandı, pek çok tiyatro, opera ya da sinema salonu, otoparka, atölyeye, mağazaya ya da yemekhaneye dönüştürüldü. Kimi zaman iktidardaki siyasi partinin akrabalarına peşkeş çekildi, kimi zaman bir otopark mafyasına kurban edildi. İşte tarih sahnesinden örnekler:

- Şimdi TRT binası olan İstanbul Tepebaşı’ndaki Dram Tiyatrosu otuz bir yıl önce “elektrik kontağından çıkan yangınla” kül oldu.

- Darülbedayi’nin ilk mekanlarından olan Şehzadebaşı’ndaki Ferah Tiyatrosu, Aksaray -Belediye Tiyatrosu, Aksaray Küçük Opera Tiyatrosu benzer şekilde yandı ve ardından (ne hikmetse) yenisi yapılmayarak iş hanına çevrildi.

- Komedi Tiyatrosu da uzun süre “eski bina, yangın tehlikesi var” söylentilerinin ardından 1970’lerde yandı. Ardından ikinci kez yangın geçirdi. Bu ikinci yangından sonra Şehir Tiyatroları Harbiye’ye taşındı. Dram Tiyatrosu da kapatılarak yepyeni bir rant alanı ortaya çıktı. Komedi Tiyatrosu’nun yerinde şu anda konfeksiyoncu var.

- Gen-Ar Tiyatrosu kapatıldı, yerinde mimarlık bürosu var.

- Elhamra Tiyatrosu kapatıldı, “sinema” olarak hizmet veriyor.

- Ses Tiyatrosu bir dönem sirk olarak kullanıldı. Tiyatro oyuncusu ve sanatçı Ferhan Şensoy’un çabaları sonucu şu an bir kısmı tiyatro salonu olarak hizmet veriyor.

- Gümüşsuyu’ndaki Oda Tiyatrosu kapatıldı, yerinde temizleyici var.

- Şişli’deki Umut Tiyatrosu kapatıldı, yerinde bir işhanı var.

- Taksim’deki Arena Tiyatrosu’nun yerinde bir büro var.

- Ankara’daki Meydan Sahnesi’nin yerinde ise bir depo bulunuyor.

- Halk Oyuncuları Sahnesi basımevine çevrildi.

- Ankara Birlik Sahnesi’nin yerinde ise derici bulunuyor.

- Kısa süre öncesine kadar ayakta kalmaya çalışan Karaca Tiyatrosu Sular İdaresi Yemekhanesi olarak hizmet veriyor.

yazici   mail