www.soL.org.tr
Ya diğerleri?
19 Eylül 2006, Salı

soL AB 9. Uyum Paketinin TBMM'ye bugün sunulması beklenen içeriğinde Tohumculuk ve Özel Öğretim Kurumları yasalarına ek olarak dört yasa tasarısı daha bulunuyor. Bu tasarılar şöyle sıralanıyor: İskan Kanunu Tasarısı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Tasarısı, Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve (Gözden Geçirilmiş) Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

İskan Kanunu Tasarısı ile birlikte, Bulgaristan'dan 1990'lı yılların başında Türkiye'ye göç eden aileler için yapılan toplu konutlarda, konut taksiti ödeyememe ya da usulsüz ve amaç dışı kullanımın tespit edilmesi durumunda Toplu Konut İdaresi'ne el koyma hakkı tanınıyor.

Temel Kanun olarak kabul edilmesi öngörülen Mesleki Yeterlililik Kurumu Kanunu Tasarısı ile birlikte, "Mesleki Yeterlilik Kurumu" adı altında yeni bir kurumun oluşturulması öngörülüyor. Kurumun amacı ise, "ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek" olarak tarif ediliyor. Kurumun, özellikle derecelendirme ve sertifikalandırma yoluyla işgücünün niteliğini saptayarak, işçiler arasında ücret farklılaşmasının önünü açacağı öngörülüyor. Ayrıca kurumun, AB'ye göç etmeyi düşünen işgücünün kalifikasyonunu tescil eden ve böylece, hangi mülteciyi alıp hangisini almayacağı konusunda AB'ye yardımcı olan bir merkez olarak da faaliyet göstermesi bekleniyor.

Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile, 1961 tarihli Avrupa Sosyal Şartının denetim sistemi ile ilgili hükümlerini değiştiren ve Türkiye tarafından 6.10.2004 tarihinde imzalanan 21 Ekim 1991 tarihli "Avrupa Sosyal Şartına Değişiklik Getiren Protokol" onaylanıyor.

(Gözden Geçirilmiş) Avrupa Sosyal Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile birlikte ise, 16.6.1989 tarihli ve 3581 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 1961 tarihli Avrupa Sosyal Şartının yerini almak üzere, Avrupa Konseyi tarafından 1996 tarihinde kabul edilen ve Türkiye tarafından 6.10.2004 tarihinde imzalanan "(Gözden Geçirilmiş) Avrupa Sosyal Şartı" beyan ile onaylanıyor.

Gerek hazırlanışı, gerekse de içeriği bakımından "formalite"den öteye gitmeyen bu son iki tasarının Türkiye'de çeşitli kesimler tarafından ilgi ile beklenmesi dikkat çekerken, bir diğer dikkat çekici durum da, tasarının oluşturulması sırasında AKP Afyon Milletvekili Mahmut Koçak'ın "kayıtdışılığı arttıracağı kaygısıyla" çekimser oy kullanması.

Pakette yer alan diğer tasarıların ise, önümüzdeki günlerde Meclis onayına sunulması ve tüm paketin Meclis açılışı olan 1 Ekim tarihine kadar oylanarak yasalaşması planlanıyor.

yazici   mail