www.soL.org.tr
Hollanda hükümeti referandumdan korktu
22 Eylül 2007, Cumartesi

AB Anayasası’na iki yıl önce Fransa ve Hollanda’da yapılan referandumlarda red cevabının verilmesinin ardından Hollanda hükümeti yeni AB Reform Anlaşması için halkın tepkisinden çekinerek referanduma gidilmemesine karar verdi.

resimDIŞ HABERLER Hollanda hükümeti, AB Reform Anlaşması'nı referanduma götürmemeye karar verdi. Hollanda televizyonunun haberine göre, hükümet dünkü toplantısında, anayasa yerine geçecek şekilde hazırlanmakta olan bu belgeyi halkın reddetmesinden korkarak halk onayına sunmama kararı aldı.

Hollanda halkı, 2 yıl önce AB Anayasası için yapılan referandumda hayır oyu kullanmıştı. Fransa ve ardından Hollanda'daki referandumlarda ''hayır'' oyu çıkması, AB Anayasası'nı, yürürlüğe girmeden ortadan kaldırmıştı. Son dönemde yapılan anketlere göre halk bu anlaşmaya da red oyu verecek. Halkın vereceği redden çekinen ve iki yıl önce utanç verici başarısızlık olarak nitelenen durumun tekrarlanmasından korkan Hollanda hükümeti, bu belgeyi referanduma sokmamaya karar verdi.

Halkın onayına gerek yok
Hristiyan Demokrat Parti’den gelen Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende referandum yapılmaması kararını, anlaşmanın anayasal değişiklikler gerektirmediği nedenine bağlayarak açıklamaya çalıştı. Başbakan “Bu anlaşma normal bir değişimdir ve onaylanması için gerek duyulan şey sadece normal bir prosedürdür” şeklinde konuştu. Halkın red cevabından çekinen Başbakan, buna karşılık bütün kabinenin referandum yapılmaması kararını desteklediğini kaydetti.

Parlamentoda, koalisyon hükümetinin bazı milletvekilleri de dahil olmak üzere birçok üye, referandum istiyor. 3 partili koalisyonun ikinci büyük ortağı olan İşçi Partisi de referandumu savunuyor. Ancak bu partilerin hiçbiri yeni anlaşmaya karşı değil. Parlamentoda yapılacak bir girişimle hükümeti referanduma zorlamanın mümkün olabileceği belirtiliyor ancak gözlemcilere göre, bu karar da üst kanat Senato'nun engeline takılabilir.

Anlaşma reddedilen anayasanın aynısı
Reform Anlaşması 27 Avrupa Birliği üye ülkesinin temsilcileri tarafından Haziran ayında kabul edildi. Bu anlaşmanın halkın onayına sunulmadan onaylanması 2005’te reddedilen AB anayasasının yerine geçmesi anlamına geliyor. Halkın büyük oranda karşı olduğu AB Reform Anlaşması’nın sadece parlamentolarda onaylanması Avrupa demokrasi anlayışına eleştirilerin gelmesine neden oldu.

Hollanda Başbakanı’nın anayasal değişiklik yok diyerek referanduma gerek olmadığını savunmasına rağmen yeni reform anlaşması anayasanın bütün maddelerinin geçersiz sayılmasını gerektiriyor. Muhalefet partileri reform anlaşmasının birçok maddesinin anayasadan aynen alındığını ve hükümetin daha önceden reddedilmiş anayasayı onaylamak istediğini ifade ediyorlar.

yazici   mail