www.soL.org.tr
‘Gölge ordu’ sektörü hızla büyüyor
22 Eylül 2007, Cumartesi

Irak’ta 11 sivilin ölümüne yol açan Blackwater şirketinin çalışma izninin iptaliyle ilgili karar kalıcı olmadı. Dünyanın en hızlı büyüyen sektörü haline gelen ve “gölge ordu” olarak adlandırılan özel güvenlik şirketlerini durdurma görevi, Irak’ta direnişçilere düşüyor.

resimDIŞ HABERLER Irak’ta Blackwater adlı özel güvenlik şirketinin geçen hafta 11 sivilin ölümüne yol açmasının ardından, özel güvenlik şirketlerinin görev ve amaçlarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. İngiliz Independent gazetesinde yayımlanan makalede, ABD düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün verilerine göre, özel güvenlik sektörünün 50 ülkede yıllık 120 milyarla dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen sektörü haline geldiği belirtildi.

Blackwater şirketinin, Irak'ta sivillerin öldürülmesiyle ilgili olaya karışmasının ve şirketin bugüne kadar çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığının ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler üzerine Irak’taki kukla hükümet Blackwater’ın ülkedeki çalışma iznini iptal etmişti. Karar sonucu güvenlik kaygıları artan ABD Büyükelçiliği, tüm Amerikalı diplomatların kara ulaşımlarını durdurmuştu. Buna karşın, Irak’taki ABD çalışanlarını ve diplomatlarını koruyan şirketin Irak’tan tamamen ayrılması kimse tarafından beklenmiyordu. Irak'taki ABD Büyükelçiliği dün Blackwater güvenlik şirketi eşliğinde sınırlı konvoy hareketlerini yeniden başlattığını bildirdi.

Büyükelçilik sözcüsü Mirembe Nantongo, bu kararın Irak hükümetiyle yapılan görüşmelerden sonra alındığını ve konvoyların son derece sıkı korunan Yeşil Bölge'den gerekli hallerde çıkmalarına izin verileceğini söyledi.
Irak: Özel güvenliğin deneme alanı
Independent’ın makalesinde, Soğuk savaşın sona erdiği 1990'lı yıllarda hızla büyüyen ve özellikle muhalif gruplara karşı "gölge ordu" olarak faaliyet gösteren özel güvenlik şirketlerinin sayısının, düzenli orduların küçültülmesiyle birlikte büyük artış gösterdiği ifade edildi.
Yazıda, “teröre karşı mücadele” söyleminin dünya siyasetine yön vermesiyle önemi artan özel güvenlik şirketlerinin, büyük sermayeyle bağları ve şirket benzeri yapılarıyla sadece “askeri" amaçlara değil “maddi” amaçlara da hizmet ettiği kaydedildi. Bu şirketlerin özellikle Irak savaşında üstlendikleri misyon ve kazandıkları paraların, özel güvenlik şirketleriyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdiği belirtilen yazıda, Irak savaşının özel güvenlik sektörü açısından bir deneme alanı olarak görüldüğü vurgulandı.

Irak’ta işgalin başlamasından bu yana 800’den fazla özel güvenlik görevlisinin öldürüldüğü belirtiliyor. Ülkede görevli 48 bin özel güvenlik çalışanından hiç biri, herhangi bir suçtan dolayı yargılanmış değil. Özel güvenliğin işgal sırasında kaç Iraklının ölümüne neden olduğu, ABD ve kukla hükümetin bu konuda kayıt sistemine sahip olmaması nedeniyle resmi olarak açıklanmasa da, bu sayının hiç de az olmadığı biliniyor.

Özel güvenlikçiler her yerde
Independent gazetesi, Irak’ta askeri eğitimden ulaşıma her alanda faaliyet gösteren özel şirketlerin, sadece askeri alanda çalışmadığını belirterek, dünyanın birçok bölgesindeki insani yardım kuruluşlarının özel güvenlik şirketlerine bağımlı olarak hareket ettiğine dikkat çekti.

Türkiye’de de kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve dev bir sektöre dönüşen özel güvenlik şirketleri, birçok kurumun yanı sıra lise ve üniversitelerde de güvenliği sağlamaktan öte “istenmeyen görüntüleri engellemek” üzere faaliyet gösteriyor. Geniş yetkilere sahip özel güvenlikçilerin, geçen yıl Cevahir Alışveriş Merkezi’nde çikolata çaldığı gerekçesiyle küçük bir kıza işkence yapması büyük tepki yaratmış ve özel güvenlik şirketleriyle ilgili yasal sorunları gündeme getirmişti.

yazici   mail