www.soL.org.tr
Güdümlü bağımsızlık huzur getirmedi
19 Şubat 2008, Salı

Kosova’nın emperyalistlerin desteğiyle tek taraflı ilan ettiği bağımsızlık Sırbistan’a huzur getirmedi. Özellikle Kosova’nın kuzeyindeki Sırplar tek taraflı ayrılma kararını şiddetle protesto etti.

resim

DIŞ HABERLER Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı, bölgede gerginliği dindireceğine daha da arttırdı. Binlerce Kosovalı Sırp, dün Kosova'nın bağımsızlığını protesto etti.

Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça'da toplanan Sırplar, "Burası Sırbistan" ve "Kahrolsun Amerika" sloganları attı. "Rusya bize yardım et" yazılı pankartlar ve üzerinde Nazi amblemi olan Amerikan bayrağı posterleri taşıyan göstericilerin sayısı 5 bini buldu.

Güneyinde Arnavutların ve kuzeyinde Sırpların yaşadığı bölünmüş kentteki gösteride konuşan Kosovalı Sırpların sertlik yanlısı lideri Marko Jaksic, "Amerika artık dünyanın tek gücü değil. Ruslar geliyor. Rusya ve Sırbistan olduğu sürece bağımsız Kosova asla olmayacak" dedi.

Marşlar söyleyerek Mitroviça'yı ikiye bölen köprüye yürüyen göstericiler burada NATO askerlerince engellendi.

Yaklaşık 800 kadar Sırp da başkent Priştine yakınındaki Gracanica şehrindeki bir Ortaçağ kilisesinde Kosova'nın bağımsızlığını protesto etti. ABD'yi kınayan protestocular, Rusya'dan yardım istedi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da da çoğunluğu öğrenci 5 binden fazla Sırp Kosova'nın bağımsızlığını protesto etti. Göstericiler "Kosova Sırbistan'dır", "Sırbistan uyan" ve "Kosova bizde kalacak" sloganları attı.

BM hedeflerine saldırılar
Öte yandan Mitroviça'dan yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Zubin Potok köyünde bu sabah meydana gelen patlamada bir BM aracı zarar gördü.

Yerel polis sözcüsü Besim Hoti, yaptığı açıklamada, patlamaya, köydeki BM binasına atılan ve el bombası olduğu tahmin edilen bir patlayıcının neden olduğunu, yaralanan olmadığını, ancak aracın yandığını bildirdi.

Bir diğer patlama da Kosova'nın kuzeyindeki Kosovska Mitroviça'da yaşandı. Polis açıklamasında, BM polisi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kullanılan bina yakınlarında meydana gelen patlamadan sonra bölgenin güvenlik çemberine alındığı ve soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, 20 bin kadar Sırp'ın yaşadığı bölgedeki patlamanın etkisiyle bir aracın camlarının kırıldığı ve ciddi maddi hasar meydana gelmediği ifade edildi.

BM'de sonuçsuz toplantı
Sırp halkının ülkelerinin parçalanmasına tepkileri büyürken, tepkisini diplomatik alanla sınırlayan Sırbistan yönetimi girişimlerinden sonuç alamıyor.

Sırbistan ve Rusya'nın çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kosova meclisinin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından düzenlediği 2. acil toplantısında da uzlaşmaya varamadı. Konsey toplantısına katılan ülke temsilcilerinin ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmalarıyla geçen 2,5 saatlik toplantının ardından konsey, ne bir ortak açıklama ne de bir karar tasarısı kabul edebildi.

Konseyin dönem başkanı Panama'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ricardo Alberto Arias, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'in bu konuyla ilgili yakın zamanda yeni bir toplantı yapmasının öngörülmediğini söyledi.

Toplantıda 2 kez söz alan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Konsey üyelerine seslenerek "Eğer bu gayrimeşru harekete bugün göz yumarsanız yarın sizin ülkenizde aynı tür bağımsızlık ilanları olmayacağına kim garanti verebilir?" dedi.

Tadiç, Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacaklarını vurgulayarak, bu hareketin çağdaş uluslararası sistemin ilkelerini tamamıyla ihlal ettiği görüşünü savundu. Tadiç, Avrupa'nın demokratik bir ülkesi olarak meşru haklarını barışçıl bir biçimde sonuna dek savunacaklarını bildirdi.

Kosova istisnaymış
Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının başka ayrılıkçı hareketler için emsal olacağı yönündeki kaygılara ABD'den yanıt geldi. ABD'nin Kosova'yı egemen ve bağımsız bir devlet olarak resmen tanıdığını açıklayan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu durumun, dünyadaki başka yerler için örnek oluşturmayacağını söyledi.

Rice, ABD Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan yazılı açıklamasında, "Yugoslavya'nın parçalanması, sivillere karşı işlenen etnik temizlik ve suçlar ile uzun süreli BM yönetimi gibi etmenlerin Kosova'da olağanüstü biçimde biraraya gelmesi, başka herhangi bir yerde yoktur ve dolayısıyla Kosova'yı özel bir duruma getirmiştir. Kosova, bugün dünyada herhangi başka bir durum için örnek olarak görülemez" dedi.

yazici   mail