www.soL.org.tr
İlbek Tekstil işçileri direniyor
19 Şubat 2008, Salı

Fabrikayı devredip makineleri tırlara yükleyerek kaçırmak isteyen patrona karşı İlbek Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor. İşçiler dün patron hakkında Çalışma Bakanlığı'na bildirimde bulunurken destek ziyaretleri de devam ediyor.

resim

HABER MERKEZİ Gaziosmanpaşa'da İlbek Tekstil fabrikasında çalışan 520 işçi, maaşlarını ve tazminatlarını ödemeyen patronun fabrikayı devredip kapatmasının ardından işyeri önündeki direnişlerini sürdürüyor. İşçilerle dün görüşeceğini açıklayan İlbek Tekstil patronu İlyas Boz görüşmeye gelmezken, işçiler sabah saatlerinde fabrika önünde toplanarak işe geldiklerini ancak içeri alınmadıklarını bildiren tutanak tutturdular. Üç gün önce patronun makineleri kaçırma girişimini de fotoğraflarla belgeleyen İlbek Tekstil işçileri fotoğraflarla birlikte, kendilerine haber verilmeden fabrikanın fiili olarak kapatıldığını beyan eden bir protestoyu noter aracılığıyla Çalışma Bakanlığı'na bildirdiler. İşçilere destek için fabrika önüne gelen TKP Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü, Tekstil-Sen, Kızılbayrak ve Alınteri dergisi de dayanışma mesajlarını ileten bir basın açıklaması yaptı. Firma yetkililerinden fabrikanın akıbeti ve işçilerin hakları konusunda herhangi bir açıklama yapılmazken, işçiler Cuma gecesinden beri soğuk havaya karşın fabrika önündeki nöbetlerini sürdürüyor.

İlbek Tekstil'de neler oldu?
520 kişinin çalıştığı İlbek Tekstil'de işçilere ağır sömürü koşulları uygulanıyor. Çalışma saatlerinin 7:30- 18:30 olarak düzenlendiği fabrika pantolon, ceket ve gömlek üreterek genellikle İngiltere'ye ihracat yapıyor. Geçen yaz işyerinde haftalık çalışma saatlerini aştığı halde mesai ücreti ödenmediği ve sigortaları asgari ücretten yatırıldığı için 5 kişi dava açtı. Davaya kısa sürede 200 işçi daha katıldı.

İşyerinin içler acısı çalışma koşulları mahkeme tutanaklarına geçti. Çalışma Bakanlığı'ndan gelen müfettişler durumu yerinde tespit etmiş ancak tutumları işçileri davalarından vazgeçmeleri için telkine dönüşmüş, buna karşın işçiler geri adım atmamıştı.

‘Biri sizi gözetliyor'
Görüştüğümüz direnişteki işçilerden biri fabrikadaki çalışma koşullarını şöyle anlattı:

Öncelikle her tarafta kameralar var. Patron kameralarla işçileri izleyerek sözde performansından memnun kalmadığı (gerçekte dava açan, direnen, öne çıkan) işçileri işten atma yoluna gitti. Bu yüzden de açılmış davalar mevcut. Tekstil sektörünün genelinde olduğu gibi İlbek Tekstil'de de ücretler çok düşük. Öte yandan bütün sigortalar asgari ücret üzerinden yapılmakta. Sendikanın bulunmadığı işyerinde mesaiye 5 dakika geç gelen işçilerin o gün ücretsiz izne çıkarıldığı, izin alındığı takdirde de 3 günlük ücret kesintisi uygulandığı biliniyor. Yemeklerin içinden çeşitli defalar böcek, pislik ve benzeri şeylerin çıktığını işçiler patrona birçok kez iletti ancak durumda herhangi bir değişiklik olmadı. Yemeklerin ana okul sıraları gibi uzun masaların etrafına konan küçük taburelere oturularak 45 dakika içerisinde hızlıca yendiği fabrikada, tuvaletlerde bile kameralar bulunuyor. Tuvaletlerde ayrıca turnike sistemi bulunuyor. Ayda toplam 2 saatten fazla tuvalette vakit geçiren işçiden ücret kısıtlaması yapılıyor. Girişinde "biri sizi gözetliyor" levhasıyla birlikte kameranın bulunduğu tuvalette lavabo bulunmadığı da çekilen fotoğraflarla kanıtlanmış durumda. Öte yandan tuvaletlerde lavabo yerine abdest alma yeri bulunuyor.

Geçen hafta devam eden davaya patron yalancı şahitler getirerek mahkeme önünde işçilerin senelerdir 17:45'te paydos ettiğini iddia etti. Ancak dava nedeniyle yine de zor durumda kalacağını anlayan İlbek Tekstil patronu cumayı cumartesiye bağlayan geceyarısı akrabaları ve yandaşları aracılığıyla fabrikada bulunan değerli makinaları 2 tıra yükleyerek kaçırmaya çalışırken, daha önceki deneyimlerinden duruma hazırlıklı olan ve gece orada nöbet tutan işçiler tarafından suçüstü yakalandı. Tırların fabrikadan ayrılması işçiler tarafından engellendi. Gece durumu haber alan işçiler de fabrikaya geldiler ve fabrika önündeki bekleyiş başladı. Patron makineleri kaçırmaya, işçilere ödenecek tazminat karşısında "şirketin üzerinde hiçbir mal yok" demek için girişti.

yazici   mail