www.soL.org.tr
Tersanelere Meclis ilgisi
19 Şubat 2008, Salı

En son Mikail Kavak'ın yaşamını yitirdiği Desan Tersanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP'li milletvekilleri de katıldı. Heyetin tersanelerde incelemelerde bulunması bekleniyor.

resim

HABER MERKEZİ En son Mikail Kavak’ın yaşamını yitirdiği Desan Tersanesi önünde Limter-İş sendikası tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri katıldılar. Eyleme CHP’li milletvekillerinin ilgisi dikkat çekerken, tersanelere ilişkin denetimin Meclis komisyonunda görüşüleceği dillendirildi. Heyet tersanelerde incelemelerde bulunarak, çalışma koşullarını inceleyeceğini belirtti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Tuzla tersanelerindeki iş kazası sonucu ölümlerin, tehlikeli iş kolunun müeyyidelerinin uygulanmamasından kaynaklandığını bildirdi. “Koskoca Tuzla tersaneleri dünya sıralamasında 5. sırada olacak ve elektrik çarpması sonucu işçileri ölecek” diyen Soysal tersanelerin denetime açılmasını savundu.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de tersanelerde işe başlatılan işçilerin belirli bir süre kurs görmesi gerektiği halde, bilgi ve beceriden yoksun olarak çalıştığını, iki vardiyalık işi tek vardiyada yapmak zorunda kalan işçilerin de sonu ölümle bitecek zor durumlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına bir açıklama yapan Çetin Durukanoğlu ise tersaneler bölgesindeki firmaları, iş güvenliği olmadığı ve ölüm olaylarının yaşanabileceği gerekçesiyle geçen yıl uyardıklarını söyledi. Durukanoğlu, firmalardan samimiyet beklediklerini belirtti.

Desan Tersanesi patronları denetime izin verdi
Desan Tersanesi önünde yapılan bu konuşmalar üzerine, tersanenin bağlı olduğu şirketin yönetim kurulu üyesi ve işveren vekili olduğunu belirten Muhsin Divan söz alarak, iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda aralarında milletvekillerinin de bulunduğu heyetin, kendi tersanelerini denetleyebileceğini söyledi. Divan, ''Sendikanın teklifine ben de destek veriyorum. Ölen bir işçinin hayatı, benim için bu bölgeden önemlidir'' diye konuştu.

Divan, iş cinayetlerini dünya denizcilik iş kolunda yaşanan büyümeye ve buna paralel olarak Türkiye'de iş oranının artmasına bağladı. Durgunluk zamanında çok sayıda tersanenin kurulduğunu, talebin artması üzerine de iş güvenliği tedbirlerinin üretim devam ederken alındığını savunan Divan, sorunların buradan kaynaklarını belirtti. Kendilerinin her türlü tedbiri aldıklarını, işçilere eğitim de verdiklerini ileri süren Divan, işçilerin de kurallara uyması gerektiğini ileri sürdü.

Sendikadan eleştiri
Bunun üzerine söz alan Limter-İş yetkilileri işverene, işçilerin tersanelerde her türlü işi öğrendiğini ve yaptığını can güvenliğine yönelik önlemleri almayı nasıl öğrenemediklerini sordu.Sendika yöneticileri taşeronluk sisteminin kaldırılmasını savunurken, tersanelerin denetime açılması talebinde bulundu.

Sendika yöneticileri; “Taşeronluk kaldırılsın, Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği uygulansın, sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden ödensin, Tersanelerin kapısı basına ve kamuoyuna açılsın, sendikamızın içinde olduğu, TMMOB, İstanbul Tabip Odası, İstanbul İşçi Sağlığı Enstitüsü, avukatlar, akademisyenlerle birlikte oluşturduğumuz Tuzla Tersaneler Bölgesi İzleme ve İnceleme Komisyonu'na Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR'den de katılım sağlanarak tersaneleri inceleme ve denetleme yetkisi verilsin” şeklinde konuşarak taleplerini dile getirdiler.
yazici   mail