www.soL.org.tr
Öğrenciler müşteri, okullar ticarethane
19 Şubat 2008, Salı

Milli Eğitim Bakanlığı, büyük şehirlerde emlak açısından arsası değerli olan okulları satarak, elde edilen gelir ile arsası daha ucuz yerlerde okul kurmayı planlıyor. Öğrencilerin birer ‘müşteri olarak görüldüğüne dikkat çeken Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, hükümetin bu kararını, okulları özelleştirme ve eğitimi ticarileştirme gayreti olarak nitelendirdi.

soL (Denizli) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), büyük şehirlerde emlak açısından arsası değerli olan okulları satarak, elde edilen gelir ile arsası daha ucuz yerlerde okul kurmayı ve bu çalışma ile derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmayı planlıyor. Bakanlık, ilk olarak ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 50'nin üzerinde olan illerden çalışmaya başlayacak. Büyük şehirlerin kent merkezlerinde, derslik başına öğrenci sayısının 60'ın üzerine çıkması nedeniyle ‘il merkezlerine' özel önem verilmesi planlanıyor. 

Alınan yeni kararı değerlendiren Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, eğitim alanında hızla özelleştirmeye başladığını ve bu uygulamaların sonunda da, öğrencilerin müşteri, okulların da ticarethane haline geleceğini kaydetti. Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimi ticari bir olay olarak değerlendirip, kar-zarar hesabına göre yürütme mantığının doğru olmadığını belirten Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, okulların birleştirilmesinin tekelleşmeye hizmet edeceğini söyleyerek, "Bu tip uygulamalar eğitime hiçbir katkı yapmayacağı gibi, olumsuz sonuçlara da yol açacaktır. Bu uygulamayla birlikte okullar, tüm öğrencilerin kolayca gidip geldiği yerler yerine, şehir dışında bulunan arazilere taşınacaktır" diye konuştu. Hükümetin, uluslararası sermayenin istekleri doğrultusunda yasa çıkarıp, onayladığına dikkat çeken Dede, hükümetin, eğitimi özelleştirmek için değişik yollar bulmaya devam ettiğine işaret etti.

yazici   mail