www.soL.org.tr
TMO satışı AKP'lilere yaradı
16 Nisan 2008, Çarşamba

Piyasadaki kıtlığa pirinç satışıyla müdahale eden TMO, satışın yarısından fazlasını AKP beslemesi 5 gruba yaptı. Satış tekeline sahip olan bu şirketler, fiyat artışlarını daha da körükledi.

HABER MERKEZİ Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) “piyasadaki pirinç fiyatlarını düşürmek” amacıyla piyasaya yaptığı satışın, AKP yandaşı 5 şirkette toplandığı ve bu durumun fiyat artışlarını daha da hızlandırdığı ortaya çıktı.

TMO’nun internet sitesinde yayınlanan listeye göre, TMO tarafından piyasaya stoklardaki 31 bin 452 ton pirinç sürülürken, 77 firmanın alım yaptığı ihalelerde pirincin 17 bin 800 tonu (yüzde 57’si) beş şirkete dağıtıldı.

Hatırlanacağı üzere Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Fiyat artışları spekülatif, fiyatlar düşene kadar bulgur yeriz” diye konuşmuştu. TMO’nun rakamları, AKP’li grupların büyük kârlar sağladığı spekülasyona hükümetin çanak tuttuğunu gözler önüne serdi.

Akel: Her durumda kazanıyor
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Akel Grubu, TMO’nun ihalelerine Akel Gıda, Akün Gıda ve Yetiş Gıda olarak üç firmasıyla girdi. İhaledeki aslan payını alan grup, TMO’nun tüm pirinç satışının 5’te birinden fazlasını tek başına aldı.

İhale sonucunda elindeki piyasada önemli bir paya sahip olan grup, bu pozisyonunu fiyat belirlemede kullanarak fiyatların artmasında önemli rol oynadı.

Akel’in dikkat çeken bir özelliği ise, Mısır’a yaptığı yatırımlarla bu ülkede pirinç üretiyor oluşu. Pirinç tartışmalarında “ithalat sopasını kullanarak iç fiyatları düşürme” tedbirinden bahsedilirken, böylesi bir tedbirin hayata geçirilmesi durumunda, hükümete yakın grupların tercih edileceği ve bunların başında gelen Akel’in “her durumda kazanacağı” belirtiliyor.

AKP’nin gözdesi Torunlar
Pirinç alımında en büyük payı alan 5 gruptan biri olan Torunlar ise, AKP döneminde yaşadığı görkemli yükselişle dikkat çekiyor.

Gayrimenkul ve inşaat alanında, hükümetin de desteğiyle hızlı yükseliş gösteren grup, katıldığı özelleştirme ve TMSF ihaleleriyle öne çıktı. Torunlar, bir başka AKP beslemesi olan Kiler Grubu’yla yaptığı ortak işlerle biliniyor. Torunlar, AKP Milletvekili ve Kiler Grubu Ortağı Vahit Kiler’le birlikte, özelleştirilen Kütahya Şeker Fabrikası’nın ortak sahibi. Ayrıca, eskiden Uzanlar’a ait olan, sonrasında TMSF tarafından satışa çıkarılan Zincirlikuyu’daki arazi de Torunlar’ın oldu.

Türkiye'deki en büyük hububat toptancılarından biri olan grup, aynı zamanda ithalatçı. Özelleştirme sürecinde olan ve hububat ithalatında en fazla kullanılan limanlardan biri olan Bandırma Limanı'na talip olanlar arasında da Torunlar'ın adı geçiyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’la yakın ilişki içinde bulunduğu bildirilen Torunlar’ın, özellikle AKP tarafından Güneydoğu’da dağıtılan “yardım paketlerini” temin ettiği biliniyor. Alışveriş merkezleri sektöründe de hızlı yükselişi “yakalayan” grup, ikisi Bursa’da, birisi Antalya’da olmak üzere üç alışveriş merkezinin sahibi.

Torunlar da tıpkı Kiler gibi el attığı her alanda yüksek ciro ve kârlar elde ediyor. Grubun 2004 yılında 100 milyon dolar olan cirosu, 4 sene içinde 2,5 katına çıkarak 250 milyon dolara yaklaşırken gayrimenkul portföyü de 2 milyar doları geçti.

Memişoğlu TMO'yu savundu
TMO'nun pirinçte aslan payını verdiği 5 gruptan biri olan Memişoğlu ise, TMO'ya yüklenilmesini yanlış bulduklarını açıkladı. 

Memişoğlu-Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, "Pirinç işi bu işi yapan firmalar tarafından yapıldığı takdirde fiyatlar bu kadar artmaz. Pirinçte yaşanan tüm bu fiyat artışlarını TMO'ya fatura ederek biz çeltik sanayicilerine yüklenilmesi doğru değildir. Bu uzun bir sürecin nihai sonucudur" diyerek kendilerini ve TMO'yu savundu. 

yazici   mail