www.soL.org.tr
BM: Açlık değil, açlar tehlikeli
16 Nisan 2008, Çarşamba

Gıda fiyatlarındaki artış karşısında timsah gözyaşı dökenler kervanına BM de katıldı. IMF ve Dünya Bankası ile görüşen BM, açlıktan ölüm tehdidine değil, "siyasi risklere" dikkat çekti.

HABER MERKEZİ Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Ban Ki-mun, BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin, Bretton Woods Kurumları ile yaptığı üst düzey toplantıdaki konuşmasında, “gıda fiyatlarındaki artışa müdahale edilmeli” dedi.

Ban Ki-mun, yaptığı konuşmada, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’in önceki gün Washington’da dünya hükümetlerine yaptığı çağrıya da atıfta bulunarak, BM Dünya Gıda Programı’na acil olarak yardımda bulunulması gerektiğini söyledi.

Hatırlanacağı üzere Zoellick, hükümetlerin BM Gıda Programı’na acil olarak 500 milyon dolar fon sağlaması gerektiğini söylemişti.

Gıda fiyatlarının artışı ve beraberinde gelen açlık tehlikesi, dünya nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasını acil olarak tehdit ediyor. Ancak, soruna acil müdahale için gerekli olan 500 milyon dolarlık kaynak, ABD askeri harcamalarının binde birine; dünyada gerçekleşen toplam mal ve hizmet üretiminin ise 100 binde birine karşılık gelmesine rağmen bir türlü derlenemiyor.

“Siyasi riskler”
Dünya ülkelerini BM fonuna katkıda bulunmaya çağıran Ban Ki-mun’un, acil müdahalenin gerekçesi olarak vurguladığı noktalar ise dikkat çekti.

Büyüyen gıda krizinin “daha geniş siyasi ve güvenlik boyutu olabileceğini” söyleyen Ban Ki-mun, uluslararası toplumu “acil ve uyumlu” bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.

“Mesele açlık değil”
BM Genel Sekreteri’nin insani boyuta değil, açlığın yaratacağı siyasi boyuta vurgu yapması, kurumun IMF ve Dünya Bankası paralelinde hareket ettiği yorumlarını doğruladı.

Hatırlanacağı gibi önceki gün yine aynı şekilde BM Gıda Programı’na katkıda bulunma çağrısı yapan Dünya Bankası Başkanı Zoellick, çağrısını gerekçelendirirken “Bu kısa vadeli ihtiyaçların karşılanmasıyla ilgili bir olay değil. Gelecek kuşakların daha büyük bir bedel ödememesi için yapılması gereken bir iş” ifadelerini kullanmıştı.

Olası bir açlık tehdidinin en çok vuracağı ülkelerden biri olan Hindistan’da, hükümetten gelen bir açıklama ise, Dünya Bankası’ndan bile daha soğukkanlı olmasıyla dikkat çekti. Hindistan Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram, fiyat artışları konusunda küresel bir uzlaşma sağlamak üzere acele edilmemesi halinde, “birkaç ülkedeki toplumsal ayaklanmanın tüm dünyaya yayılacağını, gelişmiş veya diğer ülkeler ayrımı olmaksızın tüm ülkelerin bir şekilde bundan yara alacağını” söyledi.

Başta az gelişmiş Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde açlığa isyan eden halklar, şiddetli protestolar düzenleniyorlar.

yazici   mail