www.soL.org.tr
DTP'den 'rota' uyarısı
16 Nisan 2008, Çarşamba

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, AKP ve DTP'ye açılan kapatma davalarını sivil siyasete müdahale olarak değerlendirirken, 301 ile ilgili maddeyi tümden kaldırmayan düzenlemelere destek vermeyeceklerini söyledi.

resim

HABER MERKEZİ DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, TCK’nın 301. maddesini tümden devreden çıkarmayan hiçbir düzenlemeye destek vermeyeceklerini açıklarken, Türkiye'de istikrarın sağlanmasına yönelik ara rejimin yaşandığını ifade etti. Türkiye’nin bu ara rejimde rotasını bulmaya çalıştığını söyleyen Türk, “Rota, demokrasiden yana mı dümen kıracak? Yoksa, ülkeyi karanlığa sürükleyecek siyasal bir kaosa doğru mu yol alacak?” diye konuştu.

“301’in kaldırılmasını istiyoruz”
Türk, AKP ile DTP hakkında açılan kapatma davalarının “sivil siyasete müdahale” olduğunu söylerken, AKP’nin ne musibetlerden ne de nasihatlerden ders çıkarabildiğini, orayla burayla uzlaşmaya çalıştığını söyledi. Sorunun kapatma davalarından kurtulmak olmadığını ifade eden Türk, “Önemli olan buna yol açan mekanizmadan, sistemden, zihniyetten kurtulabilmektir. Kapatma davalarını kazanmak için uğraşacağınıza gelin demokrasi davasını kazanmaya çalışalım” dedi.

Toplumun, ulusal-milliyetçi-şoven çizgiyle siyasal İslam çizgisi arasında tercihe zorlandığını savunan Türk, “Bu toplumun çizgilere ihtiyacı yok, demokrasiye ihtiyacı var” dedi. Türk, “Biz Hrant Dink'in katili 301'in tümden kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Roj TV davasında karar
Diğer yandan Roj TV ile ilgili Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 56 belediye başkanı ile ilgili dava, 53 belediye başkanına hapis cezası verilmesiyle sonuçlandı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu tutuksuz sanığa 53 belediye başkanının TCK'nın ''suçu ve suçluyu övme'' suçunu kapsayan 215. maddesi uyarınca 3'er ay hapis cezası verdi. Mahkeme duruşmadaki iyi hallerinden dolayı 2'şer ay 15'er güne indirdiği cezayı daha sonra para cezasına dönüştürdü.

Duruşmayı, DTP Milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata ve Gültan Kışanak’ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Feleknaz Uca, Soren Sondergaard ve Danimarka Büyükelçiliği Müsteşarı Soren Jacobse de izledi.

Ayna: Ceza ifade özgürlüğüne
Duruşmada sanıklar adına ortak savunmayı okuyan Baydemir, fikir beyanının yargılamaya konu olmasının, bir yönüyle trajikomik, diğer yönüyle anlaşılmaz olduğunu ifade etti. “Bu dava hukuki bir temelden yoksundur” diyen Baydemir, mektupla birlikte, ifade özgürlüğünün kutsiyeti, düşünce özgürlüğü ve demokratik katılımcılığa dikkat çekmeye çalıştıklarını vurguladı.

Mahkeme heyeti sanık belediye başkanlarından SHP'li Hasan Karakaya, Fahrettin Astan ve DTP'li Nusret Aras'ın beraatına, diğer sanıkların ise TCK'nın “suç ve suçluyu övme” suçunu kapsayan 215. maddesi uyarınca 3'er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet cezayı, 2'şer ay 15'er güne dönüştürürken, daha sonra bu cezayı bin 875'er YTL para cezasına çevirdi.

DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna yaptığı açıklamada cezanın DTP’li belediye başkanlarına kesilmediğini ifade ederken, cezanın Türkiye'deki düşünceyi ifade özgürlüğüne kesildiğini söyledi.

yazici   mail