www.soL.org.tr
İran ve Türkiye'den 'terör işbirliği'
16 Nisan 2008, Çarşamba

TSK ve İran ordularının Güney Kürdistan sınırında PKK ve PJAK'a yönelik operasyonları sürerken iki ülkenin yetkilileri ortak askeri operasyonlar için bir araya geliyor. Temel konuların ise sınır güvenliği ve istihbarat olması bekleniyor.

resim

HABER MERKEZİ Yüksek Güvenlik Komisyonu Türkiye-İran güvenlik toplantısı dün İçişleri Bakanlığı’nda başladı. Toplantıda, terörle mücadele, uyuşturucu madde kaçakçılığı, iki ülke vatandaşlarını ilgilendiren konular ile ortak sınırdan kaynaklanan sorunların ele alınacağı açıklandı.

Ankara'da, 1989 yılında, iki ülke içişleri bakanları arasında imzalanan “Güvenlik, Sınır Güvenliği, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler Kaçakçılığı ile Mücadele, İşbirliği ve Konsolosluk Konuları ile ilgili Mutabakat Zaptı” çerçevesinde kurulan Yüksek Güvenlik Komisyonu, iki ülke güvenliğini ve istikrarını bozmaya yönelik faaliyetleri gözden geçirmek, sorunlara çözüm aramak ve gerekli tedbirleri tespit etmek üzere 1994 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.

Temel konu PKK ve istihbarat
Beypazarı gezisi sırasında bir müzede bulunan eski Osmanlı haritasını inceleyen İranlı heyet, Türk-İran sınırında Kasr-ı Şirin'den bu yana bir değişiklik olmamasına rağmen Ortadoğu'daki değişikliğe dikkat çekerek İran’ın bölgedeki sınırlar konusunda hassasiyeti vurgulandı. ABD ile de Irak güvenliği konusunda henüz bir mutabakata varamasalar da sürekli olarak görüşen İran hükümeti bölgede yaşanan gelişmelere güvenlik ve sınırlar konusundan tutunmak istiyor.

İçişleri Bakanı Müsteşarı Osman Güneş ve İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Abbas Mohtaj’ın başkanlık edeceği toplantı 3 gün sürecek. Toplantıda, terörle mücadele, uyuşturucu madde kaçakçılığı gibi başlıkların ele alınacağı ifade edilirken, PKK’ye ve örgütün İran’daki kolu Kürdistan Özgür Yaşam Partisi’ne (PJAK) yönelik ortak eylem toplantının en önemli gündem maddeleri arasında olacak.

İran heyetinin daha çok PKK’ye yönelik operasyonlar üzerinde görüşeceği toplantılara Mohtaj’ın yanı sıra İran İçişleri Bakanı Başdanışmanı Resul Hüseyni, Sınır Güvenlik Sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Rıza Sutude, İran Büyükelçilik Müsteşarı Sabir Gasemi, Güvenlik Uzmanı Muhammet İshaki ve İran Emniyet Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilisi Zerrih Kolah da katılacak.

Cuma gününe kadar sürecek toplantıda Türk heyetinde Müsteşar Osman Güneş dışında Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, MİT Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'ndan üst yetkililer de yer alacak.

PJAK liderlerinin teslimi istenmişti
Bu yıl içinde Şubat ayında Ağrı’da bir araya gelen İranlı ve Türk yetkililer sınır operasyonları konusunda her iki hükümeti de bilgilendirmek için karşılıklı bir güven tazelemesi yapmıştı. Daha çok sınır konularının görüşüldüğü yerel toplantıya İran'dan 8 kişilik bir heyet gelmişti. Ancak komisyon, resmi olarak en son Tahran’da toplanmış ve terörle mücadelede işbirliğine ilişkin önemli kararlar almıştı. 2006’da yapılan son toplantıda Ankara, PJAK Genel Başkanı Hacı Ahmedi ve PJAK’lı yetkililerin yakalanarak Türkiye’ye teslim edilmesini istemişti. Ayrıca iki ülke arasında, “Bölgenin terörden tamamen arandırılması” amacıyla terörle mücadelede “aktif” işbirliğini öngören bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

1994 yılından itibaren başlatılan işbirliği çerçevesinde 12 defa bir araya gelen iki heyet, Güvenlik ve İşbirliği Anlaşması çerçevesinde çeşitli konularda ortak mücadele kararları alıyor. İçişleri Bakanlığı yetkilileri İran’la özellikle son yıllarda PKK’ye karşı çok büyük bir işbirliği içinde olduklarını belirtirken, 150’ye yakın PKK üyesinin İran tarafından sınırda Türk güvenlik kuvvetlerine teslim edildiği kaydediliyor.

yazici   mail