www.soL.org.tr
Rice vaaz verdi
16 Nisan 2008, Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AKP’ye açık destek verdiği konuşmasında, Türkiye’nin Büyük Ortadoğu Projesi’ne katılımından memnun olduklarını söyledi. Demokrasiyi dinle eşitleyen vurgularla süslü konuşmasında Rice, “enerji güvenliği” ve Afganistan’da işbirliği konularında da hatırlatmalarda bulundu.

resim

HABER MERKEZİ ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AKP'ye yönelik kapatma davasını yakından izlediklerini belirterek, “Biz bunun, Türkiye'nin laik ve demokratik düzeni, laik ve demokratik ilkeleri içinde çözüleceğine inanıyoruz ve umuyoruz” dedi.

Rice, Amerikan-Türk Konseyi'nin 27. yıllık konferansına, öğle yemeği konuşmacısı olarak katıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri çerçevesinde yapılan konuşmada Rice, AKP'nin kapatılması yönündeki davaya işaret eden bir gazetecinin sorusuna, “Bu davayı çok yakından izliyoruz. Bu, elbette Türkler'in karar vereceği bir sorun. Biz bunun, Türkiye'nin laik ve demokratik düzeni, laik ve demokratik ilkeleri içinde çözüleceğine inanıyoruz. Bu biçimde olması, seçmenlerin sesinin duyulması herkesin çıkarınadır. Türkiye'nin demokratik kurumları var. Bu çerçevede çözülmelidir” yanıtını verdi.

Afganistan hatırlatması
Türkiye'nin ABD için “çok önemli ve stratejik bir ortak” olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Rice, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ilerlediğini söyledi.
Rice, ABD ve Türkiye'nin, birleşik, güvenlik içinde ve istikrarlı bir Irak hedefini paylaştığını ve Irak'ta terörün her biçimini kınadığını vurgularken, “ABD, PKK'yı, Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak düşmanı olarak tanımaktadır” dedi.

Rice, Avrupalı ortaklarla birlikte PKK'yı Kuzey Irak'tan temizlemek ve suç ve finans bağlarını kesmenin amaç olduğunu belirtirken, Türkiye'nin Irak ve Afganistan'da katkılarına da değindi ve Afganistan'da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için Taliban'ın etkisinin sınırlandırılması gerektiğini kaydetti.

Hem “esin” hem enerji kaynağı
Rice, Türkiye'nin kendi çağdaş demokrasi geleneği ve Müslüman ağırlıklı nüfusuyla, Büyük Ortadoğu bölgesi ve ötesindeki ülkelere “esin kaynağı” olabileceğini belirterek, ''Türkiye ile aramızdaki diyalog derin ve sık'' dedi ve perşembe günü Türkiye ile ABD arasında yapılacak ekonomik ortaklık konseyi toplantısını buna örnek gösterdi.

Enerji kaynaklarının güvenlik altına alınmasının önemine işaret eden Rice, dünyadaki petrolün yüzde 8'inin Türkiye topraklarından geçtiğine, Türkiye'nin bu bakımdan stratejik bir konumu bulunduğuna dikkati çekti ve Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının başarısının yanısıra, Türkiye-Yunanistan-İtalya hattına işaret etti.

ABD ve Türkiye'nin zaman zaman farklı görüşlere sahip olabileceğini belirten Rice, ''Ancak arkadaşlar arasında böyle şeyler olur. Ancak hoşgörü, saygı çerçevesinde bizi birleştiren, paylaştığımız değerler var'' dedi.

Demokrasi demek din demek
“Türkiye'nin demokrasisini dönüşümden geçirmesi, ekonomisini modernize etmesi ve AB'ye katılması bizim için önemli'' diye konuşan Rice,  Başbakan Erdoğan’ı “parlamentodan geçen ve Türklüğe hakareti suç sayan 301 sayılı Türk Ceza Yasası değişikliği dolayısıyla kutladıklarını” söyledi. Rice, “Bunu cesaretlendiriyoruz. Birisinin inançlarını ifade etmesi, devlete hakaret değildir, vatandaşlığın en yüksek biçimidir” dedi.

Demokrasinin aynı zamanda, insanların dinsel ibadetlerini özgürce gerçekleştirmesi için en iyi yol olduğunu vurgulayan Rice, Türkiye'nin, Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bu yönde sağladığı destekten memnun olduklarını söyledi.

Rice, diğer ülkeleri cesaretlendirebilmek için bu değerlerin Türkiye ve ABD'de de ilerletilmesinin önemli olduğunu belirtirken, ''Türkiye'yi, bütün dinsel ve etnik grupların sivil haklarını tanıma ve koruma yönünde cesaretlendiriyoruz. Bunlardan biri de Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasıdır'' diye konuştu.

BOP’a destekten memnun
Rice, ABD ve Türkiye'nin, “özgürlük ve demokrasiyi” Büyük Ortadoğu'da desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili bir soruya karşılık Rice, bu konuda Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir anlaşma sağlanmasının önemli olduğunu dile getirirken, ''Bunun yapılması gerekir. Aksi takdirde Yukarı Karabağ sorunu yüzünden her iki ülke de geride kalıyor'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Rice'ın konuşmasını dinleyenler arasında yer aldı.

yazici   mail