www.soL.org.tr
Kışladağ altın madeni görücüye çıktı
28 Mayıs 2008, Çarşamba

Tüprag, Uşak Eşme’deki Kışladağ altın madenini görücüye çıkardı. Basına özel maden gezisi düzenleyen firma, işletimi durdurulan madene ikinci kez ruhsat alarak faaliyetlerine başladı. Firma müdürü Mehmet Yılmaz, Türkiye’deki madenlerin bir an önce kullanıma açılması gerektiğini söyledi.

resimsoL Tüprag Metal Madencilik A.Ş., faaliyetleri durdurulan Uşak’ın Eşme ilçesindeki Kışladağ madenine ikinci kez işletim ruhsatı aldı. Faaliyete geçen madeni tanıtmak için gezi düzenleyen firma Müdürü Mehmet Yılmaz Avrupa’nın en büyük altın madeni olduğunu belirttiği Kışladağ’da dünyanın en modern tesisini kurduklarını ifade ederek, bugüne kadar 7,5 ton altın üretiminin gerçekleştirildiğini, yıllık üretim hedefinin 10 ton olduğunu kaydetti.

Ankara ve İstanbul’dan gelen basın yayın kuruluşları temsilcilerine, altın ocağı, liç sahası, siyanür tankları ve altın üretim alanında madenle ilgili bilgiler veren Yılmaz madeni, dünyanın en ileri teknolojisiyle kurduklarını belirtti. Madenin faaliyetleri 17 Ağustos 2007 tarihinde mahkeme kararı ile durdurulmuştu.

6 Mart 2008 tarihinde yine mahkeme kararı ile ikinci kez üretim izni alan Tüprag A.Ş., bugüne kadar yaklaşık 220 milyon dolar gelir elde etti. Yılmaz açıklamasında, Türkiye’nin dünyadaki en zengin altın rezervlerine sahip birkaç ülkeden birisi olduğunu söyleyerek, bilinen 6 bin 500 ton altın rezervi olduğunu bunun da maddi değerinin katma değeri ile birlikte 800 milyar dolar olduğunu belirtti.

Madenin on beş yıl süreyle çalışacağını bildiren Yılmaz, 132 milyon ton cevher içinden yıllık 10 ton altın üretmeyi hedeflediklerini, 2006 ve 2007 yıllarında bu hedefi tutturamadıklarını kaydetti. Yılmaz, Kışladağ’dan toplam 107 ton altın çıkarmayı umduklarını ifade etti. Eşme’de istenmeyen firmanın, halkın yürüttüğü mücadele sonunda geçen yıl faaliyetleri durdurulmuştu. Ancak ruhsat savaşını kazanan firma şimdi isteyen herkesi madene davet ederek verdiği zararın üstünü örtmeye çalışıyor.

yazici   mail