www.soL.org.tr
DYP: Ne yardan ne serden
10 Ekim 2006, Salı

DYP bir yandan AKP politikalarını destekleyen çıkışlar yaparken, bir yandan da milliyetçi oyları koruma derdinde.

HABER MERKEZİ Mehmet Ağar'ın son dönemde özellikle Kürt sorunu ve PKK üzerine yaptığı dikkat çekici çıkışlar, şimdiye kadar MHP ile aynı kulvara oynayan DYP'nin önümüzdeki seçimlerde AKP kulvarından yarışa gireceğini gösteriyor. AKP'nin 2002'deki seçimlerle aynı oyu alsa bile barajı geçerek Meclis'e girecek partilerin daha fazla olması nedeniyle Meclis'teki çoğunluğunu kaybedeceği tahmin edilirken, DYP'nin bu partiyle bir koalisyona hazırlandığı yorumları yapılıyor.

Ağar'ın AKP'ye seslenerek, "affı geçir, siyasi riski ben üstlenmeye hazırım" demesi, seçim öncesi bir "koalisyon" çağrısı olarak yorumlanıyor. "Bu hükümete karşı demokrasi dışı hareketleri göğüsleyecek olan yine biziz" sözleri de bununla ilişkilendiriliyor.

Seçime, iktidar partisine dönük milliyetçi eleştiriler üzerinden girmeyeceğini de vurgulayan Ağar, etnik kökene dayalı siyaset yapacak mısınız sorusuna, "Bunların hepsini birden yapamazsın" diyor. Bu sözler, Ağar'ın Kürt başlığında da hangi kulvara oynayacağının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

"Rejim korkusuyla AKP'yi yıpratmaya çalışmanın bir anlamı yok. Kimse rejimi yıkamaz" diyen DYP lideri, seçimlerde AKP'ye bu şekilde yüklenecek partilerle yolunu ayırdığını ilan ediyor.

Yine Ağar'ın, Abbas Güçlü'nün Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği Genç Bakış programında "iktidarda olsaydım askeri konuşturmazdım" sözleri de, AKP seçmenine ve genel olarak dinci tabana seslendiği şeklinde değerlendiriliyor.

Diğer yandan, DYP'nin seçim kampanyasının başına Ali Atıf Bir'in getirildiği ve seçim kampanyası sloganının "Atma Recep din kardeşiyiz" olarak belirlendiği açıklandı.

Koalisyonun üçüncü ortağı: ABD

Ağar, geçen günlerde düzenlediği ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptığı Diyarbakır gezisinde, Kürt sorunu ile ilgili sorulara çarpıcı yanıtlar verdi. Bu yanıtlar, hem AKP'ye ve liberal seçmen tabanına, hem de Washington'a dönük mesajlarla doluydu. Ağar, bir yandan milliyetçi seçmen tabanını tamamen kaybetmemek için ABD'yi de eleştiren "dengeleyici" açıklamalarda bulunur ve açıklamalarında netlikten kaçınırken, diğer yandan verdiği mesajlarla Kuzey Irak-ABD-Türkiye koalisyonuna onay verdiğini açıkça gösteriyor.

PKK'nin silah bırakma açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorusuna, "birileri habire dağda elinde silahlı mı dolaşsın, yoksa düz ovada siyaset mi yapsın" sözleriyle yanıt veren Ağar, önce ortamın stabil hale gelmesi gerektiğini savundu. "Artık herkes bölünme korkusunu aşmalı" sözleriyle Kürt sorunu konusunda radikal açılımlara hazır olduğu mesajını veren Ağar, bu sözlerin dağdaki militanlara af anlamı gelip gelmediği sorusuna ise, "devlet husumet yeri olamaz, şefkat yeridir. Dağa çıkmasını önlemeliyiz, inmesini de sağlamalıyız" sözleriyle yanıt verdi.

DYP lideri PKK'nin lider kadrosunu kapsamayacak bir af önerisine sıcak baktığını belirtirken "varsa proje getirin, ben de risk almaya hazırım" sözleri, ABD projelerini yürütmeye talip olma mesajı olarak yorumlandı. Ağar, Kürt sorununun çözümü konusunda, milliyetçi tabanının yaratacağı basınçla baş edebileceği mesajını da bu şekilde iletmiş oldu.

PKK'nin siyasi taleplerinin Meclis'e gelmesi durumunda ne tavır alacağı sorusuna da verdiği yanıt da, ABD'ci bir projeye göre konum aldığı yorumlarını destekledi. Ağar'ın "Siyasetin meşru yolları var. Biraz sabretmeli. Ayrıca DTP'nin ne kadar gücü var bilmiyoruz. Seçim olsun, gerçek durum ortaya çıksın" sözleri, Barzanici çözüme yeşil ışık olarak yorumlandı. Bilindiği gibi Kuzey Irak-ABD-Türkiye üçlüsüne dayalı "çözüm", PKK'yi bitirmek karşılığında Meclis'e Barzanici çizgide milletvekillerinin girmesini de öngörüyor. AKP'nin seçim yasasında buna dönük hazırlıkları olduğu ve Türkiye milletvekilliği uygulamasının aynı zamanda Barzanici birkaç Kürt siyasetçiyi Meclis'e sokma hesaplarına dayandığı biliniyor. Ağar'ın açıklaması, bu plana göre hareket ettiği izlenimini doğuruyor.

Milli Görüş'ten transferler
Ağar'ın seçimlerde AKP çizgisine oynayacağını gösteren bir diğer önemli gelişme de, son dönemde Milli Görüş kökenli isimlerle kurduğu ilişkiler. Yaklaşık iki ay önce DYP Genel Başkan Yardımcısının bir grup işadamıyla bir araya geldiği yemeğe, MÜSİAD eski başkanı Ali Bayramoğlu'nun da katıldığı öğrenildi. Erdoğan ile bir süredir mesafeli olan Bayramoğlu'nun DYP'ye katılmak için Ağar ile görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

yazici   mail