ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns, Türkiye-ABD ilişkilerinde nikah tazeledi. ABD'nin tavrı, Irak'tan çekilme ile ilişkilendiriliyor.
HABER MERKEZİ ABD’nin AKP hükümetine destek açıklamaları, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Burns’ün dünkü Ankara temaslarında da devam etti. Burns, PKK konusunda “ABD Türkiye’nin yanında” derken, kongrede “Ermeni soykırımı” kararlarını engellemeyi sürdürecekleri sözü verdi.ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns İstanbul’un ardından geçtiği Ankara’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. ABD Büyükelçisi Ross Wilson’un da hazır bulunduğu görüşme sonrasında açıklama yapan Burns, “Erdoğan’la fevkalade bir görüşme yaptık” diye konuştu.
Türkiye’nin PKK ile mücadele çabalarına destek vermeyi sürdüreceklerini söyleyen Burns şöyle konuştu:
"Hem Başbakan Erdoğan'ı hem de görüştüğümüz tüm diğer yetkililere bu konuda Türkiye'nin yanında olduğumuz güvencesini verdik. Türkiye'nin PKK'yla mücadelesine destek veriyoruz ve PKK'ya tamamen karşıyız. PKK'ya asla silah sağlamıyoruz. PKK acımasız bir terör örgütü ve ABD'den asla destek bulamaz."
ABD'nin PKK konusunda Türkiye hükümeti ve Irak'lı hükümetler ile iş birliği yapma kararlılığını vurgulayan Burns, üç hükümet arasındaki işbirliği ile PKK'nın faaliyetlerine son verileceği umudunu seslendirdi.
Nicholas Burns, bir soru üzerine bu ay sonunda Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak olan Irak'a komşu ülkeler toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da katılacağını söyledi.
İran’la imzalanan doğalgaz anlaşmasının gündeme gelmesi üzerine Nicholas Burns, Bush yönetiminin İran’ın nükleer programı sorununun barışçıl ve diplomatik yollarla çözümlemesini istediğini söyledi.
Türkiye-İran arasında imzalanan anlaşmadan memnun olmadığını daha önce Türkiye’ye ileten ABD hükümeti, İran’ın müzakerelere katılmasını sağlamak için en iyisinin ABD’nin Türkiye ve diğer ülkelerle işbirliği yapması olduğunu iddia etmişti.
Burns tarafından ziyaret boyunca sergilenen "fevkalade olumlu" tavır ve kritik siyasi başlıklardaki alışıldık vaatler, ABD yönetimi tarafından alınan Irak'tan asker çekme politikasıyla ilişkilendiriliyor. ABD'nin bölgede ağırlığını azaltmasıyla birlikte Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir dizi ülkenin Irak'ta ve genel olarak bölgede taşeron rol alabilecekleri öngörülüyor.
Tersane işçilerine silahlı saldırı | |
İsrail Gazze’yi düşman ilan etti | |
ABD’nin savaş tehditleri devam ediyor | |
Kolombiyalı arabulucular anlaşma yolunda |