Yaklaşan krize yönelik tedirginliklerini ifade eden patronlar, anayasa tartışmalarının laiklik-şeriat eksenine değil, piyasaların çıkarlarına odaklanması gerektiği uyarısında bulundular.
soL Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına, patronların hükümete yönelik “piyasalara odaklanın” çağrısı damgasını vurdu.
Koç: Program gecikiyor
Sabancı Center’de düzenlenen toplantıda konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç ve TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, hükümetten bir an önce özelleştirme, sosyal güvenlik, işgücü piyasaları konularında sermaye lehine adımlar atmasını istedi.
Toplantıda söz alan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, hükümete yönelik “yeni laiklik tanımlarının peşinde koşmayın, toplumsal uzlaşıyı sağlayın” uyarısında bulundu.
"Yapısal müdahaleleri gerektiren ekonomik ve sosyal sorunlar var" diyen Koç, dış dünyada meydana gelen değişimlerin, hükümetin bir an önce icraat gündemini oluşturmasını ve takvimini yapmasını zorunlu kıldığına işaret etti. “Mevcut hükümet programı, parti programının gerisindedir” vurgusun yapan Koç, hükümeti ve anayasa sürecini izlemeye devam edeceklerini söyledi.
Yalçındağ: Türbanla oyalanmayın, kriz kapıda
Patronların, geçen Ağustos’ta patlak veren krizden korkularını gündeme getiren Yalçındağ, “ABD ve Türkiye merkez bankalarının yaptığı faiz indirimlerinin olumlu bir hava estirse de, krizin diğer piyasalara atlayarak genişlemesi gibi bir risk orta vadede hâlâ söz konusudur” diyerek, tehlikenin sürdüğüne işaret etti.
Türkiye’nin dış kaynak bağımlılığı, cari açığın geldiği nokta ve hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı acil eylem planına değinen Yalçındağ, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ekonomi politikaları açısından “bir dönüm noktasında bulunulduğunu” vurguladı. Yalçındağ’ın, tutsat kredileri kaynaklı son kriz ve Türkiye’nin finansal zayıflıklarına ayrıntılarıyla yer ayırması dikkat çekti.
Yalçındağ, yeni hükümetten, başka tartışmaları bırakarak bu vizyona odaklanmasını ve tüm toplumun sahipleneceği bir ekonomik dönüşüm projesini bir an önce oluşturmasını beklediklerini vurguladı. Yalçındağ, bunu gerçekleştirebilmek için “dingin bir siyasal ortamda, salim kafayla çalışmaya ihtiyaç olduğunu” vurguladı.
Yalçındağ, “Şimdilik, seçimlerden hemen sonra başlayan anayasa tartışmalarının, toplumsal enerjinin önemli bir bölümünü emecek gibi görünüyor” diyerek kaygısını dile getirdi.
Ruhi Su dostları tarafından anılıyor | |
Oruç tutmayanlar fişleniyor | |
'ABD İran'la danışıklı dövüş içinde' | |
2,2 milyon Iraklı göç etmek zorunda kaldı | |
Kübalı gençler Che’yi anıyor |