www.soL.org.tr
Kalkavan uçak gemileri için tersane kuruyor
16 Nisan 2008, Çarşamba

İş kazaları ve ölüm haberiyle sıkça gündeme gelen Tuzla tersanelerine sığmayan gemi inşası İstanbul dışında yeni yatırımları gündeme getirdi ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yeni tersane inşaatları başladı. Sektörün eskilerinden ve ortadaki yapının başlıca sorumlularından Kalkavan grubu Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde Türkiye'nin en büyük tersanesini kuruyor.

resim

HABER MERKEZİ Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) önde gelen üyelerinden, eski BJK yöneticisi armatör İhsan Kalkavan’ın sahibi olduğu Beşiktaş Denizcilik Grubu dev bir gemi inşa tersanesinin yapımına başlıyor. Bir süre önce Tuzla tersanelerinde yürütülen gemi inşa işlerinin, artan talep nedeniyle buraya sığmamaya başlaması sonucu Anadolu’da çeşitli bölgelerde yeni tersane yapımları gündeme geldi ve denizcilik dünyasının patronları da harekete geçti.

İhsan Kalkavan’ın şirketi Beşiktaş Denizcilik Grubu, 320 bin metre kare alanda, uçak gemisinin de havuzlanabileceği, yılda 100 geminin bakım ve onarımının gerçekleştirileceği tersane kurmak için çalışmalara başlıyor. Beşiktaş Denizcilik Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan, tersane yatırımlarında son aşamaya geldiklerini ve yatırım için gerekli izinleri aldıklarını, önümüzdeki günlerde kira sözleşmesinin imzalanacağını söyledi.

Stratejik bir yere, özel amaçlarla kuruluyor
Daha önce Yeni Şafak gazetesine konuşan Kalkavan, Fethullah hoca için idam sehpasına çıkmaya hazır olduğunu açıklamış, gerekirse onun için ölürüm demişti. Fethullah Gülen’e yakınlığı ile tanınan ve Türkiye’nin başlıca tersane patronu Kalkavan’ın Yumurtalık bölgesinde yapacağı yatırımın içeriği dikkat çekiyor. ABD’nin İncirlik Üssü'ne yakın ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın önemli bir noktasında yer alacak olan tersanenin patronların bu alanı da “stratejik bir üs” olarak değerlendirdiğini gösteriyor.

Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 320 bin metre kare alana, Akdeniz’in en büyük bakım ve onarım tersanesini kuracaklarını belirten Kalkavan, biri 400 metre uzunluğunda ve 70 metre eninde, diğeri ise 350 metre boyunda ve 70 metre eninde olmak üzere olan iki havuz yapacaklarını bildirdi. Tersane yapılacak 320 bin metre kare alanın 100 bin metre karesinin kara, 220 bin metre karesinin ise deniz dolgusu olacağını kaydeden Kalkavan, tersanenin ana görevinin bu bölgeye gelecek 300-400 metre uzunluğundaki süper tanker gemilerin bakım ve onarımını yapmak olduğunu ifade etti. Tersanenin uçak gemisinin de havuzlanabileceği yapıda olacağını anlatan Kalkavan, burada yılda 400 bin DWT'lik 100 geminin bakım ve onarımının yapılacağını, ayrıca iki geminin de üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın devreye girmesinin ardından Ceyhan ve çevresinin enerji üssü olduğunu ve yöreye yüksek tonajlı tanker gemilerin gelmeye başladığını kaydeden Kalkavan, bu tanker gemilerin bakım ve onarım ihtiyaçları olacağını, Akdeniz çanağında da bu çapta çok az tersane olup en yakında Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in bulunduğunu söyledi. Doğal gaz ve petrol taşımacılığında kullanılan ve Süveyş Kanalı üzerinden gelen gemiler için ideal bir bakım tersanesi haline gelen bu tersanenin uçak gemilerine özel bakım ve onarım tersanesi halinde inşa edilmesi de özel bir önem taşıyor.

Detaylı çalışmaya güvenlik de dahil mi?
Kalkavan, yaklaşık 100 milyon dolara inşa edecekleri tersane için gerekli izinlerin alındığını ve önümüzdeki günlerde Yumurtalık Serbest Bölgesi yetkilileriyle kiraladıkları alanın sözleşmesini imzalayacaklarını ifade etti. Kira sözleşmesinin ardından gerekli olan ÇED raporunun alınması için başvurularını yapacaklarını anlatan Kalkavan, raporu 6-8 ay gibi bir sürede almayı hedeflediklerini de belirtti. Yatırımın yöreye canlılık getireceğini belirten Kalkavan, üç yıl içinde tamamlamayı planladıkları tersanede 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini, ancak buralarda da iş gücünün pahalı olduğunu söyledi. Kalkavan, tersaneyi kredi kullanmadan tamamen öz sermayeleriyle yapacaklarını, serbest bölgenin dışarısında, çalışanların ihtiyaçlarına yönelik sosyal tesisler için de 30 dönümlük yer arayışlarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

yazici   mail