www.soL.org.tr
'Sosyal güvenlik referanduma sunulsun'
16 Nisan 2008, Çarşamba

Sosyal güvenlik yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesine dün devam edilirken DİSK ve KESK üyeleri tasarının referanduma sunulması için TBMM Başkanlığı'na faks çekti. Halkevleri ise tasarıya karşı Boğaz Köprüsü'nde eylem yaptı.

resim

HABER MERKEZİ TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülmesine devam eden sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı çeşitli eylemler yapılırken, yasanın hızlıca çıkması için Meclis'in gece yarısına kadar çalışabileceği belirtiliyor.

DİSK ve KESK üyeleri Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısını protesto etmek amacıyla Türkiye genelinde postane önlerinde toplanarak TBMM Başkanlığı'na faks çekerken, Boğaziçi Köprüsü de sosyal güvenlik eylemlerine sahne oldu. DİSK ve KESK tarafından gerçekleştirilen faks eylemi ile tasarıda ısrarcı olan AKP’ye yasayı referanduma götürme çağrısında bulunuldu. Genel Kurul'da dün görüşülmesine devam eden tasarıya karşı Halkevleri de Ankara’da Meclis önünde, İstanbul’da da Boğaz Köprüsü’nde eylem gerçekleştirdi. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ise dün Meclis önünde yapılacağı duyurulan eylemin iptal edilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak yasa Meclis’te görüşülürken “genel grev genel direniş”i ve Meclis önünde kitleleri buluşturacak bir eylemi örgütlemeye çağırdı.

Sendikalardan faksla uyarı
Ankara’da Kızılay Postanesi önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, “Yasa tasarısına parmak kaldıran milletvekilleri, toplumsal değer üreten ve bu yasadan en fazla etkilenen kadınların, geleceğimiz olan çocukların yüzüne nasıl bakacaklardır? ‘Sizler iki yılda emekli olurken bizler niye 65 yaşına kadar bekleyeceğiz?’ sorusuna hangi ‘makul’ cevabı vereceklerdir” diye sordu. Tombul “Kendileri her türlü birinci sınıf sağlık hizmetinden yararlandıklarında ‘kara delik’ hesabı yapılmazken, bütçenin yüzde 80’ini vergileriyle ödeyen bu halkın sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mı ‘kara deliği’ oluşturmaktadır?” dedi. Yasa tasarısının Genel Kurul’dan derhal geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Tombul “AKP, çıkarmakta ısrar ettiği ve halkın geleceğiyle oynayan bu yasayı, oylarını almaktan gurur duyduğu halkın referandumuna sunmalıdır” diye konuştu. Tombul’un konuşmasının ardından, emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri, taleplerini içeren metinleri TBMM Başkanlığı'na faksladılar.

İstanbul’da Şişli Postanesi’nde yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de “Bir kez daha milletvekilleri ve hükümeti uyarıyoruz, bu yasayla ilgili taleplerimiz yerine getirilinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Çelebi, tasarı gerek TBMM’de iken, gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önüne geldiğinde, gerekse Anayasa Mahkemesi’ne gidildiğinde mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ederek, tasarıyla ilgili 1 Mayıs’ta da etkin bir mücadele ortaya koyacaklarını dile getirdi. Gazetecilerin 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için izin alınıp alınmadığıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Çelebi, Taksim'de kutlama yapmanın izne tabi olmadığını ifade ederek, “Kutlamaları germemek adına Başbakan ve İçişleri Bakanı'na görev düşüyor” diye konuştu. “Türk-İş’in, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na konuyu götürdüğüne” ilişkin bir soru üzerine de Çelebi, Türk-İş’in pek çok zeminde girişimde bulunduğunu, ancak bunun izinle alakası olmadığını söyledi.

Çelebi ve eyleme katılanlar daha sonra “Oylarınızla geleceğimizle oynadığınızın farkında mısınız? AKP, çıkarmakta ısrar ettiği, halkın geleceğiyle oynayan 5510 sayılı yasayı referanduma götürülmelidir” yazılı metni, Şişli Postanesi’nden TBMM Başkanlığı’na faksladı. Faks çekme eylemi İzmir, Denizli, Edirne ve diğer birçok ilde de gerçekleştirildi.

Halkevleri'nden Boğaz Köprüsü'nde eylem
Tasarının Meclis’te görüşülmeye devam ettiği saatlerde Halkevciler İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü'nü trafiğe keserek, eylem yaptı. İstanbul Halkevleri’ne üye yaklaşık 30 kişi SSGSS yasasını protesto etmek için Boğaz Köprüsü’nün Anadolu girişini trafiğe keserek yürüyüşe geçti. Ellerinde “SSGSS’ye Hayır, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” yazılı pankart, üstlerinde “Parasız Sağlık”, “Sağlık Haktır Satılamaz”, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek İstiyoruz”, “İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz”, “Mezarda Emekliliğe Hayır”, “Milletvekillerini Değil Halkı SSGSS’den Muaf Tutun” yazılı önlüklerle yürüyen Halkevciler köprünün ortasına kadar geldiklerinde polis tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Halkevciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Ankara’da da Halkevleri üyesi bir grup TBMM Dikmen Kapısı önünde eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın bütünü ve özellikle son yapılan bu düzenleme, her koşulda halkın çıkarlarını savunan, halkın gerçek anlamda söz, yetki, karar hakkını temel alan demokratik bir sistemin değil, açıkça bir saltanat rejiminin karanlık yüzüdür” dedi. Açıklamanın ardından, gruptan 3 kişi, topladıkları imzaları ve kendi isteklerinin yer aldığı dilekçeyi vermek üzere Meclis’e gitti.

‘Emek Platformu genel grev için toplansın’
Öte yandan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu dün bir yazılı açıklama yaparak 15 Nisan Salı günü Ankara Meclis önünde yapılması duyurulan eylemin iptaliyle ilgili değerlendirmede bulundu. Tasarıya karşı birleşik mücadelenin önemine işaret edilen açıklamada “Platformun Ankara Meclis önü eylemi konusundaki kararlılığı karşısında illerde defalarca yapılan eylemlerin tekrarlarına başlanmış olması ve bazı üst yönetimlerin İstanbul bileşenleri karşısındaki “tutumu” HSGG platformunun Ankara Meclis önüne gitme eyleminin “iptal” edilmesi ile sonuçlanmıştır. Aylardır yürüttüğü mücadelede ayrıştırıcılığı değil, birleştiriciliği kendisine düstur edinmiş olan platformun bu koşullarda böyle bir karar almasından daha doğal bir şey olamaz” denildi. Açıklamada platformu oluşturan örgütlerin merkezlerine şu iki çağrıda bulunuldu: “1. Daha önce deklare edildiği gibi emek platformunu “genel grev genel direniş eylemi”yle ilgili olarak hızla toplantıya çağırmaya, 2. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TEB ve TDB’yi eylemlerde sürekli yer alan Türk-İş bileşenlerini de kapsayarak, tüm demokratik kurumların katılımıyla meclis önünde kitlelerle birlikte olma eylemini hayata geçirmeye davet ediyoruz.

Açıklamada şöyle denildi: “Meclis görüşmelerinde ‘varsayılan mutabakat’ın bile dikkate alınmadığını, her bir maddesinin AKP hükümetinin hazırladığı taslağa göre ilerlediğini, milletvekillerinin önergelerle ‘kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri’ yasa kapsamı dışına çıkararak aslında vahim bir yasa çıkardıklarının kendilerinin de farkında olduğunu gösterdikleri bir süreçte GÖREV emekçilerin ve yoksul halkın umudunu yeşertecek inançlı ve kararlı tutum sergilemektir. Bu görev halen muhataplarını beklemektedir. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu aylardır sürdürdüğü kararlı ve mücadeleci tutumunu tüm bileşenlerinin ortak emeğiyle yoğurmaya dün olduğu gibi yarın da sürdürmeye kararlıdır.”

yazici   mail