www.soL.org.tr
AKP'nin istihdam için kaynak aktarma derdi yok
7 Mayıs 2008, Çarşamba

İşsizlik fonunu başta GAP olmak üzere patronların kullanımına açmaya hazırlanan AKP hükümetinin, geçen süre zarfında da fonu işsizler için kullanmadığı belirtiliyor. 2002-2007 döneminde işsizlik sigortası fonu için ayrılan kaynağın çok az bir bölümü işsizlere ödenirken, işsizlere yapılan ödeme asgari ücret düzeyini geçmiyor.

resim

HABER MERKEZİ TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan istihdam paketine ilişkin görüşmeler sürerken, Başbakan Tayyip Erdoğan da AKP grup toplantısında konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. İşsizlik sigortası fonunun kullanımına ilişkin soru önergelerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2007 Aralık ayında işsiz sayısının 2 milyon 436 bin olduğunu belirtti ve 2007 yılının Aralık ayında 101 bin 890 kişinin işsizlik sigortasına hak kazandığını söyledi.

Çelik’in açıklamalarına göre Fon’un çok az bir miktarı işsizlere ayrılırken, istihdam yaratıcı kaynakların yaratılmadığı görülüyor.

İşsizlik Sigortası ödemelerinin başladığı 2002 Mart ayından 2007 Aralık sonu itibariyle işsizlik sigortası için 1 milyon 72 bin 176 kişinin başvurduğunu açıklayan Çelik, başvuranlardan 962 bin 670'inin ise işsizlik sigortasına hak kazandığını bildirdi. Çelik, 4.5 yılda yapılan ödeme miktarını ise 1 milyar 311 milyon 649 bin 848 YTL olarak açıklarken, fonda biriken paranın 32 milyar YTL olduğu biliniyor.

İşsizlik ödeneği miktarının asgari ücretin netini geçmediği bilgisini veren Çelik, Fon'dan 2008 yılı birinci altı aylık dönemde 216,65 YTL ile 433, 30 YTL aralığında ödeme yapıldığını belirtti. Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, 2007'nin ilk 6 aylık döneminde en az ödeme miktarı 200,31 YTL, ikinci altı aylık dönemde ise 208,32 YTL oldu. Aynı dönemlerde en fazla ödeme miktarı 400, 61 YTL ve 416,64 YTL oldu. 2008 yılı için ilk 6 aylık dönemde en az ödeme miktarı 216, 65 olurken, ikinci altı aylık dönem için öngörülen miktar da 227,44 oldu. 2008 yılının ilk 6 aylık döneminde en fazla ödeme miktarı 433,30 YTL olurken ikinci 6 ayı için 454,88 YTL öngörüldü.

Çelik’ten itiraf…
Bakan Çelik, TÜİK işsizlik ödeneği alan sigortalı işsizlere yönelik düzenlenen meslek edindirme, yetiştirme ve değiştirme eğitimlerinin Kuruma kayıtlı olan işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanamayan diğer işsizlere de verilmesi yönünde Kanun değişikliği çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Çelik, "Böylece, tüm işsizlerin istihdam edilebilirlikleri artırılarak istihdama girişleri kolaylaştıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır. Bu kapsamda, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan istihdam sağlayacak şekilde yatırım için kaynak aktarılması mümkün değildir" iddiasında bulundu. Bu açıklamalar, AKP'nin kaynakları istihdam yaratıcı amaçlar doğrultusunda kullanmadığı, sermayedarların vasıflı işgücü ihtiyacını karşılamak dışında bir politikaya sahip olmadığı yorumlarına yol açtı.

Erdoğan patronların yükünü alıyor
Başbakan Erdoğan ise AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada istihdam paketine ilişkin eleştirilere yanıt verdi. İşçi ve işveren temsilcilerinin taleplerini de dikkate alarak 5 buçuk yıldır uğraştıkları çalışma hayatına ilişkin yeni düzenlemeleri yaşama geçireceklerini açıkladı. Erdoğan bu düzenlemeler ile emeğin hakkını koruyacaklarını iddia etti. Bu paketle, işveren tarafından ödenen SSK priminden 5 puan indirdiklerini, bu 5 puanlık payın Hazine tarafından karşılanmasını sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, işverenin SSK primlerinin yüksekliğinden şikayet ettiğine değindi ve böylelikle işveren üzerinden önemli bir yükü aldıklarını savundu.

Başbakan Erdoğan, genç işçiliği teşvik eden ve özellikle çocuklu kadın işçilerin işsizliğe mahkum edecek olan istihdam paketini savunurken, SSK primlerinin yükünü devletin karşılayacağını vurguladı.

İŞ-KUR’a kayıtlı işsizlerin meslek edinmesi amacı ile gerekli mesleki eğitimleri vereceklerini iddia eden Erdoğan, esas olarak mesleki eğitim alan işsizlere nasıl iş olanakları sağlanacağına açıklık getiremedi. Erdoğan, özürlülere ait SSK işveren prim tutarının Hazine'ce ödenmesini sağlayacaklarını söylerken, özürlü çalıştırma yüzdesini 5’ten 3’e indirdiklerine değinmedi.

GAP, Irak için önemli
Erdoğan, ''İstihdam Paketi'' çerçevesinde Güneydoğu Anadolu Projesini (GAP) bitirmeye yönelik büyük bir hamlenin başlatılacağını ileri sürerken, bunun "terörle mücadele kapsamında"  da önemli olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan’ın aktardığı bilgilere göre İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılan devlet payı ve nemasının 2008-2013 yılları arasındaki faizine ek olarak özelleştirme gelirlerinden toplam 3.5 milyar YTL GAP için kullanılacak. Bu çerçevede, Başbakan 2013 yılına kadar bölgedeki istihdamın artırılacağını ileri sürdü ve Cizre, Silvan başta olmak üzere yapılacak barajlarla sulama sistemlerindeki aksamalar, yağmurlama, damlama sistemiyle şu ana kadar yapılan ilkel sulama sisteminden çıkılıp modern sulama sistemlerine, bilişim teknolojisiyle donanmış bir sisteme geçmenin adımlarının atılacağını söyledi.

Erdoğan’ın bu açıklamaları, bölgeye yönelik artırılan teşvik ödemeleri ile birlikte değerlendirilirken, Kürt emekçilerinin ucuz emek gücü olarak kullanılması hedefleniyor.

yazici   mail