www.soL.org.tr
Gıda fiyatları yoksulluk sınırını belirliyor
27 Mayıs 2008, Salı

Türk-İş'in "açıklık ve yoksulluk sınırı" verileri yine dört kişilik bir ailenin günlük harcama giderlerinde artışa işaret ediyor. Asgari ücreti katlayan veriler, petrol fiyatlarındaki artış, uygulanan tarım politikalarının olumsuz sonuçlarını bire bir yansıtıyor. Gıda enflasyonu yoksulluk sınırını artırırken, kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamalardaki belirgin artış dikkat çekiyor.

resim

HABER MERKEZİ Türk-İş tarafından her ay düzenli olarak açıklanan “açıklık ve yoksulluk sınırı” verileri yine dört kişilik bir ailenin günlük harcama giderlerinde artışa işaret ediyor. Artışın temel kaynağını ise artan gıda fiyatları oluşturuyor. Yaş meyve sezonunun açılmasına rağmen gıda fiyatlarındaki artışın temel kaynağı ise sebze ve meyve fiyatları.

Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" olarak kabul edilen asgari aylık mutfak harcaması Mayıs ayında yüzde 0.45 artarak 720 YTL 73 Ykr olurken, bir ay boyunca yapılması gereken toplam harcamanın asgari tutarı ise 2 bin 346 YTL 31 Ykr olarak belirlendi. Bir önceki ay açlık sınırı 717 YTL 7 YKr, yoksulluk sınırı ise 2 bin 335 YTL 73 YKr olarak gerçekleşmişti.

Gıda fiyatlarındaki artış…
Verilere göre, 4 kişilik ailenin, gıda harcaması tutarında yılın ilk beş ayı itibariyle artış yüzde 4.69 oranında gerçekleşirken, yılın tümü için öngörülen yüzde 4 hedefi aşıldı. Gıda harcaması tutarı geçen yılın aynı ayına göre 94 YTL arttı. Gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamaları için aile bütçesinden önceki yıla göre bu ay yapılması gereken ek harcama tutarı ise 306 YTL oldu.

Tahıl fiyatlarındaki artışta yavaşlama
Gıda harcamalarında ise süt fiyatları genelde düşerken, yoğurt fiyatı değişmekle birlikte genelde aynı kaldı. Peynirin ortalama kilogram fiyatı ise 4 kuruş arttı. Özellikle geçen ay bakliyat fiyatlarında görülen yüksek orandaki fiyat artışlarında bu ay gerileme yaşandı. Kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, barbunya fiyatları gerilerken yeşil mercimek fiyatı aynı kaldı.

Pirinç fiyatı geçen ay görülen yüzde 60.61 oranındaki artışın ardından bu ay yüzde 13.21 oranında geriledi. Makarna ve irmik fiyatı bu ay değişmezken, geçen ay fiyatı artan bulgurda fiyat geriledi. Ekmek ve un fiyatı ise değişmedi. Margarin yüzde 8.09 oranında ucuzladı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatında sırasıyla yüzde 1.04 ve yüzde 6.74 oranında artış görülürken, baharat ürünleri fiyatı aynı kaldı.

En çok tavuk fiyatı arttı
Gıda harcamalarında tahıllar dışında et, balık ve tavuk fiyatlarına bakıldığında ise, özellikle tavuk fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Et yüzde 5.88, tavuk fiyatı ise yüzde 15.22 oranında artış gösterdi. Yumurta fiyatı 1 kuruşu gerileyerek 17 kuruş oldu. Balık mevsiminin sona ermesi ve genelde kültür balık ürünlerinin tezgahta ağırlıklı olmasıyla bu grubun payı geçen aydan itibaren azaldı.

Meyve sebze fiyatlarındaki artış
Mevsim şartları dikkate alındığında, mutfak harcamalarını olumlu etkilemesi beklenen  meyve ve sebze fiyatları, tersine bu ay arttı. Geçen ay ortalama meyve ve sebze kilogram fiyatı 2.04 YTL olarak hesaplanırken bu ay 2.14 YTL'ye çıktı. Sebzenin ortalama kilogram fiyatı 1.92 YTL olarak hesaplanırken, meyvede bu tutar 2.43 YTL oldu. Geçen ay bu tutar sebzede 2.01 YTL ve meyvede 2.14 YTL olarak hesaplanmıştı.

Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedeni petrol fiyatlarındaki yükselme ile tarım politikalarının olumsuz yansımaları olarak gösteriliyor. Yoksulluk ve açlık sınırı verileri, 4 kişilik bir ailenin harcamalarını elde edilen ücret ile karşılamasının mümkün olmadığını gösteriyor. Yoksulluk ve açlık sınırı asgari ücreti katlarken, her geçen ay bu veriler daha da yukarı gidiyor.

yazici   mail