www.soL.org.tr
İsrail-Suriye görüşmeleri İran'ı kaygılandırdı
27 Mayıs 2008, Salı

İsrail-Suriye arasındaki "barış" görüşmeleri hazırlıkları sürerken, İran müttefiki Suriye'yi kaybetmekten kaygılanıyor. Suriye'yle masaya zayıf bir döneminde ABD baskısıyla oturan İsrail'deyse Şam yönetimine taviz verme konusunda ciddi endişeler mevcut.

resim

DIŞ HABERLER İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail ve Suriye arasındaki "barış" görüşmelerine ilişkin "Siyonist rejimin bütün tehditleri ortadan kalkana kadar Suriye'nin cepheyi terk etmeyeceğinde eminim" dedi.

İran devlet haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Ahmedinejad, resmi ziyaret için başkent Tahran'da bulunan Suriye Savunma Bakanı Hasan Türkmeni'yi kabulünde, Lübnan'da istikrarın sağlanması ve Filistin'in desteklenmesinin bölge güvenliği için önemli olduğunu, "Lübnan'ın güvenliğinin bölgenin güvenliği sayıldığını" söyledi.

"Suriye ve İran'ın hem bölgesel hem de evrensel konularda birlik ve dayanışma içerisinde" olduğunu ifade eden Ahmedinejad, savunma alanında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi ve "en üst düzeye çıkarılmasını" istedi.

İsrail ve Suriye arasındaki barış çalışmalarına doğrudan değinmeyen Ahmedinejad, "Suriye'nin bu durumu çok iyi yöneteceğinden ve Siyonist rejimin bütün tehditleri yok olana kadar cepheyi terk etmeyeceğinden eminim" dedi.

Suriye Savunma Bakanı Türkmeni de İsrail'in "çok zayıf bir durumda" olduğunu ve "kendini kurtarmaya çalıştığını", ancak "gittikçe bataklığa saplandığını" söyledi.

Suriye ve İsrail arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda barış görüşmelerinin başladığının ortaya çıkmasının hemen ardından İran'a giden Suriye Savunma Bakanı, Tahran'ın kaygılarını yatıştırmaya çalıştı.

Hamas da kaygılı
Benzer bir biçimde Suriye ve İsrail görüşmelerinden kaygı duyan Hamas'ın sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal de Tahran'daydı.

Ahmedinejad, Meşal'i kabulünde de Filistin direnişinin "doğru ve zaferle dolu bir süreçte" olduğunu söyledi. "İmanlı insanların güçlü duvarına çarpan siyonistler moralini yitirdi" ifadesini kullanan Ahmedinejad, "Filistin halkının bugünkü koşulları 20 yıl öncesine göre çok daha farklı. Bugün Filistin ve Lübnan halkının kazandığı zafer, direnişin sonucudur ve bu direniş devam edecek" diye konuştu.

Bütün İslam ülkelerini Filistin'i desteklemeye çağıran Ahmedinejad, İran'ın Filistin'e verdiği desteğin süreceğini vurguladı.

Halid Meşal de İran'ın kendilerine verdiği desteğe teşekkür ederek, "Filistin'in, ABD ve İsrail'in baskılarına rağmen ilerlediğini" söyledi. Ahmedinejad'ın sıkça kullandığı "sahte siyonist rejim yok olmak üzere" ifadesini kullanan Meşal, Filistin direnişinin devam edeceğini belirtti.

İsrail tek vücut değil
Öte yandan İsrail'de de stratejik öneme sahip Golan Tepeleri'nin müzakere konusu olmasına dair huzursuzluk hakim.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Golan Tepeleri'ni geri vermeyi kabul ettiği iddialarını reddederek, "Suriye'ye karşı hiçbir yükümlülük altına girmediklerini" söyledi.

İsrail parlamentosu Dışişleri ve Savunma Komisyonunda yaptığı konuşmada, Suriye'nin sık sık dile getirdiği İsrail'in daha şimdiden Golan Tepeleri'ni geri vermeyi kabul ettiği yolundaki iddialarını reddeden ve "Suriye'ye karşı sözlü ya da yazılı hiçbir yükümlülük altına girilmediğini" söyleyen Olmert, "2007 şubatından 2008 mayısına kadar tek söylediğim, ‘Ben sizin ne istediğinizi biliyorum, siz de benim ne istediğimizi biliyorsunuz' sözünden ibarettir" dedi.

Knesset üyelerinden, Ulusal Birlik partisi üyesi Effie Eytam, Başbakan'ın soruşturma altındayken Suriye ile temaslarda bulunması ve Filistin Yönetimiyle görüşmelere devam etmesini sert dille eleştirdi.

Olmert ise Eytam'a "Siz barıştan nefret ediyorsunuz" diye karşılık verdi.

Likud milletvekillerinden Limor Livnat ve Yuval Steinitz de Olmert'e benzer suçlamalar yöneltti.

İsrail muhalefetinin lideri, Likud partisi başkanı Binyamin Netanyahu ise, dün yaptığı açıklamada "Golan Tepelerini stratejik öneminden dolayı bırakmamamız gerekir. Diktatör bir rejimle barış yapmamamız gerekir. Bu bizim koruyabileceğimiz bir barış olmayacak" dedi.

yazici   mail