www.soL.org.tr
Lübnan'da yine provokasyon
20 Eylül 2007, Perşembe

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen saldırıda Hıristiyan milletvekili hayatını kaybetti. Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçiminde meclisteki çoğunluk tartışmaları sürerken, Suriye karşıtı vekilin öldürülmesiyle ülkede gerilim tekrar yükseldi.

resimDIŞ HABERLER Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Hıristiyan kesiminde meydana gelen bombalı saldırıda, Maronit Hıristiyan milletvekili Antoine Ganim hayatını kaybetti. Saldırıda ayrıca 5 kişinin öldüğü ve 20’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Bombalı saldırıda, bölgede bulunan çok sayıda bina ve araçta hasar meydana geldi.

LBC televizyonunun haberine göre akşam saatlerinde meydana gelen saldırı, Suriye karşıtı Hıristiyan Falanj Partisi'nden milletvekili olan Antoine Ganim'in konvoyunu hedef aldı.

Suriye, bombalı araçla yapılan saldırıyla herhangi bir ilişkisi olmadığını öne sürerken, saldırının hemen ardından Suriye’nin resmi haber ajansı Sana’da yayınlanan açıklamada “Bu canice eylem, Suriye ve diğer ülkelerin Lübnan’daki ulusal anlayışı oluşturma çabalarını hedef almıştır" ifadesi yer aldı.

İngiltere, Fransa ve İtalya hükümetleri ile Avrupa Birliği yetkilileri de saldırıyı kınadı. ABD hükümeti ise, saldırıyı, Lübnan’da “siyasi suikastlar ve suikast girişimleri dizisinin bir parçası” olarak nitelendirdi.

İktidardaki 14 Mart Hareketi’nin altındaki Falanj Partisi’nin üyesi olan Ganim’in ölümüyle, hareketin Lübnan Temsilciler Meclisi’ndeki sandalye sayısı 68’e düşerek çoğunluğu kaybetme sınırına yaklaşırken, saldırının yeni cumhurbaşkanının seçilmesine bir haftadan az süre kala gerçekleşmesi dikkat çekti. Lübnan'ın mezheplere dayanan siyasi sisteminde devlet başkanlığı görevi Maronit Hıristiyan bir yetkiliye veriliyor.

Çoğunluk tartışması
Lübnan parlamentosunda Suriye yanlısı ve Suriye karşıtı gruplar arasında ilişkide tıkanıklık sürerken, cumhurbaşkanı seçiminden önce iki taraf arasında uzlaşma sinyalleri görülüyordu. Ganim’in öldürülmesinin ardından gerilimin tekrar artacağı bildiriliyor. Nitekim, Lübnan Sosyal İşler Bakanı Nayla Muavad, “Bu açıkça 14 Mart Hareketi’nin parlamentodaki çoğunluğunu engellemeye yönelik bir saldırıdır” şeklinde konuştu. Muavad, “Bu her tür diyalogun sonudur. Şehitlerimizin kanının üzerinde katillerle diyalog kurmayacağız” ifadesini kullandı.

Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçte ikilik çoğunluğun gerekip gerekmediği tartışması var olan siyasi krizi daha da derinleştiriyor. Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran ancak üçte ikilik oya sahip olmayan Suriye karşıtı 14 Mart bloğu cumhurbaşkanının seçilmesi için salt çoğunluğun yeteceğini iddia ediyor. Hizbullah'ın başını çektiği muhalefetse üçte iki şartının Anayasa'da açıkça belirtildiğini ifade ederek cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma yoluna gidilmesini istiyor.

yazici   mail