www.soL.org.tr
Dünyadan kısa kısa
16 Aralık 2007, Pazar
resim

Komünist Parti'den Kremlin'e aday
Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) gelecek Mart ayında yapılacak başkanlık seçimleri için, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halefine karşı, partinin lideri Gennady Züganov'u aday olarak gösterdi. Putin, Başbakan Birinci Eşvekili Dmitry Medvedev'in başkan adaylığını açık bir şekilde desteklerken, Züganov, adayların ilk turda çoğunluğu alamaması durumunda kendisinin şansının yüksek olduğunu söyledi. Komünistler yüzde 12 oy alarak Duma'da ana muhalefet partisini oluştururken, Putin'in partisi Birleşik Rusya oyların yüzde 64'ünü almıştı. RFKP Başkan Yardımcısı Ivan Melnikov, kongrede yaptığı konuşmada, Kremlin'in, Medvedev'in otomatik olarak Putin'in yerine geçeceği hesaplarını yaptığını belirterek "Bu pratikte kanıtlanması gereken bir teoridir" dedi.

Hindistan ABD ile anlaşmaya karşı
ABD ile yapılacak olan nükleer anlaşmaya daha önce karşı olduğunu belirten Hindistan Komünist Partisi, parlamentoda yapılan tartışmayla çoğunluğun bu anlaşmaya karşı olduğunun açıklık kazandığını söyledi. Partinin genel sekreteri A.B. Bardhan "Eğer aritmetik bir hesaplamayla parlamentonun görüşleri alınırsa, şurası çok açıktır ki büyük çoğunluk anlaşmaya karşıdır. Onurlu davranış, parlamentoya kulak vermektir" diyerek, hükümeti bu görüşü hiçe sayarak bir anlaşma yapmaması konusunda uyardı.

Danimarka yargısı: FARC ve FHKC terörist değil
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)  ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) logolu kıyafetler sattığı için terörizme destek vermekle itham edilen Seven Danes, beraat etti. Kopenhag Mahkemesi yargıçları, FARC ve FHKC'nin terörist gruplar olmadığını ve bu nedenle satışlardan elde edilen paranın kârının bir kısmının bağışlanmasının terörizmi desteklemek olamayacağına hükmettiler. FARC ve FHKC direnişçileri ve sempatizanlarının, Danimarka'da II. Dünya Savaşı sırasında Nazi karşıtı direnişçilerle kıyaslanabileceği, iki grubun da kaçırma ve öldürme eylemleri gerçekleştirmesine rağmen, nüfusu yıldırmak, siyasal ve ekonomik sistemi yok etmek gibi girişimleri bulunmadığı ve bu nedenle herhangi bir terörist eylemden sorumlu olmadıkları belirtildi. Danimarka'da verilen bu karar Avrupa Birliği ve Amerika'nın güvenlik belgelerinde yer alan terörist gruplar sınıflandırmasıyla ters düşüyor. Davalılardan, Michael Scholadt, satışlardan elde edilen hâsılatın polisten geri alınacağını ve paranın FARC radyo istasyonu ile FHKC matbaasına gönderileceğini söyledi. 

İsveç:  Mogadişu'da silahlı çatışma yok
İsveç Göçmen Bürosu, Mogadişu'da hiçbir silahlı çatışma olmadığını çünkü isyancıların bölgeyi kontrol etmediklerini söyledi. Etiyopya destekli hükümet birlikleri ile isyancılar arasında süren çatışmalar nedeniyle Somali'de yüzlerce insan hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Mogadişu'da 1 milyon insanın yani nüfusun yüzde 60'ının zor koşullarda yaşamlarını sürdürdüklerini ve geçen ay 200 bin insanın şehri terk ettiğini açıklamıştı.

Peru-ABD serbest ticaret anlaşması imzaladı
Peru Devlet Başkanı Alan Garcia ve ABD Devlet Başkanı George W. Bush, iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması imzaladılar. İmza töreni sırasında konuşan Bush, ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarına şiddetle karşı çıkan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'e de sataşarak herhangi bir başarısızlığa karşı bu ticaret anlaşmalarının kullanılacağını söyledi.  Peru Devlet Başkanı Garcia ise "demokrasi, sosyal adalet ve özgürlük" için büyük bir adım attıklarını ileri sürerek, "Demokrasi ve serbest ticarete karşı olan otoriteler için bugün çok kötü bir gündür" ifadelerini kullandı. Latin Amerika ülkelerini ve yapıldığı tüm dünya ülkelerini hızla yoksullaştıran serbest ticaret anlaşmasının, özellikler Peru nüfusunun büyük bir kısmının çalıştığı tarımda yeni iş alanları açacağı iddia edildi.

Nepal'de kurucu meclis Nisan'da
Nepal'de başlıca siyasi partilerle, monarşinin devrilmesini isteyen Maocu gerillalar, kurucu meclisin belirlenmesi için seçimlerin Nisan ayına kadar yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Nepal Maliye Bakanı Ram Sharan Mahat, Nepal Komünist Partisi (Maoist) liderleriyle yaptığı görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada "12 Nisan 2008 tarihine kadar kurucu meclis seçimlerinin yapılması konusunda anlaştık. Hükümet yakında seçim için oylama tarihini ilan edecek" dedi. Hükümet ile Maocular arasında anlaşma sağlanamadığından Kasım'da yapılması beklenen seçimler ertelenmiş, seçimlerin ne zaman yapılacağı ise açıklanmamıştı. Yedi siyasi partiyle Kasım 2006'da tarihi bir barış anlaşmasına imza atan Maocu gerillalar, monarşinin hemen kaldırılması ve seçim sisteminde reform yapılması yönündeki müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Nisan ayından beri yer aldıkları hükümetten Eylül ayında ayrılmıştı.

yazici   mail