Türban oylaması öncesinde "dostlar alışverişte görsün" mantığıyla diplomasi turu yapan Sezer eli boş döndü. AKP kararlılık mesajları verirken, Yargıtay Başkanı Osman Şirin ise, "Laiklik ilkesi zayıflatılamaz" diye konuştu.
HABER MERKEZİ DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in, türban oylaması öncesinde yaptığı diplomasi turu, AKP tarafından dikkate alınmadı.
Yargıtay Başkanı ve üyelerinin yaptığı açıklamalarda ise, “Laiklik ilkesi zayıflatılamaz” mesajı verildi.
Bir garip ziyaret
Oylamaya iki gün kala “sürpriz biçimde” yapılan turda Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’la görüştü.
Sezer, Başbakan Erdoğan’la yaptıkları görüşme sonrasında “Sayın Başbakan çok tepkili, dinlemedi orada beni. Ne düşündüğünü anlamadım açıkçası” diye konuşurken, Erdoğan’ın Sezer’in önerisini dikkate bile almadığı aktarıldı.
Fethullah Gülen’e verdiği destekle bilinen Bülent Ecevit’in ardından DSP’nin başına geçen Sezer’in, oylama öncesinde yaptığı görüşmelerle neyi amaçladığı ise anlaşılamadı.
Sezer’in önerisi, Bahçeli tarafından da reddedilirken, “Bahçeli’yle çok nazik bir görüşme gerçekleştirdik” diye konuştu.
Sezer tarafından son olarak ziyaret edilen TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, “konuyu inceleyeceğini” açıkladı.
Şahin: Tam zamanı
Oylama öncesinde son Bakanlar Kurulu toplantısını yapan hükümet ise, türban konusundaki tutumunu korudu.
Oylamanın ertelenmeyeceğini net biçimde vurgulayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Anayasa Mahkemesi reddeder mi” sorusu üzerine de, “Anayasa Mahkemesi üzerinden siyaset yapmayalım” diye yanıtladı.
“Eğitim ve öğrenim özgürlüğü alanında yaşadığımız sorunu aşmak için artık bir zamana ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz” diyen Şahin, MHP ve DTP’nin tasarıya destek verdiğini, yalnızca CHP’nin teklife karşı olduğunu söyledi.
“Laiklik ilkesi zayıflatılamaz”
Yaş haddinden emekliye ayrılan iki Yargıtay üyesinin veda töreninde konuşan, Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun 28 Eylül 2007’de yayımladığı bildiriyi anımsatarak, “Başkanlar Kurulu, Cumhuriyetin temel ilkelerinin zaafa uğratılmasının benimsenemeyeceğini, laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılmasının kesinlikle kabul edilmez olduğunu belirtmiştir” diye konuştu.
Yargıtay’da görev yapan kadın yargıçlar ise, yaptığı açıklama öncesinde Şirin’i ziyaret ettiler. Ziyaret sırasında TBMM'de görüşülen yasal düzenlemenin laikliğe vereceği zarar ve kadınlar üzerinde oluşturacağı baskıya dikkat çeken kadın yargıçlar, Yargıtay’ın bu konuda sessiz kalmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
Kadın yargıçların Şirin’e “Cüppelerimizle Anıtkabir’e çıkıp tepkimizi ortaya koyalım” önerisinde bulunduğu kaydedilirken; Şirin’in, görüşme üzerine, sonrasında yaptığı açıklama için basını çağırma kararı aldığı belirtildi.
Edebiyatçılar Çankaya Sofrası'nda | |
İngiltere'nin gizli Taliban planı | |
Van Belediyesi'ne yargıdan destek | |
Telekom işçilerine sabotaj cezası | |
Şili'de darbeciler hâlâ iktidarda |