www.soL.org.tr
Şerif Mardin: Haydi emekçiler camiye...
25 Mayıs 2008, Pazar

"Mahalle baskısı" kavramını gündeme sokan Şerif Mardin, Cumhuriyetle birlikte gelen, mahalle ve onun merkezinde duran camilere rakip olan okulların "iyiye, güzele ve doğruya yönelik derinlemesine felsefeler üretemediği"ni söyleyerek gericilik güzellemesi yaptı.

soL "Mahalle baskısı" kavramının "yıldönümü" vesilesiyle düzenlenen "Mahalle baskısıyla ne demek istedim" başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. Şerif Mardin, bilimsel eğitime karşı dini eğitimi övdü.

Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği (SORAR) tarafından düzenlenen "Mahalle baskısıyla ne demek istedim" başlıklı panele Şerif Mardin'le birlikte Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnaz Toprak, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay, Prof. Dr. Fuat Keyman, Doç. Dr. Necdet Subaşı ve Başkent Kadın Platformu'ndan Dr. Hidayet Şefkatli Tuksal konuşmacı olarak katıldı.

Şerif Mardin, geçen yıla damgasını vuran '"mahalle baskısı" kavramına açıklık getirdi. Osmanlı'da mahallenin gerçek bir birim olduğunu ve toplumu temsil ettiğini söyleyen Mardin, mahalleyi oluşturan unsurların başında caminin geldiğini belirtti. Mardin, Cumhuriyetle birlikte bu kültüre okulların rakip olduğunu, caminin yerini alan cumhuriyet okullarının iyiye, güzele ve doğruya yönelik derinlemesine felsefeler üretemediğini söyledi. "Avrupa'da insanlar dindar olsun olmasın, iyiye, güzele ve doğruya dair felsefe üretmişlerdir. Cumhuriyette maalesef, bu bakış açısını göremiyorsunuz, Türkiye'de bu sadece İslami eğitimde vardır" sözleriyle de bilimsel eğitimin yerine dini eğitimi koydu.

Cumhuriyet ve kemalizm ile eleştirisi dolayımıyla aydınlanmacılığı çöpe atan Mardin, İslam kültürünün yeterince anlaşılamadığını iddia etti. "Mahalle baskısı" sözleriyle anlatmak istediğinin tam anlaşılamadığını da söyleyen Mardin, medyanın Malezya örneğini çarpıttığını vurguladı.
yazici   mail