www.soL.org.tr
Türkiye’de emekçi kadınların durumu
5 Mart 2007, Pazartesi

Türkiye’de

- İşsiz her 10 kişiden 7’si kadın.

- İşgücü içerisindeki kadınların çok büyük bir bölümü niteliksiz ve ucuz işgücü olarak kullanılmakta, çok büyük oranda sendikasız, sigortasız çalıştırılmaktadır. 

- Çalışan her 10 kadından 7’si ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Özellikle tarımın hakim olduğu kırsal bölgelerde çok yoğun olan bu çalışma biçimi kentlerde de ağırlık taşımaktadır.

- Kayıt dışı işgücünün yine çok büyük bir kısmını kadınlar oluşturmaktadır. Gıda üretiminin yüzde 72’si, tekstil üretiminin yüzde 20’si, tarım üretiminin ise yüzde 30’u, kayıtdışı çalışan kız çocukları ve kadınlar tarafından sağlanıyor. 

- Türkiye’de yaklaşık 12 milyon ev kadını vardır. Bu kadınlar “ev işi” olarak bilinen standart işlerin yanısıra, tekstil, kundura, dokuma gibi sektörlere çok ucuz işgücü olarak evden iş yapmaktadır.

- Emekçi kadınlar ortalama erkeklerin yarısı kadar ücret almaktadır.

- Kadınlar meslek edinmek istediklerinde öğretmenlik, hemşirelik gibi geleneksel olarak kendilerine ait rolleri ve ev işlerini yerine getirmelerini sağlayacak alanlara yönlendirilmektedir. Bazen üstü örtülü olarak, bazen de ilk öğretim ders kitaplarının içeriklerinde bile açıkça dışa vurulan bu yönlendirmelerin etkisiyle, zaman zaman kadınların kendilerinin de geleneksel cinsiyet rollerini yeniden üreten mesleki tercihler yaptıkları görülmektedir.  

- Bütün kriz dönemlerinde hakları en önce gaspedilen, işsizlikle en önce karşılaşan emekçi kadınlardır.

- Kadınların ev dışı çalışma yaşamına katılmalarını kolaylaştıracak, çocuk ve yaşlıların bakımını sağlayacak kurumsal destek sistemleri gibi olanaklar, yok denecek kadar azdır. Geçmişte kadınların mücadelesiyle elde edilen kimi yasal veya işyerleri ölçeğindeki kazanımlar da tek tek gaspedilmeye çalışılmaktadır. 

- Okur yazar olmayan nüfusun yüzde 75’ini kadınlar oluşturmaktadır.

- Türkiye’de evli kadınların yüzde 58’i eşlerinin fiziksel şiddetine maruz kalmaktadır. Eşleri tarafından cinsel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı ise yüzde 52’dir. 

- Türkiye’de çok eşlilik özellikle kimi bölgelerde hâlâ varlığını korumaktadır. Evliliklerde ailelerin kararının belirleyiciliği (görücü usülü evlilik) hâlâ son derece yaygındır.

- Dinci gericilik kadınların esaretini pekiştirmede ciddi bir rol oynamaktadır.

yazici   mail