www.soL.org.tr
Tersane ölümlerine vekil patron 'çözümü'
23 Şubat 2008, Cumartesi

Tuzla tersanelerindeki ölümlere ilişkin patron milletvekilleri konuşmaya başladı. AKP'li ve MHP'li milletvekilleri büyük bir pişkinlikle "çözüm" önerilerini anlatırken hükümetin "makyaj" çabalarının yoğunlaştığı dikkat çekiyor.

resim

HABER MERKEZİ Tuzla tersaneler bölgesindeki iş kazalarına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in iş kazalarının tersanelere özgü bir hal aldığını belirtmesinin ardından tersane patronu milletvekilleri de iş kazalarının denetlenmesini ileri sürerek tersanecilik sektörünün lehine taleplerde bulundu. Limter-İş sendikası ise DİSK’in bir günlük grev çağrısına bağlı olarak 2 günlük grev çağrısında bulundu.

Tersaneler patron vekillerin himayesinde
24 AKP milletvekili, Meclise tersane sektörünün sorunları ile ilgili önerge verirken, çoğunluğu tersane patronu olan milletvekillerinin iş kazalarının önlenmesi yerine tersaneciliğin sorunlarını ön plana çıkardığı görüldü. Yine milletvekillerinin özellikle tersaneler hakkındaki çıkan olumsuz haberleri eleştirmeleri ve sektörün ekonomik büyüklüğünü ön plana çıkarmaları dikkat çekti. Vekillerin bu yaklaşımına ek olarak Çalışma Bakanı Çelik’in de tersaneciliğin uluslararası bağlantıları olduğunu dolayısıyla sektöre yönelik müdahalelerin buna göre ele alınması gerektiğini ifade ettiği görülüyor.

AKP'li milletvekilleri tarafından verilen önergede, dünya gemi inşa sipariş defteri son üç yılda yüzde 89 büyürken, Türk tersanelerinde yüzde 360 büyüme sağlandığına işaret edildi. Önergede, işverenin iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğine uyulup uyulmadığının tespit edilmesi halinde gerekli yaptırımların uygulanıp uygulanmadığının araştırılmasının gerektiği de belirtiliyor. Yaşanan ölüm olayları, gelişen Türk gemi inşa sanayi ve denizcilik sektörünün sorunlarının araştırılması, istihdam, eğitim, kapasite, iş sağlığı ve iş güvenliği, can ve mal güvenliği konularında alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılması isteniyor.

Tersane patronları kendilerini savunuyor
Önergeyi Meclis’e veren Yardımcı Tersanesi patronlarından ve AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı ,"Sektör ani gelen talep patlamasına hazırlıksız yakalandı. Araba hızlı gidiyor, ama sektör güvenlik açısından zayıf kaldı" açıklamasında bulundu. Yardımcı, bu koşullar altında patronların da iş güvenliğini sağlamak açısından zayıf kaldığını ileri sürerken, sektörün "ölüm sektörü" olarak gösterilmesini eleştirdi.

Tersaneciliğin Türkiye ekonomisinin gözbebeklerinden biri olduğunu ısrarla savunan milletvekilleri, sektöre haksızlık yapıldığı görüşünde. Yardımcı, sektördeki talep patlaması karşısında dışarından eleman toplamak yerine deniz meslek lisesi mezunlarının istihdam edilmesini savunuyor. Talep artışının Tuzla'daki deneyimli taşeronu, personeli çektiğini, yerine de acemi personelin geldiğini ifade eden Yardımcı, “buna acilen önlem alınmazsa, toplama takım belki günü kurtarır ama Laleli pazarı gibi unutulur gideriz” dedi.

Yardımcı’nın bu sözleri patronların deneyimli taşeronlarla çalışmak istediği ve de sayıları artan taşeron şirketlerine yönelik yapılandırma isteği içinde olmaları şeklinde yorumlandı.

Buna ek olarak Yardımcı, sadece Tuzla'dan ibaret olmayan, Tuzla'daki 40 tersaneye ek Türkiye'nin diğer bölgelerinde 140 tane yenisi eklenirken, yeni denizcilik meslek liselerinin açılmasını iş güvenliğini sağlamaya yönelik bir çözüm olarak sundu.

Israrla sanayicilerin niyetinin kötü olmadığını savunan Yardımcı, Tuzla'da bir hastane yaptırıldığını, Endüstri Meslek Liseleri'ne güverte ve makine bölümleri açılacağını, Bakanlığın eğitimci, sektörün de ekipman desteği yapacağını ifade etti.

Geçtiğimiz gün Meclis’te konuşan MHP İstanbul Milletvekili ve Torlak Tersanesi Yönetim Kurulu eski Başkanı Durmuşali Torlak da Tuzla Tersanelerindeki ölümlerin neden kaynaklandığını ortaya çıkarmak için tersaneciler, sendikalar ve ilgili bakanlıklardan oluşan bir komisyon kurulması gerektiğini bildirmişti.

Limter-İş’ten 2 günlük grev kararı
DİSK'in 27 Şubat günü 24 saat boyunca oturma grevi yapacağını belirten Limter-İş Sendikası ise 2 günlük grev çağrısında bulundu. Sendika, havzadaki bütün tersane işçilerini, 27–28 Şubat günlerinde greve çağırdı. Sendika yayınladığı bildiride "Tersane patronlarını dize getireceğimiz, insanca yaşama hakkımızı kendi ellerimizle koparıp alacağımız gün bugündür. Bugün grev günüdür... Haydi, greve!" çağrısı yaptı.

Limter-İş grev taleplerini şöyle sıralıyor;

- Tersanelerde, Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği uygulansın.

-Günlük çalışma saati 7.5 saat olarak acilen hayata geçsin.

- Sigortalarımız, aldığımız ücret üzerinden ana firma tarafından tam ödensin.

- Ücretlerimizin ödenmesi, ana firma tarafından güvence edilsin.

- Sağlıklı barınma evleri, soyunma dolapları, işkoluna uygun kaliteli yemek sağlansın.

- Saat 10.00'da ve 15.00'te çay molası ile sosyal haklarımız eksiksiz verilsin.

- Tüm tersanelerde temsilcilik açma olanağı sağlansın.

yazici   mail