www.soL.org.tr
Raportör türbana onay verdi
17 Mayıs 2008, Cumartesi

Anayasa Mahkemesi Rapörtörü Doç. Dr. Osman Can, türbanı serbest bırakan düzenlemenin iptalini isteyen davanın düşürülmesi yönünde görüş verdi. “Değişiklikler şeklen uygun” diyen Can, Anayasa Mahkemesi’nin “esasa” ilişkin karar alamayacağını öne sürdü.

resimHABER MERKEZİ Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, türbanı üniversitelerde serbest bırakan Anayasa değişikliğinin iptali istemiyle açılan davanın reddi yönünde görüş bildirdi. Nihai kararı ise Anayasa Mahkemesi üyeleri verecek.

Hatırlanacağı üzere CHP ve DSP, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren 5735 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un birinci ve ikinci maddelerinin iptali veya yok hükmünde olduklarına karar verilmesi ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması” istemiyle 27 Şubat tarihinde Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davaya konu olan iki madde, Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapılarak türbanın üniversitelerde
serbest bırakılmasını öngörüyordu.

AKP'nin Anayasa değişikliğini gündeme getirdiği süreçte "Ülkemizi ve üniversitemizi gericiliğe teslim etmiyoruz" başlıklı bir imza kampanyası düzenleyerek üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına karşı çıkan ve 7 bin 532 akademisyenin imzasını alan Üniversite Konseyleri Derneği de Anayasa Mahkemesi'ne bir dilekçe vermişti.

“Yalnızca şekil yönünden”
Can’ın hazırladığı raporda, 1982 Anayasası’nın “Anayasa Mahkemesi’ne Anayasa değişikliklerini esas yönünden denetim yetkisi vermediği; yalnızca şekil yönünden denetim yetkisi verdiği” ifade edildi. Can, değişikliklerin şekil yönünden Anayasa’ya uygun olduklarını savundu.

Can’ın hazırladığı rapor, “Bu çerçevede esas denetimi yapılamayacağından, CHP ve DSP’nin Anayasa değişikliğinin iptal edilmesi talebinin yetkisizlik nedeniyle reddedilmesi” görüşünü içerdi.

Can, görüşünü desteklemek için 1982 Anayasası’ndan önce Anayasa Mahkemesi’nin şekil görünümü altında esas denetimi yapan 1970 ve 1975 tarihli kararlarını hatırlattı. Can, bu kararların ardından kabul edilen 1982 Anayasası’nda yer alan 148. maddenin, Anayasa değişiklerinin denetimini şekille sınırlı tutma şartını getirdiğini ve bundan sonra esas denetiminin yapılamadığını vurguladı.

Can ayrıca, Anayasa değişikliklerinin yargısal denetimi konusunda Avrupa’daki Anayasa Mahkemeleri’nin karar ve içtihatlarından örnekler verilirken, anayasa değişiklikleri üzerinde yargısal denetimin örneklerinin sınırlı olduğunu vurguladı.

Karar tarihini Kılıç belirleyecek

Basın sızan bilgiye göre Raportör Can, hazırladığı raporu dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a teslim etti. Haşim Kılıç da raporun birer örneğini üyelere dağıttı. Raporda davanın iptali ve türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönünde görüş bildirildi.

Son söz Anayasa Mahkemesi’nin
Raporun üyelerce incelenmesinin ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir günde, anayasa değişikliğinin “iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması” istemi karara bağlanacak.

Davayı, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Karar için en az 6’ya 5 salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

AKP'den raportöre alkış, CHP Mahkeme kararını bekliyor
Raportörün kararının açıklanmasından sonra AKP milletvekili Sadullah Ergün, görüşü olumlu bulduklarını söyledi. CHP adına konuşan Onur Öymen ise daha önceki süreçleri göz ardı ederek esas olanın Anayasa Mahkemesi'nin kararı olduğunu, kendilerinin bu kararı beklediklerini söyleyerek raportörün görüşü ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Raportör görüşünden ibaret değil
Osman Can'ın aynı zamanda AKP'ye açılan kapatma davasının da raportörü olması, dün akşam iletilen kararın sadece türban düzenlemesine ilişkin bir "görüş" olarak değerlendirilmesini güçleştiriyor. Can'ın kapatma davasında da AKP lehine görüş bildirme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Ayrıca türban düzenlemesinde raportör kararıyla içine girilen bu sürecin, özellikle de Anayasa Mahkemesi'nin türban konusunda alacağı kararın AKP kapatma davasını da etkileyeceği belirtiliyor.

yazici   mail