www.soL.org.tr
Afganistan batağı NATO’yu karıştırıyor
17 Kasım 2006, Cuma
resimHABER MERKEZİ Hollanda'da yayımlanan muhafazakar NRC Handelsblad Gazetesi, Hollanda Ordusu'nun üst düzey komuta kademesinin Afganistan konusunda NATO'yla görüş ayrılığı içinde olduğunu yazdı. Ordu'nun NATO'nun Afganistan'daki şiddetli askeri operasyonlar düzenleme stratejisinin daha fazla kaos yaratacağından kaygılandığı bildirildi.

Savunma Bakanlığı'ndaki ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde Hollanda ile ABD, İngiltere ve Kanada arasında NATO'nun Afganistan operasyonu üzerinden bir gerginliğin ortaya çıktığı belirtildi.

Hollanda Savunma Bakanlığı ise gazeteyi yalanlayarak Hollanda ile NATO'daki müttefikleri arasında gerginlik olmadığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada gazetenin abartılı ifadeler kullandığı söylenirken, müttefikleri ile Hollanda arasında "kimi görüş ayrılıkları" olduğu belirtildi. Bakanlık sözcüsü, Böylesi zor bir operasyonda, bazı görüş ayrılıklarının ortaya çıkması normaldir. Ancak bu görüş ayrılıkları temel konularda değil, stratejinin yürütülmesi ile ilgili küçük meseleler üzerinden gelişmektedir" şeklinde konuştu.

Öte yandan İngiltere Parlamentosu'nun İşçi Partili üyesi Frank Cook Kanada'nın NATO'daki müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığını söyledi. NATO Parlamenterler Asamblesi'nin 340 üyesinden biri olan Cook, 5 NATO üyesi ülkenin Afganistan'daki birliklerini çatışma bölgelerine sürmeyi reddettiklerini açıkladı. Cook, bu ülkelerin "ulusal tepkiler" nedeniyle Afganistan'daki faaliyetlerini sınırladıklarını belirtti. İngiliz parlamenter, ülkelerin isimlerini vermeyi reddetti.

Kanada, halihazırda Afganistan'da askeri bulunan ülkelerden birliklerini çatışma bölgelerine kaydırmaları yönünde bir yardım talep etmişti. Kanada, NATO'nun Afganistan işgalinde en ciddi kayıpları veren ülkeler arasında yer alıyor.

Afganistan'da ciddi bir sıkışma yaşayan NATO'nun üye ülkelerden çatışma bölgelerine asker kaydırma talebi bir süredir devam ediyor. Kanada ve Hollanda gibi çatışmaların içinde yer alan ülkelerde savaşa yönelik ciddi bir tepkinin oluştuğu belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere, Türkiye de görev tanımını genişletmesi istenen ülkeler arasında yer almış, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, çatışma bölgelerinde Türk askerinin yer almasının söz konusu olmadığını iddia etmişti. NATO'nun yaşadığı son kayıplarla birlikte, Kabil'de askeri bulunan Türkiye üzerindeki baskının artacağı belirtiliyor.


yazici   mail