www.soL.org.tr
'TEKEL'i satan AKP, satılmıştır'
23 Şubat 2008, Cumartesi

TEKEL işçilerinin ve özelleştirme karşıtlarının aylardır sürdürdükleri mücadeleyi görmezden gelen AKP hükümeti, TEKEL’i de "babalar gibi" sattı. 1.5 milyon işçi ve ailesinin geçim kaynağını kaybedeceği satış sonrasında Türkiye, artık tütünü ithal edecek.

soL Özelleştirme kapsamındaki TEKEL Sigara dün, 5’er dakikalık ihaleler ile yarım saat içinde satıldı. Ülkenin değerlerini, kamu işletmelerini, Telekom’u, Petkim’i, Tüpraş’ı ve diğerlerini yerli ve yabancı sermayeye pazarlayan AKP hükümeti, TEKEL’i de ünlü Amerikan firması British American Tobacco’ya (BAT) sattı.

Aylardır mitingler düzenleyerek satışı protesto eden işçi ve aileleri ise dün biber gazı ve polis copu ile susturulmaya çalışıldı. 18 Şubat'ta yapılan eylemin ve önceki gün sendikadan gelen "bundan sonra tekliflerin ciddiyetine bakacağız" açıklamasının ardından Türk-İş ve Tekgıda-İş'in bu satışta işçileri yalnız bırakacağı ve bu mücadelede samimi olmadıkları açıkça ortaya çıkmıştı.

Satışın ardından bir açıklama yapan Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, Tekel çalışanlarının özelleştirmeye karşı "hassas davrandıklarını" belirterek, "Çalışanları mağdur etmeyecek bir yaklaşım içerisinde, bu sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Bir süre Tekel'de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Kilci'nın Tekel'in satışı için yıllardır uğraştığı belirtiliyor.

Hilton önüne siyah çelenk
Tekgıda-İş üyesi işçiler, Tekel Sigara’nın özelleştirmesini, ihalenin yapıldığı Hilton Oteli önüne silah çelenk bırakarak protesto etti. İhalenin başlamasıyla otel önüne gelen işçiler, “Tekel vatandır, vatan satılmaz”, “Tekel bizim evimiz, ölürüz de vermeyiz”, “Tekel’i satanı biz de satarız” şeklinde sloganlar attılar.

Tekgıda-İş İç Anadolu Bölge Başkanı Lütfü Ceylan, burada yaptığı açıklamada, ülkenin “altın yumurtlayan tavuğu” olduğunu söylediği Tekel’in “peşkeş çekilmesine tepki göstermek için ihalenin yapıldığı yerde olduklarını” kaydetti. Tekel’in binlerce insanın ekmek kapısı olduğunu anlatan Ceylan, “yıllarca kurumun zarar etmesine yönelik girişimlere rağmen Tekel’in kâr etmeyi sürdürüğünü” ifade etti. Ceylan, “Bu fabrikaları alacaklar bilsinler ki buraları tek etmeyeceğiz. Bu işe baş koyduk” dedi. Açıklamanın ardından, Tekgıda-İş üyeleri, üzerinde “Bu sefer olmaz - Tekel işçileri” yazılı siyah çelengi otelin önüne bıraktılar.

İşçiler Ballıca’da, şalter indirdi
TEKEL Sigara Fabrikaları ihalesinin sonuçlanmasının ardından, özelleştirmeye karşı olan Ondokuzmayıs İlçesi'ndeki Ballıca Sigara Fabrikası işçileri, dün şalter indirdi. 3 vardiya olarak 800 işçinin çalıştığı fabrikada üretim durdu.

İhalenin sonuçlanmasının ardından üretimi durduran işçiler, fabrikaya kapandı. Günlerden beri özelleştirmeye karşı yoğun mücadele veren TEKEL işçileri, yıllardan beri evlerine ekmek götürdükleri işyerlerini terk etmemekte kararlı olduklarını söyledi. Fabrikanın özelleştirilmesine tepki gösteren işçiler, “Ölmek var, işyerimizi terk etmek yok. Denize dökülene kadar buradayız” dediler.

Samsun’da biber gazı susturmadı
Tekel Sigara fabrikalarının satışıyla ilgili ihale nedeniyle özelleştirmeyi protesto eden ve AKP İl Binası'na girmek isteyen Ballıca Sigara Fabrikası işçilerine dün polis saldırdı. Olaylar sırasında bir işçi hastanelik oldu.

Tek Gıda-İş Sendikası Orta Karadeniz Şube Başkanlığı önünden ellerindeki silah çelenkle yürüyüşe geçen fabrika işçileri, AKP İl binası önünde toplandı. TEKEL ihalesini protesto etmek için parti binası önüne gelen işçiler, AKP önüne siyah çelenk bıraktı.

İhale sonuçlanana kadar, parti il binası önünden ayrılmama kararı alan işçiler, sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi. Bu sırada parti binası çevresinde Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri de güvenlik çemberi oluşturdu.

İl binası önünde bir süre sloganlar atarak gösteri yapan Ballıca Sigara Fabrikası işçilerinden bazıları, ihaleyi Brıtısh American Tobacco (BAT) firmasının aldığının açıklanması üzerine, AKP İl Binası'nın kapısına doğru koşmaya başladı. İşçilere, parti binasına girmemesi için engel olmaya çalışan emniyet görevlileri, diğer işçilerin de kapıyı zorlaması üzerine biber gazı kullandı. Polisin biber gazı ile müdahalesinin ardından, güvenlik güçleri ile işçiler arasında arbede çıktı. Biber gazından etkilenen bir Rıdvan Aksoy isimli bir işçi, cankurtaranla hastaneye kaldırıldı.

Olaylara müdahale eden sendika yetkilileri ise işçileri sakinleştirmeye çalıştı. Fabrika işçileri olaylar sonrası bir süre daha parti binası önünde bekledikten sonra dağıldı. Sendika temsilcilerinin de araya girmesiyle işçiler otobüslere bindirilerek Ballıca Sigara Fabrikası'na gittiler.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nden açıklama
Saldırılar ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Yurtsever Cephe İşçi Birliği, AKP hükümetinin onurlu ve namuslu işçilere azgınca saldırdığını belirterek polisiye tedbirlerle, hak arayan Tekel işçisini susturmaya çalışan AKP’yi istemediklerini açıkladı. Ayrıca bugün saat 14:00’te AKP'yi protesto etmek için Süleymaniye Caddesi’nde de yapılacak olan kitlesel basın açıklamasına çağrı yapıldı.

Genel Müdür Arıkan yeni görevine hazırlık yapıyor
TEKEL Ankara Bölge Müdürlüğü'nde çalışan 165 işçi, şirketin özelleştirilmesi dolayısıyla iş yerini terk etmeme eylemi düzenledi. İşçiler, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki fabrika önünde toplanarak özelleştirme aleyhine sloganlar attı.

TEKEL Genel Müdürü Fahri Arıkan burada yaptığı açıklamada TEKEL'in kritik bir özelleştirme sürecinden geçtiğini, ancak bunun nasıl sonuçlanacağını şimdiden kestirmenin mümkün olmadığını söyledi. “Şu anda bir yerde emanetçi, bir yerde mal sahibi olduklarını” söyledi.

Arıkan işçilere "bitti artık" mesajı vermeye çalıştı:

“Bu süreç nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın TEKEL ülkeye katkısını sürdürecektir. Bugüne kadar TEKEL'in ürettiğini, kaliteli iş yaptığını ortaya koymaya, pazar payını korumaya çalıştık. Bugün teklif edilen fiyat 2003'ten bu zamana nasıl bir katma değer yarattığımızı göstermektedir.

Bu süreçte haklı ve meşru taleplerinizin iletilmesi en doğal hakkınız. TEKEL işçilerinin mağduriyetlerini görmezden gelemeyiz. Bu konuda bir çözüm bulunabileceğini düşünüyorum. Önemli olan bu süreçte kuruma bir zarar gelmemesidir. Mesajlarınız bir yerlere ulaştı bence. Özelleştirme sonrasında burada çalışmaya devam edecek olanlar ile başka kamu kuruluşlarına geçecek olanlar için en iyi koşulları sağlamaya çalışacağız."

Satışın ardından
Şartname gereği BAT'ın aldığı varlıklar arasında altı adet sigara fabrikası bulunuyor. İstanbul Cevizli, Samsun Ballıca, Tokat, Malatya, Bitlis ve Adana fabrikaları yanında Tekel'e ait olan 100 adet sigara markası da BAT'a geçecek. İstanbul Cevizli'deki fabrika arazisi kullanım amacıyla üç yıllığına BAT'a tahsis edilecek. Arazi üç yıl sonra toplu konut alanı inşaatı için TOKİ'ye geçecek. Makina ve ekipmanlar da BAT'a devredilecek.

Tekel fabrikalarının satılmasının ardından fabrikalar kapanacak ve bundan aileleri ile birlikte 1.5 milyon insan etkilenecek. Kayıt dışılık artacağı için vergi geliri kaybı doğacak ve Türkiye artık tütün ithalatçısı olacak.

yazici   mail