İsrail'in 1948'de topraklarını işgal etmesiyle evlerini terk etmeye zorlanan Filistinliler, 60 yıl önce yaşadıkları evlerinin anahtarlarını temsil eden "dünyanın en büyük anahtarını" yapıyor. Filistinli direnişçiler de 60 yıldır olduğu gibi bugün de işgalci İsrail'in saldırılarına karşı koymaya devam ediyor.
DIŞ HABERLER İsrail kuruluşunun 60'ıncı yıldönümünü görkemli etkinliklerle kutlarken, Filistin'deki Beytüllahim'de bulunan Ayda mülteci kampında bir grup, Filistinlilerin evlerine dönme hakkına vurgu yapmak amacıyla dünyanın en büyük anahtarını yapıyor.
İsrail'in 60'ıncı kuruluş yıldönümü, aynı zamanda, 700 binden fazla Filistinlinin Yahudi askerleri tarafından evlerinden sürülüşünün de yıldönümü. Birçok Filistinli hala 60 yıl önce yaşadıkları evlerin anahtarlarını saklıyorlar.
Dünyanın en büyük anahtarını yapan ekibin başındaki Muntir Amira, Filistinlilerin evlerine geri dönme isteklerinden vazgeçmediklerini göstermek üzere yapılan anahtarın üzerinde "satılık değil" ibaresinin yazacağını söyledi. Amira mültecilerin evlerine dönme hakkının İsrail-Filistin "barış" görüşmelerinde ellerinden alınamayacağını belirterek "dev anahtarın" Filistinli yeni kuşaklara "İşte geri dönüş anahtarınız. Bu misyonu sizler tamamlayın" mesajı vermeyi amaçladığını sözlerine ekledi.
10 metre uzunluğunda ve iki ton ağırlığındaki anahtarın, Kudüs sınırına yakın olan Ayda kampının girişinde inşa edilecek devasa büyüklükteki kapının üzerine asılması planlanıyor. Kapının üzerinde eskiden Filistinlilerin yaşadığı köylerin isimleri yazacak. Anahtarın yapım çalışmalarını izleyen Filistinli mülteciler de bir gün sürüldükleri topraklara geri döneceklerine inandıklarını vurguluyorlar.
İranlı Yahudilerden İsrail'e tepki
İranlı Yahudiler de İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları protesto etmek amacıyla İsrail'in 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutlamayacaklarını bildirdi. İsrail'in ardından Ortadoğu'daki en büyük Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapan İran'da, Parlamento'nun Yahudi milletvekillerinden Siamak Morsadek, "İsrail'in görüşlerine kesinlikle katılmıyoruz. Bizler İranlıyız ve İsrail'le bir ilişkimiz yok" diye konuştu. İsrail'in özellikle Gazze'de Filistinli sivilleri katlettiğini ifade eden Morsadek, İranlı Yahudilerin din özgürlüğüne sahip olduklarını vurguladı.
Direniş mücadeleyi sürdürüyor
60 yıldır Filistin halkına yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, dün de Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında bir Filistinliyi öldürdü. Han Yunus bölgesindeki Abasan kentinde düzenlenen saldırıda ölen kişinin, El Fetih'in silahlı örgütlerinden Ebu Riş Tugayları'nın üyesi olduğu bildirildi. Saldırıda 18 kişi de yaralandı.
Direniş örgütlerinden İslami Cihat'ın silahlı kanadı El Kudüs Tugayları, Abasan'daki saldırıda tankın üzerindeki bir İsrail askerini vurduklarını açıkladı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin silahlı kanadı olan Ebu Ali Mustafa Tugayları, El Fetih'in silahlı örgütü El Aksa Şehitleri Tugayları ve Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi'nin silahlı kanadı Ulusal Direniş Tugayları da Gazze'deki Sufa geçiş noktasına düzenlenen füze saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Örgütler saldırının İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına misilleme olduğunu vurguladı. El Aksa Şehitleri Tugayları ayrıca, Han Yunus'a girmeye çalışan İsrail askerlerine düzenlenen saldırının da sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.
Çürüyen İsrail'de her gün yeni bir skandal
Uzun süredir hakkındaki rüşvet iddiaları nedeniyle sorgulanan İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in görevde uzun süre kalamayacağı ve ülkede erken seçime gidilebileceği belirtiliyor. Olmert'in hafta başında yeniden sorgulanması gündemin ilk sırasına yerleşirken, Olmert'in partisi Kadima'dan adı açıklanmayan üst düzey bir isim, soruşturmanın Olmert'in istifasına yol açabileceğini ve ülkeyi yeni bir seçime götürebileceğini ifade etti. Yedioth Ahranoth gazetesine bilgi veren kaynak, güçlü görünmesine karşın Olmert'in bu meseleden kendisini kurtarıp kurtaramayacağını söylemenin zor olduğunu söyledi.
Soruşturma üzerinde yayın yasağı bulunması nedeniyle İsrail basınında konuyla ilgili fazla habere rastlanmazken, polisin elinde Olmert'in rüşvet aldığına ilişkin kanıtlar olduğu belirtiliyor.
El Cezire televizyonunun Filistin muhabiri Velid el Umari, Olmert'in yerine Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin geçici bir süre için Başbakan olabileceğini ve erken seçimin Kasım ayında düzenlenebileceğini bildirdi. Gelen haberlere göre Olmert'in oldukça utanç verici bir durumda olduğunu vurgulayan El Umari, Olmert'in görevden alınmasının an meselesi olduğunu söyledi.
AKP'nin stratejisi: Her yola geliriz | |
ODTÜ’lüler geleneklerine sahip çıkıyor | |
Çelebi'den Erdoğan'a: Saymaya hazırlan | |
Nikaragua'da gıda güvenliği tartışılıyor |