www.soL.org.tr
AKP at Olli tut
8 Mayıs 2008, Perşembe

AKP yargı reformunu da AB'ye havale etti. Barolar Birliği yaptığı açıklamada Adalet Bakanı'nın reform paketini öncelikle AB'ye sunduğunu gazetelerden öğrendiklerini belirtirken, AKP'nin ülkede çıkacak tüm yasalarda önce emperyalizmin onayını araması dikkat çekti.

resim

HABER MERKEZİ AKP yargı reformu adıyla değişiklik yapacağı yasaları yasalardan etkilenecek kesimlerden ziyade emperyalist merkezlerle işbirliği halinde hazırlamaya başladı.

 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Bugünkü gazetelerden, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e hukuk reformu strateji planı taslağı sunduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Devletin kaderiyle ilgili böyle bir çalışmanın dar bir kadro ile hazırlanması ve tartışılması, giderilmesi olanaksız sorunlara yol açabilecektir” denildi.

 

TBB Yönetim Kurulunun açıklamasında, Şahin'in, Rehn'e İngilizce olarak “Hukuk Reformu Strateji Planı Taslağı” sunduğunun gazetelerden öğrenildiği kaydedildi. Taslakta, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, verimliliği, yargı mensuplarının mesleki yeterliliği, ceza infaz sistemi gibi konularda yeni düzenlemeler bulunduğu ve bu konularda 4 yıl içinde 18 yasa çıkarılmasının hedeflendiğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

 

“Yine gazetelerden, bu taslağın yalnızca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, başsavcılar, adalet komisyonu başkanları ve bakanlığın üst düzey bürokratlarıyla yakın günlerde tartışılacağı öğrenilmiştir. Bu durum, Türk yargı sisteminde vahim bir gelişmenin habercisi olarak değerlendirilmiştir. Öncelikle, böylesine önemli bir konunun kamuoyunun ve özellikle de yargının kurucu unsuru olan avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği ile bilim adamlarının tartışma ve değerlendirmesine olanak sağlanmadan Avrupa Komisyonu üyesine sunulması ve sadece bürokratik yapı içinde hareket edilmesi esef vericidir.”

 

YARSAV: Gerçekçi olun
Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yargı Reformu Stratejisi Taslağı”nın, yargının sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirterek, “Artık yargı, reform söylemleriyle geçiştirilmek değil, kalıcı çözümleri ve bu yolda atılan gerçekçi adımları görmek istemektedir” dedi.

 

Taslak metnin, “reform paketi” niteliği taşımaktan uzak olduğunu belirten Eminağaoğlu, taslağın, yargı bağımsızlığını ve yargıdaki sorunları çözecek içerikten yoksun olduğunu da belirtti. Taslak metnin, yargıçların tamamen memurlaştırılması amacını taşıdığını öne süren Eminağaoğlu, taslağın bu yönüyle Adalet Bakanlığına hakim olan anlayışı göstermesi yönünden de dikkat çekici olduğuna işaret etti.

yazici   mail