"Suriye İran'la ilişkilerini bozmayacak"
Suriye'nin, İsrail'in, barış anlaşmasının koşulu olarak, "Şam yönetiminin İran ve Arap örgütleriyle bağlarını koparması" talebini reddettiği ifade edildi. Yarı resmi Teşrin gazetesinin başyazısında, anlaşma için öne sürülecek herhangi bir koşulun "tersine iş görmek" olduğu, Suriye'nin diğer ülkelerle ilişkilerinin pazarlık konusu olmadığı belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, önceki gün yaptığı bir açıklamada, Suriye'nin İran'la bağlarını koparması, Hamas ve ve Hizbullah'a desteğe son vermesi gerektiğini söylemişti. İsrail ile Suriye'nin aracılı barış görüşmeleri, 8 yıl aradan sonra Türkiye'nin gözetiminde başlamıştı.
Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ise, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, Suriye ile barış için gerekli adımları atacak kudrette olmadığını söyledi. Meşal, İranlı yetkililerle bölgedeki durumu değerlendirmek üzere Tahran'a yaptığı ziyarette düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in görüşmeler konusundaki ciddiyetinden duyduğu şüpheleri de dile getirdi. Görüşmelerde Filistinlileri feda etmeyeceği konusunda Suriye yönetimine güvendiğini belirten Meşal, İsrail'iyse çeşitli yollarla oyunlar oynamakla suçladı.
Medvedev'den "stratejik ortaklık" vurgusu
Çin'i ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, "Pekin ve Moskova arasında yakınlarda yoğunlaşan ilişkilerin küresel istikrarın anahtarı olduğunu ve iki ülkenin aralarındaki stratejik ortaklığı güçlendirmek istediğini" belirtti. Tsinghua Üniversitesinde öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında isim vermeden ABD'yi eleştiren Medvedev, "Bazıları ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklıktan hoşlanmıyor, ancak biz bunun halklarımızın yararına olduğunu biliyoruz, başkaları hoşlansa da hoşlanmasa da bu ortaklığı güçlendireceğiz" diye konuştu. Bir gün önce Çin lideri Hu Jintao ile birlikte ABD'nin füze savunma sistemini eleştiren Medvedev, "Modern koşullarda Çin-Rus ilişkileri istikrarın korunması için en önemli unsurlardan biridir" dedi. Çin-Rusya ittifakının üçüncü bir ülkeyi hedef almadığını ifade eden Medvedev, bu ittifakın sadece küresel istikrarı korumayı amaçladığını kaydetti. Rus lider, iki ülkenin uluslararası hukukun ve BM'nin karar verici rolünün korunmasından yana olduğunun altını çizdi. Moskova, ABD ve diğer Batı yönetimlerini Irak ve Kosova'da uluslararası hukuku çiğnemekle suçlamıştı.
Gürcistan seçimlerinde şaibe
Gürcistan'daki muhalefet partileri, 21 mayısta yapılan ve iktidardaki Milliyetçi Hareket Partisi'nin zaferiyle sonuçlanan parlamento seçimlerinin yenilenmesini istedi. Oy barajını aşarak parlamentoya girmeyi başaran birleşik muhalefetin lideri Levan Gaçeçiladze, gazetecilere yaptığı açıklamada, milletvekilliğinden istifa ederek halkın yanında yer alacaklarını kaydetti. Seçimlerde, büyük çapta hile ve usulsüzlükler yapıldığını ileri süren Gaçeçiladze, "Büyük bir cesaret örneği göstererek parlamentoya girmeyeceğiz" dedi. Gaçeçiladze, 21 mayıs bağımsızlık gününde kitlesel eylemlerine başlayacaklarını belirterek, "21'inci yüzyılın en büyük sivil halk hareketine" herkesin katılmasını beklediklerini söyledi. Muhalefet liderlerinden David Gamkrelidze de yaptığı açıklamada, kendilerine oy verenlerden anlayışlı olmalarını istedi ve "polis baskısı altında seçilmiş bir parlamento da yer alamayacaklarını" kaydetti. Gamkrelidze, 26 Mayıs'ta başlatacakları kitlesel eylemlerine "Gürcistan'ı özgürleştirmek" için tüm halkın katılmasını beklediklerini ifade etti. Milliyetçi Hareket Partisi, seçimlerde aldığı yüzde 59,9 oy oranıyla toplam 120 milletvekilliği kazanmış kalan 30 milletvekiliyse öngörülen barajı aşan muhalefet partileri arasında bölünmüştü.
ABD'li profesöre İsrail sansürü
İsrailli yetkililer, İsrail'e yönelik sert eleştirileri bilinen bir ABD'li profesörün ülkeye girişine, Hizbullah örgütüyle temas kurmasını gerekçe göstererek izin vermedi. Güvenlik yetkilileri, bugün yaptıkları açıklamada, ABD'li profesör Norman Finkelstein'ın dün ülkeye girişine, İsrail'e "düşman" unsurlarla temas kurduğu için izin verilmediğini duyurdu. Finkelstein, bu yıl içinde Lübnan'da bir Hizbullah komutanıyla görüşmüştü. İsrail'in Haaretz gazetesi de Finkelstein'in, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na gelişinin ardından sorgulandıktan sonra, yolculuğa çıktığı yer olan Amsterdam'a geri gönderildiğini haber verdi. ABD ve İsrail'deki Yahudiler'i, Nazi soykırımını siyasal ve ticari kazanç için kullanmakla suçlayarak Siyonistleri kızdıran Finkelstein, İsrail'den ayrılmadan önce Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail'in "düşmanı olmadığı" ve İsrail-Filistin barışını desteklediğini söyledi. Finkelstein, geçen yıl Yahudi lobisinin baskısı nedeniyle Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nden istifa etmek zorunda bırakılmıştı.
BM: İsrail barikatları kaldırmıyor
Birleşmiş Milletler (BM), yeniden başlayan "barış" görüşmeleri çerçevesinde Filistinlilerin hareket kısıtlamalarını hafifletme sözüne rağmen İsrail'in Batı Şeria'daki yollara kurduğu barikatların sayısının geçen Eylül'den bu yana arttığını bildirdi. İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin internet sitesindeki habere göre, Kudüs'teki BM İnsani İşler Koordinasyonu Bürosunun raporunda, 4 Eylül 2007'de 566 olan barikat sayısının 29 Nisan 2008'de 607'ye çıktığı belirtildi. Bu dönemde ablukalardan 103'nün kaldırıldığı, ancak 144'ünün yeniden oluşturulduğu kaydedildi.
AKP-yargı arası ısınıyor mu? | |
Tersane cehennemi Türkiye’ye yerleşiyor | |
'İnsanca çalışma koşulları istiyoruz' | |
ABD dışarı Küba içeri |