www.soL.org.tr
Hamas Suriye-İsrail görüşmelerinden kaygılı
26 Mayıs 2008, Pazartesi

Suriye'nin İsrail'le yapacağı olası bir anlaşmanın Şam'daki Filistinli örgütlere zarar vereceğini düşünen Hamas'ın bu ülkedeki merkezini Tahran'a taşımayı düşündüğü belirtiliyor. Görüşmeler nedeniyle Suriye'ye tepkili olan İran da Hamas'a desteğini arttıracağını açıkladı.

resim

DIŞ HABERLER Hamas'ın İsrail ve Suriye arasında Türkiye'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerden rahatsız olduğu ve bu nedenle Suriye'deki merkezini İran'a taşımayı düşündüğü bildirildi. İsrail gazetesi Jerusalem Post'a konuşan Gazze Şeridi'ndeki bir Hamas yetkilisi, "Hamas, İsrail-Suriye arasındaki son gelişmelerden rahatsız. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Arap ve İslam dünyasıyla uyumlu davranmamasının büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. Adını açıklamayan yetkili, İsrail ve ABD'nin uzun süredir Suriye'yi Arap dünyasından ayrı düşürmeye çalıştığını söyleyerek, olası bir anlaşmanın bedelini ödeyeceklerin başında Suriye'deki Filistinli direniş örgütlerinin geldiğini kaydetti.

Böyle bir anlaşmanın yapılmasıyla ABD ve İsrail'in Suriye yönetiminden ilk isteyeceği şeyin Filistinli örgütleri ülkeden çıkarması olacağını ifade eden Hamas yetkilisi, örgütün Suriye'deki lideri Halid Meşal'in de görüşmelerden rahatsız olduğunu aktardı.

İran Hamas'a desteği arttırıyor
Halid Meşal'in, önceki gün Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yle yaptığı görüşmede örgütün merkezini İran'a taşıma planından bahsettiği, İran'ın da bu plana sıcak baktığı bildirildi. Meşal ayrıca, Suriye-İsrail görüşmelerinin başarılı olacağından şüphe duyduğunu belirterek, "İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilme konusundaki samimiyetine kuşkuyla yaklaşıyoruz. İsrail yönetimi her zamanki oyunlarından birini oynuyor olabilir" dedi.

Mutteki de, açıkça Suriye'yi eleştirmese de Filistinli örgütleri desteklediklerini vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bir süre önce İsrail-Suriye arasındaki diyalogdan duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş ve Suriye'yi iki ülke arasında verilen sözleri yerine getirmemekle suçlamıştı.

İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Nejad ise, İsrail'le yürütülen görüşmelere rağmen Şam yönetimiyle yakın ilişkilerin korunacağını ifade etti. Suriye'nin İran'ın stratejik müttefiki olduğunu kaydeden Nejad, bölgeye yönelik tehditlere karşı bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlenmesi gerektiğini söyledi.

Londra'da yayımlanan El Şark El Evsat gazetesi, İran'ın Hamas'a verdiği desteği arttıracağını yazdı. Haberde, Meşal'in Suriye'yle ilgili endişelerine ortak olan İran yönetiminin örgüte yıl sonuna kadar 150 milyon dolarlık silah ve para yardımı yapacağını açıkladığı belirtildi.

Olmert: İsrail görüşme konusunda kararlı
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Suriye ile yürütülen görüşmelere büyük önem verdiklerini belirterek, "Görüşmeler gazete manşetleri aracılığıyla yapılmayacak. İsrail, 10 yıl öncesine göre değil, bugün içinde bulunulan durumun analizlerini temel alarak, hazırlıklı bir görüşme süreci yürütecek" diye konuştu.

İsrail kabinesinin Arap üyesi Kültür, Bilim ve Spor Bakanı Galip Macadele de İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin her iki ülkenin ortak stratejik çıkarlarına hizmet edeceğini belirtti. Macadele, Suriye ile görüşmelerin zamanlamasının, Olmert'i hakkındaki soruşturmadan kurtarmak amacıyla yapıldığı iddialarına da karşı çıkarak, "Suriye'nin İran'ın ‘şer ekseni' ile bağlantılı olması halinde, tehlike çok daha büyük. Bu görüşmeler, Suriye'yi buradan uzaklaştıracak" dedi.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Şas Partisi lideri Eliyahu Yişai ise Suriye Devlet Bakanı Beşşar Esad'ın "‘şer ekseni'nden uzaklaşmadıkça, İran ve Hizbullah'a bağlı kaldıkça, bu görüşmelerin kendisini aklamayacağını" söyledi.
yazici   mail