www.soL.org.tr
Ergenekon’da yayınlara soruşturma geliyor
30 Mayıs 2008, Cuma

Ergenekon davasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Şahin soruşturma için “Olayların akışı uzamaya neden oldu” derken, erken saatte gerçekleşen gözaltılar içinse “ Bazı şüpheliler yurtdışına gidecekti” iddiasında bulundu.

resim

HABER MERKEZİ Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili suç oluşturabilecek yayınların izlenip, cumhuriyet başsavcılıklarına suç ihbarında bulunması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verildiğini belirterek, bu talimat çerçevesinde, bu yılın ilk 3 ayında 472 suç duyurusu işlemi yapıldığını bildirdi.

Bakan Şahin, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın ''Ergenekon'' soruşturmasına ilişkin soru önergesine, yazılı yanıt verdi.
Kamu davası açılmasında, Adalet Bakanının, cumhuriyet savcısına emir verme yetkisinin bulunmadığını, bu konuda cumhuriyet başsavcılıklarının görevli ve yetkili kılındığını anımsatan Şahin, bu bağlamda telkinde bulunulması veya talimat verilmesinin de söz konusu olmadığını ifade etti.
Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'un, saat 04.30'da gözaltına alınmasına ilişkin soru üzerine Şahin, soruşturma çerçevesinde aylar öncesinden toplanan deliller ve yapılan teknik takipteki bilgilere göre, bazı şüphelilerin soruşturma kapsamına alındığını, başsavcılığın, gözaltı ve arama saatiyle ilgili özel bir talimatının bulunmadığını bildirdi.

Şahin, olay günü, kolluk makamlarınca, bazı şüphelilerin saat 05:30'da uçakla yurt dışına gideceklerinin tespit edildiğini, bu nedenle gözaltıların erken saatte yapıldığını kaydetti. Şahin, daha önce de kapsamlı soruşturmalarda, delillerin yok edilmemesi ve birbiriyle irtibatlı kişilerin haberleşmemesi için yüzlerce arama ve gözaltının, erken saatlerde yerine getirildiğini vurguladı.

Uzamanın nedeni olayların akışı
Şahin, kanunlarda, belli şartlarda arama ve gözaltıların, günün her saatinde yapılabilecek bir soruşturma işlemi olduğunu, bu soruşturma sırasında da bu kapsamda kanuna aykırı bir durumun olmadığını bildirdi.
Bu soruşturmanın, onlarca kişinin dinlenmesi, yüzlerce bilgisayar kaydı ve binlerce belgenin incelenmesiyle yürütüldüğünü, üç cumhuriyet savcısı, çok sayıda kolluk amirinin soruşturmada görev aldığını belirten Şahin, olayların akışı ve soruşturmanın bir bölümünde, başka bir olayın delillerinin ele geçirilmesinin, soruşturmanın uzamasına neden olduğunu ifade etti. Şahin, ''Soruşturma ikmal edilmeden, bir bölümü için kamu davası açıldığı takdirde, soruşturmanın ileri bölümleriyle ilgili belgeler de mahkemeye sunularak aleniyet kazanacak ve böylece ileriye dönük gizli yürütülen soruşturma bilgileri ortaya çıkacak, bu sebeple soruşturmayı bölme imkanı olmadı'' dedi.

Yayınlara suç duyurusu
Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre, soruşturmanın gizli yürütüldüğüne, soruşturma kapsamındaki belge ve ifadelerin içeriğini yayınlamanın suç oluşturduğuna işaret eden Şahin, buna rağmen bir kısım basın yayın organlarında, soruşturmanın gizliliğini ihlal edecek veya soruşturma mercilerini etkileyecek şekilde yayınların yapıldığını belirtti.
Bunlarla ilgili, basın-yayın organlarının bulunduğu cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti: ''Ayrıca bu soruşturmayla ilgili suç teşkil edebilecek şekildeki yayınların izlenip, ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına suç ihbarında bulunması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verildi, bu talimat çerçevesinde sadece 2008 yılının ilk 3 ayında 472 suç duyurusu işlemi yapıldı. İçişleri Bakanlığınca hiçbir basın ve yayın organına soruşturmayla ilgili bilgi ve belge verilmediği gibi, herhangi bir açıklama da yapılmadı.''

yazici   mail