www.soL.org.tr
Hükümetten yeni biblo üniversiteler
8 Mayıs 2008, Perşembe

Eğitimi piyasanın hizmetine sunan AKP iktidarı bir taraftan da üniversite kurmaya devam ediyor. Dokuz ilde daha üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısı görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlarken, Milli Eğitim Bakanı Çelik İMKB'den MEB'e aktarılan kaynakla “biblo üniversiteler” kuracaklarını açıkladı.

resim

HABER MERKEZİ TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, üniversitesi olmayan Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'ya üniversite kurulması ile 2 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı görüşmelerine başladı.

Tezek tartışması
Konuya ilişkin olarak CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, yeni kurulacak üniversitelere gerekli kaynağın verilmesini, aksi takdirde “tabela üniversitesi” eleştirilerinin süreceğini söylerken, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Doğu ve Güneydoğu'daki okulların sorunlarına işaret ederek, bu bölgelerde tecrübeli öğretmen bulunmadığını, öğretmen açığı yaşandığını ve okullarda halen tezek yakıldığını belirtti.

Eleştiriye hayret edilecek şekilde cevap veren AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Üniversite kuruluyor, bayram yapılması lazım, tezeği niye karıştırıyorsun” diye karşılık verdi. AKP Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu ise “Her yerde mi yakılıyor” diyerek konuya "derinlik" kazandırdı.

Biblo okullarda biblo eğitim
9’uncu 5 Yıllık Kalkınma Planında, örgün öğretimde yüzde 33, yükseköğretimde yüzde 48 okullaşma oranı olduğunu ifade eden Çelik, bunun gerçekleştirilmesi için kurulan üniversitelerin kapasitelerinin artırılması, bunlara bağlı yeni fakülte ve yüksekokulların kurulması, yeni devlet ve vakıf üniversitelerin kurulmasını sağlamak durumunda olduklarını söyledi.

Bakan Çelik, üniversiteler içinde vakıf üniversitelerinin oranının 3'te 1 ancak öğrenci kapasitesinin yüzde 6 düzeyinde olmasından da yakındı.
Yeni üniversitelerin seviyesiyle ilgili eleştirilere ise Çelik, “Doğmayan bir çocuğun büyümesinden söz edilemez, çocuk önce doğacak ki büyüsün, dikilmemiş bir fidanın ağaç olması, meyveye durması mümkün değil” şeklinde yanıt verdi.

Çelik, İMKB'den 300 trilyonluk bir kaynağın Milli Eğitim Bakanlığına aktarıldığını ifade ederken, bütçeyle geçen dönem kurulan üniversitelere, biblo gibi binalar yapacaklarını ve Adıyaman, Amasya, Batman, Bingöl, Çankırı, Giresun, Burdur, Muş, Ordu, Osmaniye, Karaman ve Mardin'deki üniversitelerin en az rektörlük birimlerini yapacaklarını ifade etti.

yazici   mail