www.soL.org.tr
Kürtçe yayın tasarısı kabul edildi
30 Mayıs 2008, Cuma

Meclis'te kabul edilen önergeyle TRT'nin Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapabilmesine olanak tanındı. AKP ve DTP milletvekillerinin desteklediği önerge Meclis'te sert tartışmalara neden oldu.

resim

HABER MERKEZİ TRT Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının TBMM’de kabul edilmesiyle birlikte TRT’nin Kürtçe yayın yapabilmesinin önü açıldı.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen TRT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 6. maddesi üzerinde verilen önergeyle, maddenin başlığı “TBMM ve açıköğretim yayınları ile eğitim ve öğretim amaçlı yayınlar ve diğer yayınlar” şeklinde değiştirildi.

Önergeyle, TRT'nin, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına olanak tanındı.

Meclis Genel Kurulu’nda, TRT Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının görüşmeleri devam ederken, AKP ve DTP tasarının 6’ncı maddesine eklenmek üzere önerge verdi. AKP ve DTP’nin önergeleri birleştirilerek görüşülürken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, önergenin anayasaya aykırı olduğu ve işleme alınamayacağı gerekçesiyle tepki gösterdi.

Önergelerde “Türkçe’nin yanı sıra” ifadesinin geçtiğini kaydeden Vural, “Türkçe’nin yanısıra diye bir ifade olmaz. Türkçe’nin yanısıra başka dillerde yayın yapılamaz. Böyle bir önergenin gündeme alınması mümkün değildir. Türkçe yanısıra bir dil değildir, esas dildir” diye karşı çıktı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, MHP milletvekillerinin hassasiyetlerine katıldığını ifade ederek, “Ancak bu yayınlar, RTÜK tarafından denetlenecek” dedi.

“Türklüğü ile övünen biri olarak...”
Önergede imzası bulunan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Türkiye'nin kardeşliği ve geleceği için önemli” olduğunu belirterek, Irak'ın kuzeyine ve Arap dünyasına Türkiye'nin terörle mücadelesinin anlatılması için bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Elitaş, “Türklüğü ile övünen Orta Anadolu'dan gelmiş bir milletvekili olarak bu önergeye içim rahat bir şekilde imza koydum” dedi.

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, tasarı üzerinde kişisel görüşlerini dile getirirken, “Üniversite yıllarında, halkımızın dilinde bir şarkı dinleyebilmek için bir kaseti nasıl sakladığımızı, bodrumlarda, kapalı odalarda dinleyip, mutlu olduğumuzu çok net hatırlamaktayız. Düğünlerimizde, kimsenin olmadığına kanaat getirerek, söylenilmiş halk türküleri konusunda acıları, cezaevlerini, işkenceleri gayet iyi hatırlamaktayız” dedi.

Kurt, “Güneydoğu, Şark veya Kürt sorunu” olarak adlandırılan sorunun, sosyal, siyasal ve kültürel politikalarla çözüleceğini belirtti.

“Yanı sıra” değil “dışında”
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da önergeyi destekleyerek, “20 milyon Kürt vatandaşın ana dilini konuşmasını yasaklamak kültürel vandalizmdir. Askere giden, vergisini veren 20 milyon Kürt vatandaşın, TRT'den kendi dillerinde yayın yapılmasını beklemek haklarıdır. Türkü söylemekle, şiir okumakla ülkemiz bölünmez. Aksine kardeşliğimiz daha da güçlenir” diye konuştu.

“Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması” ifadesi, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın istemi üzerine “Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde yayın yapılması” şeklinde değiştirildi. Genel Kurul’da, MHP, önergenin kabul edilmesinin ardından, 6’ncı madde için açık oylama yapılması için önerge verdi. Oylamaya 221 milletvekili katılırken, TRT’nin Kürtçe yayın yapmasına imkan tanıyan 6’ncı madde 179 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Maddeye 42 milletvekili ise ret oyu kullandı. MHP’li milletvekilleri ise 6’ncı maddenin kabul edilmesinin ardından Genel Kurul salonunu terk etti.

Tasarının görüşmeleri 3 Haziran Salı günü devam edecek.

yazici   mail