www.soL.org.tr
Fethullah ağırlık koyuyor
6 Mayıs 2008, Salı

AKP'nin kapatılma tartışmaları ve gelecek dönem siyasi tablo üzerine tartışmalar sürerken, ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times'tan anlamlı bir hatırlatma geldi. Gazete, Fethullah Gülen okullarını dosya yaptı.

HABER MERKEZİ Fethullah Gülen cemaatinin Pakistan’daki okullarını dosya yapan Amerikan New York Times gazetesi, bu okullarda “İslam ağırlıklı medrese eğitimine alternatif olarak ilımlı İslam ideolojisinin öğretildiğini” yazdı.

Gazetenin, Türkiye’deki siyasi gündeme ilişkin zamanlaması dikkat çekti.

“Türkler radikalizme karşı”
Gazetenin haberinde ılımlı İslam vurgularına özellikle yer verilmesi dikkat çekti. Gazete, Taliban’ın faaliyet gösterdiği Pakistan’da, ılımlı bir İslamcı olarak sorun yaşadıklarını anlatan bir cemaat okulu müdürünün, “Sakal bırakmadığımız ve kravat taktığımız için bizim gerçek Müslümanlar olmadığımızı söylediler. Bana kravatla camiye gelme dediler” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, okul müdürünün ifadelerinin hemen ardından bir Pakistanlıya ait şu sözler yer aldı: “Türkler tamamen radikalizme karşı. Onlar gerçek Müslüman... Kardeşim bu okula giderek gerçek bir Müslüman olacak. İnsanlara karşı adil olacak.”

“Müslüman barış gücü”
Gülen cemaatinin üyeleri için “Müslüman Barış Gücü Gönüllüleri” benzetmesini yapan gazete, Hristiyan ve Müslüman 80’den fazla ülkede okullar açıldığını kaydetti.

Fethullahçı işadamı İhsan Kalkavan’ın da demeçlerine yer veren gazete, ılımlı İslam vurgusunu burada da sürdürdü. İşadamı Kalkavan, gazeteye “Bizler terörist değiliz” diye konuştu.

Kalkavan ayrıca, “Türkiye genelinde birkaç yüz, dünya genelinde bin okulumuz var” diyerek Gülen örgütlenmesinin gücüne işaret etti.

“Batı’ya yönelen İslam”
Gazetede demeci yayınlanan Türk kökenli bir ABD’li profesör ise, Fethullan Gülen’in başlattığı hareketin amacının “Osmanlı türü bir yapı kurarak Müslüman dünyasına Türkler’in yön vermesini sağlamak” olduğunu söyledi.

Prof. Hakan Yavuz, “1950’lerden sonra Seyid Kutub gibi Arap kökenli İslami entelektüeller Batı’yı tamamen reddederken, Saidi Nursi gibi Türkler Batıyla birarada yaşamanın yollarını arıyordu. Gülen’e göre bilim olmadan, din giderek radikalleşiyor. Din olmadansa, bilim körleşip dünyayı tehlikeye atıyor” diye konuştu.

ABD Fethullah’ta ısrarlı
ABD’nin en etkili gazeteleri arasında yer alan New York Times’ın haberi, ABD yönetiminin “ılımlı İslam” projesine yönelik beklentilerinin sürdüğü yorumunu doğruluyor.

Hatırlanacağı üzere, ABD’nin etkili diplomasi dergilerinden Foreign Policy, geçen hafta “Dünyanın en etkili 100 ismi” arasında Fethullah Gülen’in de yer aldığını açıklamıştı.

ABD’den peşpeşe gelen jestler, AKP iktidarının bile sorgulanabildiği bir dönemde, Gülen’in sorgulanamaz bir noktada ve siyaset üstü bir pozisyonda bulunduğu mesajı olarak yorumlanıyor.

İçeriye servis de hızlandı
Sadece ABD basını değil, AKP basını da Fethullah Gülen güzellemelerine hız verdi. Dün Yeni Şafak'ta Ali Bulaç ile yapılmış, Gülen'e övgüler sıralayan bir röportaj yayımlandı. Hem Gülen "cemaati"nin gücüne, etkisine vurgu yapan Bulaç hem de artık toplumun cemaatler üzerinde yükseldiğinin altını çiziyordu.

yazici   mail