www.soL.org.tr
Filistin’e şantaj sürüyor
6 Mart 2007, Salı

El Fetih ve Hamas arasındaki anlaşmazlıktan faydalanan ABD ve AB’li emperyalistler, Filistinlileri muhtaç ettikleri yardımları bahane ederek ülkenin iç işlerine karışıyorlar.

resim

DIŞ HABERLER ABD Dışişleri Bakanlığı Filistin'deki El Fetih'e vermeyi vaat ettiği 86 milyon dolarlık maddi yardımı "Hamas'a yarar sağlamayacağına yönelik güvence alana kadar" dondurduğunu açıkladı. Karar ABD'nin Hamas ile El Fetih'in yürüttüğü birlik hükümeti kurma çalışmalarını baltalama girişimi olarak nitelendiriliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack El Fetih'e yönelik yardım programına devam etme eğiliminde olduklarını; ancak yardımların daha önce vaat edilen 86 milyon doları içerip içermeyeceğinin kafalarındaki soruların nasıl yanıtlanacağına bağlı olduğunu söyledi. ABD'nin El Fetih'e yönelik yardım programına silah harici malzemelerle devam etmesi bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların yoğun olduğu dönemde özellikle Gazze'deki Hamas üstünlüğünün kırılması için ABD ve İsrail Fetih'e yönelik silah ve para yardımını gündeme getirmişlerdi. Söz konusu 86 milyon doların da El Fetih'e bağlı güvenlik güçlerinin sayısını ve donanımını artırmak için verilmesi düşünülüyordu.

ABD'nin Hamas ile El Fetih arasındaki birlik hükümeti çalışmalarını baltalamak için böyle bir karar verdiği düşünülüyor.

AB de ABD'nin izinde
AB dışişleri bakanları, Filistin'e doğrudan yardımın başlatılması için ulusal birlik hükümetinin kurulmasını bekleme kararı aldı ve İsrail'in tanınmasını şart koştu. İsrail'in tanınması şartı, Siyonist devleti tanımaya yanaşmayan Hamas'a karşı bir koz olarak kullanılacak.

AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üye Benita Ferrero-Waldner, dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında, Filistin yönetimiyle çalışmak için yeni hükümetin kurulmasını ve hükümet programını açıklanmasını bekleyeceklerini söyledi.

Filistin ulusal hükümetinin AB, ABD, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün, İsrail'in tanınması, şiddetten vazgeçilmesi ve mevcut anlaşmalara bağlı kalınması isteklerini karşılayıp karşılamadığına bakacaklarını anlatan Waldner, kriterlere uyulması durumunda "doğrudan mali yardımın kademeli olarak başlatılabileceğini" kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, Filistin'e doğrudan AB yardımının bugün için sözkonusu olamayacağını vurgulayarak "her şeyin yeni hükümetin eylem ve beyanlarına dayanacağını" dile getirdi. Steinmeier, "Ulusal birlik hükümetinden gerçek beklentilerimiz var" diyerek, Ortadoğu Dörtlüsü'nün isteklerine işaret etti.

AB'nin Filistin'e yönelik yardımları yeni hükümetin İsrail'i tanıması şartına bağlaması ABD'nin yaklaşımının AB tarafından da hayata geçirildiği şeklinde yorumlandı.
yazici   mail