www.soL.org.tr
‘Petkim’i ucuza kapattık’
11 Aralık 2007, Salı

Petkim’in yüzde 51 hissesini ihalede ikinci sırada olmasına rağmen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) kararıyla alan Socar-Turcas-Injaz OGG şirketi düzenlediği basın toplantısında Petkim’i çok ucuza satın aldıklarını, ödeyecekleri tutarın büyük kısmını da banka kredisiyle finanse edeceklerini açıkladı.

resim

HABER MERKEZİ Petkim'in özelleştirilmesine ilişkin, ihaleyi ikinci sırada tamamlayan, fakat ÖİB’nin onayıyla 2 milyar 40 milyon dolarlık teklifleri kabul edilen Socar & Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu tarafından dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy Petkim’in kendilerine ucuza mal olacağını söyledi.

Hisse devri için ödeyecekleri tutarın yüzde 30’unu özkaynaklarından, yüzde 70’ini ise banka kredisiyle finanse edeceklerini açıklayan Aksoy bu tutarın Petkim’in piyasa değeriyle çakışmaması için bankaların kredi oranını yüzde 50’lik seviyede tutmaya çalıştıklarını da ekledi. Aksoy önümüzdeki yedi-sekiz yıl içinde Petkim için 10 milyar dolarlık bir yatırım kapasitesi programının söz konusu olduğunu da bildirdi.

“Petkim’i yeniden kursak daha pahalıya gelir”
Erdal Aksoy, yatırım planında başlangıç olarak Petkim içinde Türkiye'nin ithal ettiği kimyasal maddelerin, ham maddenin üretilebilmesi için 2 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu ve bunun birinci kademeyi oluşturduğunu söyledi. 2014'e kadar düşünülen yatırım programında ayrıca bir rafineri yatırımının da bulunduğunu belirten Aksoy, böyle bir yatırımın da 4-5 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Petkim gibi bir tesisin yeniden kurulması halinde bunun bedelinin ne olacağının sorulması üzerine Aksoy, böyle bir tesisi sıfırdan kurmanın hem fiyatların yükselmesi hem de zaman alması nedeniyle ciddi dezavantajları olduğunu kaydetti. Petkim'in son dört yıldaki 400-450 milyon dolarlık yatırımlarıyla toparlandığını vurgulayan Aksoy, “böyle bir tesisin normalde rafinerisiyle beraber 8 milyar dolar civarında maliyeti olacağını düşünüyorum. Bunun 4 milyar doları rafineri, 4 milyar doları petro kimya tesislerinden oluşur. Dolayısıyla normalde böyle bir tesis yapsak en az 4 milyar dolarlık bir yatırım gerekir” şeklinde konuştu.

Petkim’e 2 milyar dolarlık ihale bedelini banka kredisiyle zamana yayılmış şekilde ödeyecek olan ortak girişim grubu, yapacağı yatırımlarla birlikte toplamda bahsi geçen 8 milyar dolardan çok daha azını öderken bir yandan da dev sanayi kuruluşunun gelirine konacak. Bu şekilde hesaplandığında grubun Petkim’in hisse devrindeki maliyeti daha da azalmış olacak.

yazici   mail