www.soL.org.tr
ODTÜ’lüler geleneklerine sahip çıkıyor
8 Mayıs 2008, Perşembe

22. Uluslararası ODTÜ Bahar Şenliği, 7–10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Öğrenci topluluklarının etkinlikleriyle zenginleşen programın ilk gününe “Devrim” yazılması geleneği damgasını vurdu.

resimsoL (Ankara) 22. ODTÜ Bahar Şenliği’nin ilk gününde stadyuma “Devrim” yazma geleneği sürdürüldü. ODTÜ’nün devrimci geleneğini sürdürmeye kararlı, ilerici ODTÜ’lüler, saat 17:30’ da Fizik bölümü önünde toplandılar. 6 Mayıs 1972’de katledilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından kortejlerini oluşturan öğrenciler, yurtlarda kalan arkadaşlarını da “Devrim” yazmaya davet etmek üzere Yurtlar Bölgesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

ODTÜ’lülerden AKP’ye kırmızı kart
Katılımın yoğun olduğu yürüyüş sırasında “Yaşasın devrimci ODTÜ!”, “ODTÜ’lüler sahaya, devrim yazmaya!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Emperyalizme karşı Deniz olunmalı!” sloganları atıldı. TKP’li Öğrenciler de yürüyüşe AKP’ye karşı kırmızı kartlarıyla katıldılar. “AKP’yi istemiyoruz!”, “AKP defolsun, ayaklar baş olsun!”, “Eşit, parasız, AKP’siz eğitim!” sloganları kortejin dışındakiler tarafından da yoğun ilgi ve alkışlarla karşılandı.

Yürüyüşün ardından stadyuma gelen öğrenciler havanın kararmasıyla birlikte mumlarla “Devrim” yazısı oluşturdu. Sevinç Eratalay ve Grup Günyüzü de etkinliğe şarkılarıyla destek verdi. İlerleyen saatlerde sahne alan Şilili grup Inti Illimani de geceyi coşkuyla sonlandırdı.

ODTÜ'lüler 1968'den beri eylemde
ODTÜ tarihi boyunca birçok protesto gösterisi ve eyleme tanıklık etti. Dünyadaki 1968 hareketinden etkilenen ODTÜ'de ilk ciddi anlamda öğrenci boykotu 1968 yılında yaşandı. ODTÜ'lüler "Halka dönük üniversite reformu" adı altında Ekim 1968'de 3-4 gün süren kitlesel bir boykot gerçekleştirdiler. Yine bugün halen var olan ODTÜ Stadyumu'na ünlü "Devrim" yazısı da bu yılda yazıldı.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olarak atanan Robert W. Kommer'in arabası, aralarında Deniz Gezmiş'in de olduğu ODTÜ'lü öğrenciler tarafından yakıldı ve bu eylem de hem ODTÜ hem ülke tarihinin en büyük eylemlerinden biri olarak tarihe geçti. ODTÜ'lüler 6. Filo eylemlerinde de seslerini duyurdular. Bu eylemlerin çoğunda eyleme öncülük eden, Deniz Gezmiş'in arkadaşları Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan devrimle ODTÜ'deki öğrencilik yıllarında tanıştılar. Bu anlamıyla ODTÜ, Türkiye tarihinde en köklü devrimci geleneğe sahip üniversite olarak ilk sırada yer alıyor.

ODTÜ'lü öğrenciler, 12 Eylül 1980 darbesine kadar birçok protesto gösterisine ve eyleme öncülük ettiler. 80 darbesi sonrasında da Türkiye gündemine damgasını vuran eylemlerin sahibi oldular. 27 Nisan 1995'de Yapı Kredi Bankası'nın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan dağılan SSCB'nin son Devlet Başkanı Mihayil Garbaçov da ODTÜ'lülerin protestosuna uğrayan liderlerden biriydi. Garbaçov, ODTÜ'ye konferans vermek üzere geldiğinde ODTÜ'lü öğrenciler Lenin ve Stalin posterleri taşıyarak yumurtalı ve domatesli protesto eylemi gerçekleştirdiler. ODTÜ devrimci geleneği, CIA görevlisi Fuller Graham'dan, Deniz Baykal'a, Kemal Derviş'ten Mesut Yılmaz'a kadar, yerli-yabancı pek çok siyasetçi ve istihbaratçıyı da unutmamış, okullarını her ziyaretlerinde protesto gösterileriyle tepkilerini dile getirmişlerdi.

yazici   mail