www.soL.org.tr
Ukrayna'da NATO gerginliği
23 Şubat 2008, Cumartesi

Ukrayna'daki işbirlikçi hükümetin ve Devlet Başkanı Yuşçenko'nun ülkeyi NATO'ya sokma ısrarına karşılık, aralarında komünistlerin de bulunduğu muhalifler olası bir üyelik başvurusunun referanduma götürülmesini savunuyor.

resim

DIŞ HABERLER Muhalefetteki Bölgeler Partisi'nin lideri Viktor Yanukoviç Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğinin referanduma götürülmesini içeren bir yasa tasarısını meclis gündemine sundu.

Ukrayna parlamentosu Verkhovna Rada'nın sekreterliğinden bir sözcünün dün İtar-Tas haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, tasarıyla birlikte sunulan açıklamada "15 milyon Ukrayna vatandaşının ülkenin NATO başta olmak üzere herhangi bir askeri-siyasi örgüte katılmasına karşı olduğu", bu nedenle de referandum yapılması gerektiği kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, Başbakan Yulya Timoşenko ve Meclis Başkanı'nın NATO Genel Sekreterliği'ne bir mektup göndererek ülkenin ittifaka üyeliği için bir yol haritası gönderilmesini istemeleri mecliste ve ülke genelinde büyük huzursuzluk yaratmış, ülkenin NATO'ya üye olmasına karşı çıkan Bölgeler Partisi NATO üyeliğiyle ilgili referanduma gidilmesi talebiyle 18 Ocak'tan başlayarak meclisi bloke etmişti.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodimir Ohrizko, hükümetin dün 2008 yılı için Ukrayna-NATO hedef planını onayladığını söyledi. Bakan, hükümetin planı onaylanması için Devlet Başkanı'na göndereceğini söyledi.

Harkov'dan NATO'ya geçit yok
Ukrayna'nın Harkov kentinde binlerce kişi işbirlikçi hükümetin ülkeyi NATO'ya sokma girişimlerini protesto etti.

17 parti ve kitle örgütünün çağrısıyla dün sanayi kenti Harkov'da bir araya gelen 3 bini aşkın kişi ülkelerinin Rusya'ya karşı adım adım inşa edilen emperyalist kuşatmanın parçası olmayacağını haykırdı.

Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği halinde, bir zamanlar Sovyet Savunma Sanayisi'nin önemli merkezlerinden olan Harkov'daki fabrikaların NATO standartlarına uydurulmaları öngörülüyor.

2006 yılında NATO'ya karşı toplanan, ancak yetkililerce dikkate alınmayan 4 milyon imzayı hatırlatan göstericiler, NATO'ya üye olma kararının referanduma götürülmesi gerektiğini vurguladılar.

Gösteriye katılanlardan Harkov Bölge Konseyi üyesi Leonid Strizko, Rus İtar-Tas ajansına yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi William Taylor'ın referandumun yaygın bir bilgilendirme çalışmasının ardından yapılması gerektiği yönündeki önceki günkü ifadesinin, Ukrayna'nın iç işlerine karışmak anlamına geldiğine dikkat çekti.

yazici   mail