www.soL.org.tr
Türban harekatı
23 Şubat 2008, Cumartesi

Kara harekatı ile birlikte Gül'ün türban değişikliğini onaylaması, operasyonun amacına ilişkin çeşitli soruları gündeme getiriyor.

soL Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sınır ötesi operasyonun başlamasından sonra yaklaşık iki haftadır beklettiği türban düzenlemesini onayladı. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısınden önce mi sonra mı imzalanacağı tartışılan düzenleme, sınır ötesi operasyon tartışmaları arasında geçmiş oldu. Onayın zamanlaması sınır ötesi operasyonun türban onayını kolaylaştırdığı, yaşanan sıkışmada rahatlama yarattığı yönünde değerlendirmeler yapılmasına yol açtı.

Sınır ötesi operasyonın türban tartışmaları ile birlikte gündeme gelen ekonominin bir krize doğru yol alması başta olmak üzere çeşitli siyasi ve ekonomik başlıkları da ötelemeye vesile olacağı, "AKP'yi rahatlatma" operasyonu olacağı da dile getiriliyor. Çeşitli köşe yazarlarının kara harekatına ilişkin yorumlarında "toplumsal uzlaşma"ya dikkat çekmesi bu tür değerlendirmeleri güçlendiriyor.

Kaygıların giderilmesi için "azami" hassasiyet
Gül, üniversitelerde türban serbestisini getiren Anayasa değişikliğini onayladıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanması için Başbakanlığa gönderdi. Türban onayıyla ilgili açıklamada, bazı vatandaşların endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunduğu belirtilerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda azami hassasiyet ve özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır" denildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Anayasa değişikliğinin onayına ilişkin yapılan açıklamada "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilgili olarak yapılan incelemede, Anayasanın 10'uncu ve 42'nci maddelerine eklenmesi öngörülen hükümlerin, Anayasada zaten var olan hükümleri daha ayrıntılı bir şekilde tavzih ve teyit etmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesini ve eğitim ve öğrenim hakkını güçlendirmeyi hedeflediği anlaşılmıştır" denildi. Açıklamada ayrıca Meclis'teki dört partiden üçünün yasayı desteklemis ve 411 oyla yasanın kabul edildiğine, arkasında "geniş bir mutabakat"ın bulunduğuna dikkat çekildi. Meclis desteğinin genel seçimlerdeki oyların yaklaşı yüzde 80'ine tekabül ettiği değerlendirmesi özellikle dikkat çekti.

CHP'nin umudu Anayasa Mahkemesi
Gül'ün üniversitelerde türban serbestliği öngören Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından, CHP kurmayları da Anayasa Mahkemesi'ne sunacakları iptal başvurusuna ilişkin dilekçeye son şeklini verdiği bildirildi. CHP, ilgili değişikliği DSP'nin de desteği ile Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne taşıyaması bekleniyor. CHP'nin önümüzdeki hafta pazartesi günü Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunacağı belirtildi.

yazici   mail